Právě čtete

Vyrobte sprchové bomby a užijte si domácí voňavé lázně i bez vany

2692  
Sdílet: 

Vyrobte sprchové bomby a užijte si domácí voňavé lázně i bez vany

Návod na sprchové bomby, díky nimž si vychutnáte příjemnou aromaterapii, která uvolní ucpaný nos i zklidní mysl před spaním. Relax pro všechny! Ať už máte doma vanu, nebo sprchový kout.

16. 4. 2021 4 min. čtení Romana Böhmová
Vyrobte sprchové bomby a užijte si domácí voňavé lázně i bez vany

Určitě znáte koupelové bomby do vany. V posledních letech se s nimi roztrhl pytel, oblíbily si je děti, ale jsou skvělým doplňkem pro relaxaci v horké vaně i pro nás, dospělé. Pokud patříte k těm, kdo si o uvolňující lázni mohou nechat jen zdát, protože doma máte místo vany sprchový kout, mám pro vás něco, co vám udělá radost. Sprchové bomby! Nedávno jsem na ně narazila na internetu a hned jsem si je musela zkusit vyrobit i já.

Jaký je rozdíl mezi bombou do vany a bombou do sprchy?

Samozřejmě ten nejzásadnější rozdíl je v tom, že ve vaně si bombu rozpustíte ve vodě, ve které se potom koupete, zatímco ve sprše se bomba rozpouští pod vašima nohama.

Ale k čemu to je tedy dobré? Bomba do vany mívá složky, které například pečují o naši pokožku. Varianta do sprchy se stará hlavně o náš nos, psychickou pohodu a může nám třeba jakožto aromaterapie pomoci i s některými zdravotními záležitostmi.

Funkce a vůně podle výběru olejíčků

Než se pustíte do výroby, vyberte si esenciální oleje. Můžete prostě vybrat takové, které vám sympaticky voní, nebo si vyrobte sprchové tablety, které za pomoci olejíčků získají další výhody než jen příjemné aroma. Rozhodně ale doporučuji olejíčky opravdu přírodního složení.

sprchové bomby

Mám pro vás pár tipů. Pokud si chcete připravit sprchovou tabletu, která vám pomůže od nachlazení a pomůže uvolnit dýchací cesty, zvolte eukalyptus, pokud chcete zase zklidnit svoji mysl i tělo, použijte levanduli – ideální před spaním.

Když mě bolí hlava, pomáhá mi mátový olejíček nebo jeho kombinace s rozmarýnovým a heřmánkovým. Když hledám něco opravdu osvěžujícího, nejraději sáhnu po kombinaci máty a limetky. Vyzkoušejte! Zaručeně vás dostane.

Návod na výrobu sprchových bomb

Mám pro vás pár tipů. Pokud si chcete připravit sprchovou tabletu, která vám pomůže od nachlazení a uvolní dýchací cesty, zvolte eukalyptus, chcete-li zklidnit svoji mysl i tělo, použijte levanduli – ideální před spaním.

Budete potřebovat:

 

  • 60 g jedlé sody
  • 30 g mořské soli
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
  • esenciální oleje (například eukalyptus, citron, levanduli)
  • vodu v rozprašovači

Postup:

  1. V misce smíchejte jedlou sodu, mořskou sůl a škrob.
  2. Podle toho, jakou tabletu si chcete připravit, zvolte esenciální oleje, budete potřebovat 15–20 kapek.
  3. Nakonec směs několikrát postříkejte rozprašovačem. Začněte opravdu pomalu a směs vždy promíchejte. Neměla by být ani suchá, ani tekutá. Když ji zmáčknete v dlani, měla by držet tvar a neměla by se rozsypat.
  4. V tuto chvíli už můžete směs naplnit do vámi zvolené formičky – třeba tvořítka na led. Tablety nechte 24 hodin tuhnout při pokojové teplotě a poté už si můžete užít sprchu.

Jak na skladování?


Sprchové i koupelové bomby je potřeba skladovat na suchém místě. Pak vám vydrží i několik měsíců. Pokud by se vám po čase zdálo, že bomba trochu ztratila na vůni, můžete ji před použitím pokapat esenciálním olejem a tím ji oživit. Když dávám bomby například někomu jako dárek, nechám je opravdu dobře vyschnout a poté je zavřu do zavařovací sklenice.

