Právě čtete

Návod na domácí výrobu svíček a tipy, jak se vyznat ve voscích a vůních

10769  
Sdílet: 

Návod na domácí výrobu svíček a tipy, jak se vyznat ve voscích a vůních

V obchodech najdete svíčky rozmanitých vůní i neparfemované, barevné i přírodní, dražší, levnější a... často už i ručně vyráběné. A do těch se společně pustíme dnes. Poradím vám, jak na to a také se podíváme na zoubek tomu, jak se vyznat v těch kupovaných.

17. 1. 2022 4 min. čtení Juliána Šoleová
Návod na domácí výrobu svíček a tipy, jak se vyznat ve voscích a vůních

Výroba svíček je jeden z mých nejmilejších koníčků. Člověk si u toho hezky odpočine a navíc je produktem krásná věc, která se skvěle hodí i jako dárek pro mé blízké. Kamarádky ode mě často chtějí „recept“, a proto pro ně sem tam pořádám holčičí tvořivé dýchánky, které jsou kolikrát zábavnější než posezení u skleničky vína. I když – i to si k tvoření člověk může s chutí otevřít.

Vosky, vůně a materiál

Už několikrát jsem si koupila svíčku, která nezapálená nádherně voněla, ale po zapálení mě z ní za chvíli začala bolet hlava a raději jsem otevřela okno. Proč se to děje?

Na výrobu svíček se nejčastěji používají čtyři (tedy tři, ale musím zmínit i ten nejlepší!) základní druhy vosků, a to parafín, sójový, kokosový a včelí:

1. Parafín

Syntetický vosk, který se získává z ropy. Obvykle se z něj vyrábí všechny svíčky prodávané za nižší ceny. Základní parafín je bílý a snadno se dobarvuje, navíc dobře drží vůni bez zahřátí, takže i nezapálená svíčka skvěle a hodně voní. Při zahřívání parafínu se ale uvolňují látky jako aceton, benzen, toluen a další. To někdy může být při delším dýchání těchto výparů původcem bolesti hlavy, nesnadného dýchání a pocitu těžkého vzduchu v místnosti. Tyto svíčky snadno poznáte – při zapalování a hašení si můžete všimnout černého dýmu.

sfouknutá svíčka

2. Sójový vosk

Je čistě přírodní, seženete ho v malých granulkách a má béžovou až nažloutlou barvu. Vyrábí se ze sójových bobů a sám o sobě má jemnou sójovou vůni. Když jsem ho poprvé používala, trochu jsem se bála, aby to nepřehlušilo vůni éterických olejů. Ale nestalo se! Oproti parafínu v nezahřáté formě pohlcuje vůni, ale po zapálení jeho přirozená vůně vymizí a naopak se podpoří vůně olejů. Provoní celou místnost a nevypařuje škodliviny.

3. Kokosový vosk

Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě palmového oleje a je čistě přírodní. Zdravotně je nezávadný, ale samozřejmě, pokud nechcete podporovat kácení pralesů, kontrujte, kde palmy vyrostly a jak se s nimi nakládalo. Jinak se jeho vlastnosti více či méně rovnají sójovému vosku. Liší se především v olejnatosti a podle kvality i v síle hoření. Firmy vyrábějící přírodní kvalitní svíčky většinou mixují sójový a kokosový vosk v poměru podle jejich tajné vyzkoušené receptury.

4. Včelí vosk

Musím zmínit i můj milovaný a málo používaný včelí vosk a to z důvodu jeho úžasných přírodních vlastností. Je ale velmi drahý a na lité svíčky se v podstatě skoro nepoužívá. Znáte ho možná spíš jako takové ty „plástvové papíry“ na výrobu točených svíček, kdy srolujete papír kolem knotu a svíčka je na světě za pár minut.

Seznam věcí na výrobu svíček

  • Vosk podle vlastního výběru – na malou svíčku asi 200 g.
  • Vodní lázeň na rozpuštění vosku – doporučuji zavařovačku a větší hrnec s vodou.
  • Dřívko nebo lžíce na míchání.
  • Knot – máte několik možností. Můžete pořídit už hotové knoty, které mají dole přidělaný kovový plíšek a jsou ponořené ve vosku, nebo pouze tenký provázek a kovové plíšky zvlášť.
  • Vonné esence – ideálně přírodní éterické olejíčky podle toho, co vám voní. Na 200 g vosku dávám 4–5 ml.
  • Nádoba, do které svíčku odlijete.
  • Držáček na knot – dají se použít i kolíčky na prádlo nebo speciální tyčky s dírkou, ale doporučuji jednorázové jídelní hůlky, které vám možná, stejně jako mně, zbyly doma z poslední asijské večeře.

Návod na domácí výrobu svíčky

Teď už víte, co budete potřebovat a podle čeho si vybrat vhodný vosk. Můžeme se pustit do tvoření!

  1. Připravte vodní lázeň, vložte do ní druhou nádobu a do té vosk. Míchejte, dokud není celý tekutý a průhledný – měl by mít kolem 70 °C.
  2. Připravte si nádobu na svíčku, na dno postavte a přidržujte (nebo nalepte) knot.
  3. Pomocí držáčku nebo zmíněných hůlek knot zafixujte, ať drží napnutý vzpřímeně (knot zasunete mezi hůlky).
  4. Do rozpuštěného vosku přidejte vonné oleje a promíchejte. Můžete použít i více než 5 ml esence, ale nezapomeňte, že nezapálená sójová nebo kokosová svíčka voní o hodně méně než zapálená a s esencemi se musí opatrně.
  5. Nejdřív do nádobky nalijte vosk pouze do výšky okolo 1 cm a nechte ho pár minut zatuhnout – to kvůli dobrému ukotvení knotu.
  6. Pak dolijte zbytek vosku do výšky 1 cm od horního okraje a opět nechte zatuhnout.
  7. Na závěr dolijte poslední vrstvičku. Díky této poslední vrstvě bude povrch svíčky krásně rovný a hladký.
  8. Nádobu nepřenášejte a raději s ní moc nehýbejte, dokud nezatuhne. Svíčku zapalte nejdříve po 2 dnech a nechte ji napoprvé hořet minimálně 2 hodiny. To proto, aby svíčka při dalším zapálení již rovnoměrně klesala a dobře hořela.

návod na svíčku

Vždycky je bezva něco extra

A ještě pár tipů na závěr. Na zdobení, barvení, nádoby i upevnění knotu.

Vršek svíček můžete dozdobit bylinkami nebo kořením, ale jen jemně. Když to přeženete, svíčka bude špatně hořet, protože po teplém vosku bude klouzat zdobení až ke knotu.

Vosk se dá také obarvit. Obecně se doporučují voskovky, ale to jsme zase u vlastností parafínu, takže raději doporučuji jiné možnosti, jako jsou potravinářská a přírodní barviva nebo MICA (minerální prášek). Případně používám spirulinu a kurkumu.

Svíčky nemusíte odlévat jen do starých zavařovaček a hrnečků. Já ráda využívám i betonové nádoby, malé květináče nebo kokosovou slupku. Vychytávkou navíc jsou nálepky na knoty na dno nádoby, aby knot zůstal na svém místě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články