Právě čtete

Domácí koupelové bomby vonící exotikou

12177  
Sdílet: 

Domácí koupelové bomby vonící exotikou

Patřím k těm, kdo si vanu vychutnají, ať už venku mrzne, nebo rtuť teploměru šplhá do výšin. Je to prostě příjemný relax – chvilka jenom pro mě. V zimě nedám dopustit na voňavé oleje, zato v létě miluju koupelové bomby plné květin, ovoce nebo bylinek. Vyrábím si je sama a je to jako odskočit si do wellness někde v exotice.

18. 7. 2019 5 min. čtení Jana Duffková
Domácí koupelové bomby vonící exotikou

Napadlo mě to, když jsem letos přijela ke tchyni, a zrovna jí na zahradě voněla moje oblíbená levandule. A tak vznikla moje první šumivá bomba do vany – levandulová. Vy si samozřejmě můžete vybrat ty květiny, které vám zrovna kvetou na zahrádce nebo je máte nejraději :-)

Levandule ale nevoní každému, tak pro vás mám další dva „recepty“, které skvěle ladí k létu: mátovou a pomerančovou koupel.

Co na bombu potřebujete

Vystačíte si s běžně dostupnými věcmi, které navíc možná už teď máte doma. Základem je vždy jedlá soda, díky které bomba tak krásně zašumí. A ostatní „suroviny“ jsou úplně stejně dostupné: koupelová sůl, vonné oleje a sušené květy ze zahrady, z louky nebo klidně z bylinkového záhonku. Více najdete v návodu níže.

Formičky na bomby: můžete si pořídit kulaté, nebo využít, co máte doma

Než se pustíte do práce, připravte si formičky. Nezoufejte, pokud jste nesehnali speciální kulaté přímo pro tento účel. Bombu totiž můžete udělat v jakémkoli tvaru, a tudíž i v jakékoli formě.

A co používám já? Silikonová tvořítka na led, formičky na pečení nebo nejrůznější plastové krabičky, které mi zbyly třeba od kosmetiky a líbí se mi jejich tvar. Jestli doma žádnou vhodnou formičku nemáte, mrkněte sem. Je jen na vás, jak velké bomby chcete mít a kolik jich z jedné dávky „těsta“ vyrobíte. Oba „recepty“ níže obsahují přibližně stejné množství ingrediencí. Ty vychází zhruba na 20 kostiček ve tvořítku na led nebo 4 velké bomby ve formě na muffiny (naplněné asi do tří čtvrtin).

Používám různé formičky, které mám doma

Sušené květy a bylinky si vyberte podle sebe

Mám moc ráda, když kolem mě ve vaně proplouvají kousky květů, i když úklid vany po koupání je trochu daň za to kouzlo… ;-)

Vždy používejte květiny, které jsou dobře usušené a hlavně takové, o kterých víte, že vám nijak neublíží. Když si nejsem jistá, jakou květinu/rostlinu ještě mohu použít, vždy si řeknu, jestli bych ji byla ochotná sníst. Pokud ano, pak ji bez obav hodím i do vany. Nemyslím jen na to, zda je daný druh květiny jedlý, ale také na její původ. Vyhněte se těm, které mohou být chemicky ošetřeny – když se rozhodnete koupit je v květinářství, poraďte se s květinářkou.

Větší květy (jako jsou například růže) do bomby klidně trochu nalámejte, ty menší jsou naopak krásné, když zůstanou celé. Například sedmikrásky nebo heřmánek je fajn před použitím vylisovat.

Recept: mátová koupelová bomba

Osvěžující mátovou vůni ve vaně mám v létě obzvlášť ráda. Sůl, kterou kupuji, už je většinou zelená, ale když náhodou používám bílou, mátovou bombu si klidně přibarvím na zeleno a občas i na dno formiček přidám vylisované sedmikrásky. Ve vaně to pak vypadá jako na rozkvetlé louce, protože kromě kvítků se do vody uvolní i kousíčky nasekané máty. Když si to chci ještě víc „vymazlit“, přihodím do vany i pár čerstvých mátových lístků. Máta v létě totiž roste jako plevel, a tak s ní nemusím šetřit.

Na 4 bomby / 20 kostiček potřebujete:

  • 60 g mátové (nebo eukalyptové) koupelové soli
  • 5 g lístků čerstvé máty
  • 140 g jedlé sody
  • 50 g kyseliny citronové
  • 10 kapek mátového esenciálního oleje
  • 2 zarovnané lžíce kokosového oleje
  • cca 1 lžíci silného mátového čaje (uvařeného a zchladlého)
  • trošku potravinového barviva, pokud chcete (ideálně gelové – takové kupuji v cukrářských potřebách. Pokud pracuji s barvivem, používám raději ochranné rukavice, protože barva dobře chytá na kůži. Ve vaně se toho už nemusíte bát, tam barva nebude tak koncentrovaná. Přesto ji ale raději používám střídmě.)

Z těchto ingrediencí jsem vyrobila 20 mátových kostiček o velikosti cca 2×2 cm ve formičkách na led. Na koupel dávám 3–5 kostiček (máta je hodně výrazná, dejte spíše méně a kdyžtak přidejte).