Čím zdobím sprchové tablety?

Moc často do sprchových tablet nic nepřidávám. Dělám to většinou jen v případě, že je dávám někomu jako dárek.

Na rozdíl od koupelových bomb ozdobné součástky v tomto případě neplní skoro žádnou jinou funkci, než aby bomba před použitím hezky vypadala. Pokud je přesto chcete ozdobit, můžete použít třeba drobná sušená kvítka (například levanduli), usušenou citrusovou kůru, nadrobno nasekaný eukalyptus nebo nejrůznější bylinky. Buďte ale opatrní, nikdo si nechce ucpat odpad. :-)

Jestli chcete bomby obarvit, můžete použít například maličké množství potravinových barev. Osobně ale ráda nechávám sprchové tablety bez barvení.

Koupelové bomby pro ty z vás, co mají doma vanu

Ještě tady mám návod pro ty šťastlivce, kteří mají doma vanu a kromě aromalázní si rádi užijí právě i šumivou koupel. Z uvedeného množství surovin jsem připravila čtyři sprchové bomby.

Pokud nemáte kulaté formy přímo na sprchové bomby, využijte to, co najdete doma. Ať už to budou tvořítka na led, obaly od čokoládových vajíček nebo vnitřní plastová část z bonboniéry, věřím tomu, že doma něco objevíte.

Barvy můžete různě kombinovat. Klidně si nejdříve připravte jen bílou barvu a doplňte sušenou levandulí nebo sušenými květy. Určitě ale vyzkoušejte i barevné provedení. Navíc můžete nakombinovat třeba i dvě barvy na jednu bombu. Fantazii se v tomto případě opravdu meze nekladou.

Základ:

  • 40 g jedlé sody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 15 g mořské soli (může být i koupelová)
  • 2 lžíce oleje (např. olivový nebo kokosový)
  • 1 lžíce vody

Volitelné:

  • několik kapek arganového oleje
  • přírodní nebo potravinářské barvy na obarvení
  • esenciální olej (např. citronový)
  • sušené květy nebo bylinky

sprchové bomby

Postup:

  1. V jedné misce smíchejte suché ingredience: jedlou sodu, kyselinu citronovou, kukuřičný škrob a sůl.
  2. Do druhé misky dejte olej. Já použila kokosový olej, do kterého jsem přidala několik kapek citronového esenciálního oleje a několik kapek arganového oleje.
  3. Na dno formiček jsem dala buď sušený rozmarýn nebo sušené květy.
  4. Do suché směsi jsem vlila směs olejů a důkladně promíchala. Nakonec jsem přidala lžíci vody (úplně ideální je použít rozprašovač). Směs začne trošku pěnit, ale nemusíte se ničeho bát.
  5. Vše promíchejte a napěchujte do formiček. Pokud chcete mít sprchové koupelové bomby barevné, použijte přírodní barvivo, případně barevnou koupelovou sůl.
  6. Napěchované formičky nechte minimálně 24 hodin vyschnout. Po několika hodinách se můžete na koule podívat, a pokud se jejich objem trošku zvětšil, můžete je znovu do formiček napěchovat.

Několik tipů pro ještě lepší efekt

  • levanduli, sušené květy či bylinky vždy dejte na dno formy a teprve až poté náplň
  • koupelové bomby uchovávejte na suchém místě
  • zamyslete se nad tím, jaké kombinace se k sobě hodí nebo pro jakou náladu chcete bombu vytvořit – třeba pro klidný spánek je skvělá levandule, když se zase necítíte úplně fit a tušíte, že vás brzy přepadne rýma, je úžasný eukalyptus
  • pokud používáte do bomb bylinky, použijte je vždy v usušeném stavu
  • pokud se vám nechce své výrobky barvit, ale přitom je chcete mít barevné, použijte při výrobě barevnou koupelovou sůl, která bude v kombinaci s bílou úžasná

A teď už si stačí jen napustit vanu nebo skočit do sprchy a vychutnat si ten úžasný pocit. Věřte mi, že je to ten nejlepší odpočinek a uvolnění po náročném dni.

Čtěte také: Návody na koupelové bomby vonící exotikou

Vše do vaší koupelny

Vše do vaší koupelny

Vyberte si praktické úložné boxy i měkoučké ručníky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články