Právě čtete

5 tipů na vánoční a hravá nadělování mezi přáteli a kolegy, která nás nezruinují, ale pobaví

6052  
Sdílet: 

5 tipů na vánoční a hravá nadělování mezi přáteli a kolegy, která nás nezruinují, ale pobaví

Všichni si rádi hrajeme, bez ohledu na věk a situaci. Rádi se zasmějeme a co je hlavní – milujeme překvapení, a to i na firemním vánočním večírku stejně jako na besídce 5. B. Je fajn na chvíli po náročných měsících zastavit a řešit takovou blbůstku, jako je nevšední dárek pro kolegu, aniž bych věděla, kdo z týmu si to nakonec rozbalí. Proto jsem si pro vás připravila návody na vánoční nadělovací hry, které vás budou bavit ještě před večírkem a samotným rozbalováním.

30. 11. 2023 4 min. čtení Helena Suchá
5 tipů na vánoční a hravá nadělování mezi přáteli a kolegy, která nás nezruinují, ale pobaví

Ráda lidem dělám radost, ale zvlášť před Vánoci jsem dříve neměla na to, abych obdarovala všechny. Taky mi bylo hloupé dát dárek jen „TOP kamarádům“. Co když dostanu dárek od někoho, na něhož jsem zapomněla? Ano, i to se mi stalo a svědomí mě pak ještě následující den tížilo víc než kombinace vaječňáku s nakládaným hermelínem v žaludku. To se ale změnilo s příchodem vánočních her, které jsem do té doby znala jen z televize.

vánoční večírky a hry

Tip ještě předtím, než začneme hrát

Při vyhlášení nadělovacích her si účastníci stanoví maximální částku dárku. My si dáváme jako strop 200 Kč. Nejde o to, aby dárek byl hodnotný, nejkrásnější a nejpraktičtější. Jde o kreativitu při vymýšlení a legraci. Je na vás, jestli vyrobíte svíčku, koupíte lístek do kina, nebo pořídíte na blešáku ovladač na televizi a sepíšete k němu manuál, jak s jeho pomocí ovládat rodinu.

Tajný Ježíšek (Secret Santa)

Secret Santa, já tomu říkám Tajný Ježíšek, je základní verze hravého předávání dárků, od které se pak odvíjí další variace. Třeba si ji i vy uzpůsobíte podle svého.

  1. Krok: losování. Ideálně dva až tři týdny před akcí, kdy už budete mít potvrzené účastníky, uspořádejte losování. Existují na to dokonce i aplikace, my zůstáváme u starého známého klobouku. Na lístečky napíšeme jména všech zúčastněných a zamícháme je v klobouku. V práci, kde se dennodenně všichni potkáváme, to je snazší, každý si vylosuje lísteček se jménem kolegy, kterému vymýšlí a naděluje dárek, ale nikomu svého „recipienta“ neprozradí.
  2. Krok: online přenos s losováním. Určí se jeden pořadatel, který losuje za kolegy a ukáže jim jméno na lístečku prostřednictvím videohovoru, sám se na text na papírku nepodívá, aby to bylo překvapení i pro něj. Může také poprosit nezasvěceného kolegu, který jména rozešle dotyčným Ježíškům.
  3. Krok: výroba dárku. Ježíškové mají zhruba dva týdny na to, aby pořídili dárek pro kamaráda z lístečku. Zábavné na tom je, že i s minimální cenou za dárek se dá vymyslet něco, co k danému člověku sedí. V práci kolikrát děláme průzkum, sledujeme svého kolegu, co rád jí, poslouchá, dělá o volném čase (nepleťte si to se stalkingem :D) a podle toho řešíme dárek, kterým bychom se mu trefili do vkusu nebo ho pobavili.
  4. Krok: nadělování. Nastává den D – Dárků! Během příchodu na večírek všichni nenápadně umístí dárek pod stromeček nebo na určené místo, dárkům nesmí chybět jmenovka. Následně se vybere nejmladší z účastníků (případně si třeba střihnete) a ten rozdává dárky.
  5. Krok: rozbalování. Tahle část mě baví nejvíc, protože se mi do rukou dostane většinou předmět nebo sada věcí, které bych normálně jen tak nedostala. Často to dost vypovídá o mně a o smyslu pro humor mého tajného Ježíška. Jednou jsem takhle dostala velkou krabici s pytlem rýže, sprejem a hadříkem na čištění monitoru a spousty ubrousků – ano, můj počítač bývá každou chvíli v ohrožení, zvlášť když se blíží doba oběda.
  6. Dobrovolný krok: investigace. A pak pro některé začíná druhé kolo hry – rozklíčovat, kdo byl ten jejich osobní Ježíšek… nebo Secret Santa, jak je libo!

