Právě čtete

Klobouky nestárnou! Jak je nosit a pečovat o ně, aby byly pořád nadčasové a jako nové

2946  
Sdílet: 

Klobouky nestárnou! Jak je nosit a pečovat o ně, aby byly pořád nadčasové a jako nové

Miluju klobouky. Jsou nadčasové a za pár vteřin dokážou všední outfity znevšednit a pozvednout, od jara až do jara. A to i v případě, že si na sebe vezmu obyčejnou mikinu a džíny. Spolu s Káťou z Tchibo, která se snad s kloboukem na hlavě narodila, vám ukážeme, jak kombinovat pokrývky hlavy různých barev a tvarů s outfity a jak se o ně starat, aby vám dělaly pořád parádu. Není to totiž vůbec žádná věda.

26. 10. 2023 7 min. čtení Helena Suchá
Klobouky nestárnou! Jak je nosit a pečovat o ně, aby byly pořád nadčasové a jako nové

Módní doplněk, nebo ochrana před nepříznivým počasím?

Ani nevím, jak jsem ke kloboukům přičichla. Možná tou Velkou Pardubickou, která mě bavila právě pro ono počítání pokrývek hlavy elegantně oblečených pánů a hlavně dam. Vždycky jsem přemýšlela, jestli je nosí, aby jim nesvítilo do očí sluníčko, nebo aby se chránili před deštěm.

Až později jsem pochopila, že tu vznešenost a eleganci na lidech dělá právě klobouk a je jedno, jaký tvar, velikost nebo materiál zvolíte. To mi koneckonců potvrdila Klára Šugárková, která léta pracovala jako marketingová konzultantka tradičního českého výrobce klobouků, firmy TONAK: „Ve 20. letech 20. století bylo pravidlem, že každý nosil pokrývku hlavy. Poté se z klobouku stal spíše módní doplněk nežli nezbytnost. TONAK to vnímá jako vývoj doby, kterému se i on snaží přizpůsobit. Tak jako se musel módní průmysl přizpůsobit, když ženy začaly díky Coco Chanel nosit kalhoty.“

A jak je to s tím počasím? Sychravá podzimní rána k tomu docela svádí – nasadit klobouk, jehož krempa by mohla ochránit náš make-up před větrem a deštěm. Už jsem ale nepomyslela na to, co ochrání před slejvákem moji pokrývku hlavy. „Klobouk není deštník. Tím, že klobouk vystavíte dešti, riskujete, že ztratí svůj tvar nebo zůstane flekatý. Existují i elegantní varianty s voděodolnou úpravou, ale i ty se doporučuje používat jen do jemného mžení,“ vysvětluje odbornice na klobouky Klára a dodává: „Spíše se setkáváme s názorem, že ženy rády nosí pokrývku hlavy, právě když nemají ráno čas řešit vlasy. Muži pak během podzimu rádi nosí pokrývku hlavy, aby jim nebylo zima na hlavu. Jinak lze klobouk opravdu považovat spíše za luxusní módní doplněk nežli funkční pokrývku hlavy.“

Tenhle doplněk udělá JEDNODUŠE hodně, a to za pár vteřin. Nosím basic kousky, jako jsou džíny a svetr, overal nebo sukně s mikinou. K tomu si nasadím klobouk nebo čapku s kšiltem a hned mám perfektní styling. – Kateřina z Tchibo

Trend poslední doby? Bucket hat

Pokud se tomu dá říkat trend dneška Tenhle „kyblíkový klobouček“ se totiž nosí, co si pamatuju – posledních 30 let. První jsem si nasadila někdy okolo roku 2000, měla jsem letní plátěný, ale také zimní proteplený s pogumovaným povrchem – ten by už funkci deštníku mohl zastávat, kdybych se nebála, že mi ho odfoukne vichr.

Dříve ho nosil i Sean Connery (pamatujete ho v roli otce Indiana Jonese?), v 90. letech byl ikonickým módním doplňkem britpopových kapel, např Oasis a Blur. Dnes ho nosí Rihanna i Diane Keaton. V různých barvách a variacích jej najdete v kolekcích sportovních značek i módních domů, jako jsou Prada nebo Chanel. A bucket hat v zateplených, barevných i nepromokavých variantách najdete i na e-shopu Tchibo. A víte, co je na něm nejlepší? Neexistuje pravidlo, jak a s čím ho nosit. Můžete si ho vzít k elegantnímu kabátu i teplákovce, krempu si jednou vyhrnete nahoru, jindy necháte tak, jak bývá. Prostě je to na vás, co se vám líbí a jak se cítíte dobře. Pro cokoli se rozhodnete, určitě to bude mít styl!

Léta už trendují klobouky a čepice unisexových střihů a barev. Snad nejznámějším a nejvíce nošeným tvarem klobouku na světě je Fedora, který má prohloubenou korunu a protlačení na přední straně z obou boků. Určitě ho znáte z filmů s Frankem Sinatrou a Indianou Jonesem.

fedora

Nebojte se barev

Samozřejmě že neutrálními barvami se začíná. Když si pořizujete svůj první klobouk nebo čapku, řešíte, aby to ladilo ideálně s každým kouskem z vaší skříně. Potvrzuje to i Klára Šugárková: „Český zákazník je celkově konzervativnější a preferuje pro své nákupy neutrální barevné kombinace i u pokrývek hlavy.“

Řeknu vám, jakmile si jednou tenhle módní doplněk pořídíte, u jednoho neskončíte. A pak zjistíte, že výraznější barvy nebudou v kombinaci s ostatním oblečením křičet, ale naopak vás rozzáří. Podívejte se sami, na obou fotkách mám stejné oblečení, vlasy i make-up, akorát jsem vyměnila čepice – stejný střih, jiné barvy. Nejen klobouky, i čepice umí zázraky!

Pokud chcete investovat do klobouku nebo čepice, ale bojíte se, že vám nebude slušet, vyberete špatnou velikost, tvar nebo se netrefíte s barvou, doporučuju se obrátit na odborníka nebo web prodejce klobouků, kde si pokrývky hlavy můžete vyzkoušet online na svých fotkách a potvrdíte si tak, která barva a tvar vám sedí nejvíce. Obvod hlavy si ale musíte už změřit sami nebo to nechat na ochotných asistentech v některé z kamenných prodejen.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články