Postup:

  1. Koupelovou sůl rozmixujte s mátou dohladka (nebo rozdrťte v hmoždíři). Pokud byla máta šťavnatá, nechte sůl proschnout.
  2. Smíchejte sodu, koupelovou sůl a kyselinu citronovou.
  3. Přidejte esenciální olej a kokosový olej. Rukama zapracujte.
  4. Po kapkách přidávejte čaj a postupně zapracovávejte až do chvíle, kdy „těsto“ bude mít takovou konzistenci, že bude držet pohromadě, když ho stisknete v ruce. Správná konzistence je taková, že je hmota stále trochu sypká, ale při pevném zmáčknutí k sobě přilne.
  5. Pokud chcete barvit, přimíchejte barvivo (můžete obarvit také jen část hmoty a vyrobit bomby dvou- nebo vícebarevné).
  6. Hmotu rozdělte do formiček a v každé formičce ji důkladně umačkejte. Formičky neplňte až k okraji, protože hmota během schnutí maličko vyběhne.
  7. Takto naplněné formičky nechte pár hodin stát a poté bomby opatrně vyklopte. Na suchém místě je nechte proschnout ještě 1–2 dny.
  8. Když jsou bomby dostatečně proschlé, uložte je do uzavíratelné nádoby.

Někdy umíchám více barev a potom je různě vrstvím a kombinuji. Bomba tak během šumění ve vaně mění barvy a také barví vodu. Při použití více různých barev myslete na to, jak tyto barvy budou vypadat, až se ve vaně smíchají.

Recept: pomerančová koupelová bomba

Jak vás určitě napadlo, postup je obdobný, jen sáhnu po jiných surovinách. Na rozdíl od mátové voní pomerančová bomba sladce a někdo možná ocení, že voda není zelená jako brčál, ale září jako západ slunce za teplého letního večera.

Na 4 bomby potřebujete:

  • 60 g koupelové soli (libovolná citrusová)
  • kůru z 1 pomeranče
  • 140 g jedlé sody
  • 50 g kyseliny citronové
  • 10 kapek pomerančového esenciálního oleje
  • 2 zarovnané lžíce kokosového oleje
  • cca 1 lžíci zeleného čaje (uvařeného a vychladlého)
  • trošku potravinového barviva, pokud chcete (ideálně gelové)

Množství ingrediencí je podobné jako u mátové bomby. Pomerančovou jsem dělala ve formě na muffiny, každou jsem naplnila zhruba do tří čtvrtin. Ingredience vycházejí na 4 poctivé velké bomby.

Postup:

  1. Koupelovou sůl rozmixujte s ½ pomerančové kůry (nebo rozdrťte v hmoždíři).
  2. Smíchejte sodu, koupelovou sůl a kyselinu citronovou.
  3. Přidejte esenciální olej a kokosový olej. Rukama zapracujte.
  4. Po kapkách přidávejte čaj a postupně zapracovávejte až do chvíle, kdy „těsto“ bude mít takovou konzistenci, že bude držet pohromadě, když ho stisknete v ruce. Správná konzistence je taková, že je hmota stále trochu sypká, ale při pevném zmáčknutí k sobě přilne.
  5. Pokud chcete barvit, přimíchejte barvivo (můžete obarvit také jen část hmoty a vyrobit bomby dvou- nebo vícebarevné).
  6. Na dno každé formičky nasypte trošku pomerančové kůry. Hmotu rozdělte do formiček a v každé formičce ji důkladně umačkejte. Formičky neplňte až k okraji, protože hmota během schnutí maličko vyběhne.
  7. Takto naplněné formičky nechte pár hodin stát a poté bomby opatrně vyklopte. Na suchém místě je nechte proshnout ještě 1–2 dny.
  8. Když jsou bomby dostatečně proschlé, uložte je do uzavíratelné nádoby.

I pomerančová koupel se dá efektně doladit! Nakrájejte pomeranč na tenké plátky a vyskládejte ho na vodní hladinu. Můžete přidat také lístky růží.

Tipy na obměny a další kombinace

  • Mandlový olej, heřmánkový čaj, heřmánkové květy
  • Mátový čaj, eukalyptový esenciální olej, kousky sušené máty
  • Růžový esenciální olej, kvítky růží, avokádový olej
  • Vanilkový esenciální olej, špetka skořice, mandlový olej

Po koupeli

Bomby obsahují mastné oleje, což je fajn na kůži – po koupeli se vždycky cítím příjemně a nemusím používat krém. Počítám ale s tím, že mě pak čeká taky úklid vany. Nejprve je třeba vysbírat větší kousky, které jsem přidala pro dekoraci, a pak vanu umyju aspoň teplou vodou. Tip: určitě nenechte ve vaně vodu zcela vychladnout, lepší je vypouštět olejovou lázeň za tepla.

Přiznávám se, že to je trošku otrava, přesto si takové koupání ráda občas dopřeju. :-)

Další exotika v koupelně


Nakoukněte do nové kolekce Tchibo Můj kousek ráje a vyberte si dekorace, které koupelnu promění v exotický ráj!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články