Bílý slon (White Elephant nebo také Dirty Secret Santa)

Špinavější verze Secret Santy / Tajného Ježíška je trošku kontroverznější než základní verze. V podstatě se tady každý z nás může ze Santy proměnit v Grinche. Dárky si totiž mezi sebou nejen předáváme, můžeme si je i krást. Rozdíl je v tomhle případě v tom, že předem nevíme, u koho náš dárek skončí. O to bizarnější může být obsah našeho balíčku.

vánoční hra white elephant

  1. Krok: dárky. Každý přinese na besídku dárek všech možných velikostí a umístí doprostřed místnosti. Okolo vánoční hromádky se brzy vytvoří kruh z židlí (může se sedět i u stolu).
  2. Krok: pořadí. Než se začne, je potřeba určit pořadí, jak budou lidi postupně dostávat dárky. Buď se náhodně usadíte do kolečka, nebo si vylosujete čísla a podle nich se poskládáte.
  3. Krok: nadělování. První „hráč“ v pořadí si vybere jakýkoli dárek z hromádky a před všemi ho rozbalí.
  4. Krok: vyměňování. Další hráč může buď vybrat nový zabalený dárek z hromádky, nebo „ukradne“ už otevřený dárek od předchozích účastníků. Okradený účastník si může vybrat jiný dárek nebo ho taky někomu ukradne.
  5. Pozor! Každý dárek může být odcizen pouze dvakrát (nebo třikrát – záleží, jak si to předem nastavíte). Jakmile je vyčerpán jeho limit přebírání, dárek už definitivně patří poslednímu majiteli.
  6. Konec hry. Hra končí, jakmile má každý účastník před sebou jeden rozbalený dárek.

Pějme s dárky dokola

Další nadělovací hra bude rozhodně bavit i děti na třídních besídkách. Každý z hráčů přinese dáreček bez jmenovky a přidá ho k ostatním. Všichni se posadí na židle umístěné do kruhu a vyberou „DJe“ – ve třídě to většinou zbyde na paní učitelku. DJ nejprve připraví první dárek, předá ho hráči po ruce a pustí hudbu, čímž odstartuje hru. Zatímco vánoční písničky vytváří v místnosti sváteční atmosféru a tempo, dárek je doslova v jednom kole – hráči si ho mezi sebou předávají, dokud DJ nestopne písničku. Jakmile se tak stane, hráč s dárkem v ruce opouští kruh a jde si ho rozbalit. Ostatní pokračují ve hře o další balíčky – do kruhu se pro urychlení hry a rozvíření zábavy může vypustit i více dárků. Takhle se pokračuje, dokud se všechno nerozdá.

Vánoční lov

Tahle hra je ideální pro večírky pořádané přímo ve firmě. Všechny nashromážděné dárky se rozmístí a poschovají v zákoutích kanceláří. Lov dárků odstartuje hudba a skončí s posledním nalezeným dárkem. Kdo si co ukořistí, to si nechá, případně vymění za jiný zabalený dárek. K rozbalování úlovku dochází až po skončení hromadného lovu.

Dárek za fakta

Moje nejoblíbenější variace. Dozvím se totiž nové a někdy dost vtipné informace o svých přátelích a kolezích.

  1. Krok: čísla a fakta. Příchozí účastníci večírku postupně odevzdávají „pořadateli“ dárky, ke každému dárku se tentokrát místo jména napíše číslo. Stejné číslo se pak napíše na lísteček, ke kterému hráč napíše zajímavý a ne moc známý fakt o sobě. Papírek pak vloží do klobouku mezi ostatní.
  2. Krok: hádání. Pořadatel pak postupně vytahuje papírky, nečte čísla, ale pouze fakta o tajných Ježíšcích. Lidé hádají, komu vybraná informace asi tak přísluší. První, kdo vždy tipne správného člověka, dostane dárek se stejným číslem, které je na lístečku hádané osoby.
  3. Krok: konec. Hra opět končí s posledním rozdaným dárkem.

Výhod hravého vánočního nadělování dárků je nespočet. Kromě toho, že nemusíte řešit množství, rozhodně si vyhrajete s obsahem balíčku. A pak ta lákavá příchuť tajemství – kdo je letos vaším tajným Santou?! O zábavu máte na velkou část večera postaráno, navíc se dozvíte něco nového o svých známých a co je hlavní – kdo by si na malou chvíli nechtěl hrát? Já teda ano a o Vánocích obzvlášť!

Přeji vám hravý advent plný milých překvapení!

Inspirujte se našimi DIY dárky


Pokud chcete udělat radost něčím vlastnoručně vyrobeným, určitě nešlápnete vedle. Abychom vám to ulehčili, připravili jsme seznam našich nejčtenějších DIY inspirací. Radost uděláte voňavými i jedlými dárky. Například u nás doma nejvíce bodujou dárky balené ve skle – likéry, ale i nakládané hermelíny nebo směsi koření.

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vyberte dárky, které potěší milovníky designu, technických vychytávek i lenošení.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články