Právě čtete

Vyzkoušela jsem recept na nakládaná vejce. Ideální využití velikonoční výslužky

4570  
Sdílet: 

Vyzkoušela jsem recept na nakládaná vejce. Ideální využití velikonoční výslužky

Taky už teď přemýšlíte, jak zpracovat po Velikonocích všechna vejce od koledníků? Kromě starých dobrých klasik typu vajíčková pomazánka si můžete vejce třeba naložit. Já jsem nakládání vajec pro vás vyzkoušela a překvapilo mě, jak snadné a rychlé to je.

6. 4. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Vyzkoušela jsem recept na nakládaná vejce. Ideální využití velikonoční výslužky

„Nejnáročnější“ částí celého procesu je loupání většího množství vajec a celkově oloupání vajíčka tak, aby se se skořápkou netrhaly i kousky bílku. Za chvíli si řekneme jednoduchou vychytávku, jak si tuhle práci ulehčit. Přípravu vajec ale vezmeme hezky popořadě a nejdříve si připomeneme, jak uvařit vejce natvrdo. Pro začátek doporučuji nepoužívat úplně čerstvá vejce, ale ta, která máte už pár dní v ledničce. Půjdou totiž lépe oloupat. Vejce před uvařením vyndejte z lednice a počkejte, dokud nebudou mít pokojovou teplotu. Zabráníte tak teplotnímu šoku. Pak je teprve vložte do vařící vody a nechte je tam 9–10 minut.

Po uvaření vajec vodu slijte a okamžitě zalijte studenou vodou – přerušíte tím proces varu. Můžete klidně přihodit i kostky ledu. Chvíli je tak nechte a teprve po pár minutách začněte vajíčka loupat. A nyní už se dostáváme k naší vychytávce – uvařená vejce vložte do uzavíratelné nádoby a zalijte vodou. Nádobu zavřete a chvíli s ní třeste, aby skořápky popraskaly. No a pak už by vám loupání mělo jít opravdu snadno.

Věděli jste?

Vejce můžeme pro jejich bohaté množství vitamínů a minerálů zařadit s přehledem mezi superpotraviny. Konzumují je i lidé, kteří se snaží zhubnout. Z vitamínů vejce obsahují A, B6, B12, D, E a K a z minerálů zejména železo, zinek, fosfor a draslík. Díky vysokému obsahu bílkovin vás vejce zasytí na dlouhou dobu.

Pokud vám nevadí si za vajíčka trochu připlatit, doporučuji kupovat pouze čerstvá vejce z ekologického chovu. To poznáte podle prvního čísla na vajíčku. Číslo 1 značí vejce od slepic z volného výběhu, číslo 2 z halového chovu, číslo 3 ta z klíčového chovu a 0 (kterou kupuji já) označuje vejce z ekologického chovu. Na vejci je označená i země, ze které vejce pochází. Označení CZ znamená, že je z České republiky.

Proč se hodí mít v ledničce naložená vejce?

Nakládaná vejce jsem velmi ocenila ve dvou situacích.

První je, když nevím, co k večeři, a potřebuji něco rychlého. Stačí je vyndat z lednice, hodit na talíř, dát něco málo k tomu a večeře je hotová. Druhou situací jsou (nejen) nečekané návštěvy. Nakládaná vejce jsou opravdu snadnou záležitostí na přípravu, nejsou ale příliš známá. Takže když je přidáte na obložený talíř, věřte mi, že vaši návštěvu zaujmou.

Způsobů dochucení nakládaných vajec existuje opravdu nespočet. Například čínský, kde se do nálevu přidává sójová omáčka a sypaný černý čínský čaj. Z koření se tam dává třeba badyán, skořice, hřebíček, sečuánský pepř a fenykl. Zajímavý je také japonský způsob, kde se k vajíčkům přidává pažitka, červená paprika, sójová omáčka, šťáva z citronu a sezamová semínka. Takto naložená vejce stačí v lednici marinovat pouze 2–3 dny. Servírovat je můžete s rýží nebo třeba v salátech.

Recept na domácí nakládaná vejce

Já mám pro vás o něco klasičtější recept, který je velmi podobný utopencům. I ten lze ale různě ozvláštnit. Můžete do nálevu přidat semínka hořčice a do zavařovačky dát společně s vejci i chilli papričky, mrkev nebo třeba čerstvý kopr. Pokud chcete o den až dva zkrátit dobu nakládání, doporučuji vajíčka lehce propíchat vidličkou, aby se lák snadněji dostal dovnitř.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule

Na nálev:

  • 300 ml vody
  • 300 ml octa
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3/4 lžičky kuliček celého pepře
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 hřebíčky

Postup:

  1. Uvařte vejce natvrdo.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky.
  3. Všechny ingredience na nálev dejte do menšího hrnce a nechte projít varem.
  4. Do zavařovací sklenice skládejte na střídačku oloupaná vejce, cibuli, česnek a koření z nálevu.
  5. Zalijte nálevem a ještě teplé zavřete.
  6. Až sklenice zcela vychladne, přesuňte ji do lednice. Vejce nechte týden odležet a poté spotřebujte během 7–14 dní.

Tak dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články