Právě čtete

Tři recepty na pečenou zeleninu, která hravě zastane celý hlavní chod

35449  
Sdílet: 

Tři recepty na pečenou zeleninu, která hravě zastane celý hlavní chod

Když se zelenina dobře připraví, hravě podle mě zastane hlavní chod. Baví mě, že cena na porci je často pak mnohem nižší než při vaření masových pokrmů, a ty koneckonců člověk nepotřebuje jíst každý den. Vyzkoušejte jeden ze tří receptů, které mám nejraději.

8. 1. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Tři recepty na pečenou zeleninu, která hravě zastane celý hlavní chod

Denně bychom prý měli sníst 400–500 g zeleniny. I když se snažím ji zařadit do každého jídla, je to pro mě trošku problém. Dobré ale je, že zeleninu nemusíme jíst jen v syrovém stavu a pečená je naprosto skvělá nejen jako příloha, ale i jako hlavní chod. Pečená dýně, řepa, cuketa, rajčata… je tolik možností! Mám pro vás tři recepty, díky kterým do sebe v jedné porci dostanete velké množství zeleniny a skoro o tom nebudete vědět. Navíc teď v chladných dnech je pro tělo tepelně upravená zelenina vhodnější.

Obzvlášť u zeleninových jídel je důležité správné dochucení. Nebojte se používat olivový olej (případně i jiné druhy olejů – k pečené zelenině mi chutná například dýňový) – tuk je nositelem chuti, ale i třeba balzamikový ocet, který zase dodá pokrmu lehkou kyselost. A hlavně nezapomeňte na sůl, protože ta je nad zlato.

Pohrát si můžete i se zdobením. Ať už použijete nasekané oříšky, semínka, nebo domácí slanou granolu, vždy to jídlo krásně oživí. Nezapomeňte, že vždy by měl být na talíři nějaký element, který křupne. A semínka nebo oříšky jsou v tomto případě nenahraditelné. Co se týká estetiky, baví mě i pohrávat si s různými způsoby krájení zeleniny.

Pečená zelenina v troubě s bramborami

Tento recept je takový základní a můžete do něj využít různou zeleninu, kterou máte doma. Podle chuti přidejte i něco křupavého.

Ingredience: 

  • 800–1200 g zeleniny (mrkev, petržel, palice česneku, cibule žlutá, cibule červená, cuketa, cherry rajčátka, paprika, květák atd.)
  • 400–500 g brambor
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce italského koření
  • sůl

Postup:

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Myslete na to, že některé druhy zeleniny potřebují delší dobu pečení. Ty proto vždy nakrájejte na menší kousky, než ty, které se pečou rychleji. Palici česneku jen seřízněte (asi horní 2 cm) a nechte péct v celku.
  2. Brambory očistěte kartáčkem a nakrájejte. Vše dejte na plech a polijte olivovým olejem. Nakonec přidejte sůl a italské koření a důkladně promíchejte.
  3. Pečte na 180 °C asi 40–50 minut nebo do doby, než vše bude hezky opečené.
  4. Před servírováním můžete vymačkat jednotlivé stroužky česneku, aby se lépe jedl. Vyklouznou ze slupky úplně hladce.

Můžete využít i ovoce

Nebojte se k pečené zelenině při servírování využít i ovoce. Skvělé jsou třeba maliny nebo ostružiny. K některým druhům zeleniny se hodí ovoce přidat rovnou při pečení – třeba hrušky, jablka nebo citrusy. Citrusy nejraději kombinuji s dýní, mrkví nebo řepou, k hrušce zase přidávám modrý nebo balkánský sýr a vlašské ořechy.

Pečená mrkev s bazalkovým dipem a sezamem

Mrkev máme doma vždycky a pečená mi obzvlášť chutná. V troubě získá příjemně sladký nádech. Pokud máte rádi svěží chutě, můžete ji ještě pokapat šťávou z pomeranče nebo citronu.

Ingredience na mrkve:

  • mrkve (pro zajímavější výsledek použijte mrkve různých barev)
  • olivový olej
  • sůl

Ingredience na bazalkový dip k zelenině:

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

Na dokončení:

  • bílý a černý sezam

Postup:

  1. Mrkve očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Dejte je na plech, zlehka pokapejte olivovým olejem (já ráda používám olivový olej ve spreji) a osolte.mrkev na pečení
  2. Pečte na 180 °C asi 20–30 minut, dokud mrkve nebudou hezky opečené.
  3. Připravte si dip ze zakysané smetany. Tu v misce smíchejte s hořčicí, medem a čerstvou bazalku. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
  4. Hotovou pečenou mrkev posypte sezamem a servírujte s bazalkovým dipem.

Mrkev se hodí do hummusu


Když vám zbyde několik pečených mrkví, zkuste je rozmixovat pomocí tyčového mixéru a přidat ke klasickému hummusu.

Dýňová kaše s pečenou mrkví

Pokud se vám náhodou stane, že nestihnete sníst pečenou mrkev, můžete ji využít třeba do tohoto receptu. Kaše může sloužit i jako příloha, já si ji ale nejraději dávám jako zeleninový hlavní chod.

Ingredience:

  • 1 střední dýně Hokkaidó (cca 800 g)
  • 250 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 hrst bylinek (např. tymián, estragon, rozmarýn, šalvěj)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (můžete použít také kokosové mléko)
  • sůl, pepř

recept na dýňovou kaši

Postup:

  1. Dýni umyjte, rozpulte, vydlabejte semínka a měkký střed a nakrájejte ji na plátky.
  2. Mrkve očistěte kartáčkem a také pokrájejte na kousky. Vše rozložte na pečicí papír a přidejte neoloupané stroužky česneku.jak očistit mrkev
  3. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 190 °C na 20–30 minut.
  4. V hrnci si na přepuštěném másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osolte, opepřete a přidejte hrst bylinek a zázvor.
  5. Až cibule zezlátne, přihoďte upečenou dýni s mrkví, vymačkaný pečený česnek a zeleninový vývar.
  6. Vše krátce provařte a rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec zjemněte smetanou a případně ještě podle chuti osolte a opepřete.
  7. Na ozdobu si můžete připravit zlehka opečenou mrkev a lístky šalvěje na přepuštěném másle.

Další nápady na zeleninová jídla

  • Pečená brokolice – poklaďte ji kousky másla a posypejte plátky mandlí. Můžete ji také zalít sýrovým bešamelem nebo třeba jen promíchat se strouhaným parmazánem
  • Pečený květák – nakrájejte celou hlávku na plátky a ochuťte římským kmínem, kari a dalším exoticky vonícím kořením. TIP: Květák 10x jinak
  • Zeleninové lasagne – místo těstovin klaďte do vrstev na tenké plátky nakrájený lilek (je vhodné ho předem nechat vypotit a opéct na pánvi, aby se zbavil vody). Když budete chtít vypustit klasickou masovou směs, kombinujte do vrstev strouhaný balkánský sýr, mozzarellu a rajčatovou omáčku.
  • Pečená cherry rajčátka – nasypte rajčátka do pekáčku, pokapejte olejem a pečte je úplně dotmava. Pak je vidličkou jen mírně rozmáčkněte a promíchejte s balzamikem, olivovým olejem a nasekanou bazalkou.
  • Další tipy: Polévka z pečené mrkve, Cuketové menu, Naložená rajčata s česnekem, Hlavní chody z listů od zeleniny

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články