Právě čtete

Jak vybrat tu správnou rtěnku? A komu nejvíc sluší červená?

22934  
Sdílet: 

Jak vybrat tu správnou rtěnku? A komu nejvíc sluší červená?

Ruka pruhovaná ze všech stran, všechny barvy duhy, textury a podrážděná kůže od odličovače, známe to všechny. :-) Ale opravdu je tohle jediná cesta ke rtěnce mých snů? Rozhodla jsem se, že ne. Takže než vám poradím, jak takovou rtěnku vybrat, bude nejlepší, když si sama zodpovíte pár otázek, jejichž odpovědi vás lépe nasměrují k tomu, co vlastně od rtěnky očekáváte.

7. 12. 2023 3 min. čtení Juliána Šoleová
Jak vybrat tu správnou rtěnku? A komu nejvíc sluší červená?

1. K jaké příležitosti hledám rtěnku?

Chci rtěnku na takové to denní nošeníčko, nebo pro večerní blýsknutí se na akci či plese?

Pokud je odpovědí rtěnka na denní nošení, raději bych vybírala z lehčích a dlouhotrvajících textur, a to zejména proto, že je mnohem lehčí a praktičtější rtěnku udržovat upravenou po celý den, aniž byste každých 15 minut hledala v kabelce zrcátko, jelikož jste se zrovna potřebovala napít. Z mé zkušenosti k tomu nejlépe poslouží „crayons“ tedy užší rtěnky ve tvaru tužky. Aplikace je jednoduchá a nebudete potřebovat konturku, takže zase o jednu „nutnost“ v kabelce méně. Crayons nabízí všechny možné značky, ve všech cenových kategoriích a nekonečném množství odstínů, takže si opravdu vybereme každá.

Pokud byla odpovědí na otázku rtěnka pro večerní líčení, nebála bych se odvázat a zvolila bych výraznější klasickou rtěnku s konturkou nebo rtěnku tekutou, které samy o sobě můžou posunout vaši denní klasiku na sofistikované večerní líčení během pár tahů. Třeba správně zvolená červená udělá takovou parádu, že vám pak už jen stačí sjednocená pleť a řasy nalíčené řasenkou.

2. Jakou formu rtěnky preferuji?

Záleží na vašich preferencích, jestli je pro vás praktičtější klasická (ta vysouvací), crayons (výše zmíněné rtěnky jako tlustá tužka) nebo rtěnky tekuté (vypadají na první pohled jako lesk, ale na rtech jsou pigmentovanější a déle vydrží).

Nejjednodušší je pro aplikaci samozřejmě crayonka, nejprve nanesete jako konturku a pak vyplníte celé rty. Trochu náročnější je pak práce s tekutou rtěnkou, kdy budete potřebovat pevnou ruku, ale postup je stejný – nejprve zvýrazníte konturu rtů a následně vyplníte. S klasickou rtěnkou bych doporučila použít konturku ve stejné barvě, tou zvýrazníte konturu rtů (pro delší výdrž rtěnky můžete nanést konturku po celých rtech) a následně nanesete rtěnku ve stejném odstínu pro dokonale sytý odstín.

3. Jakou texturu preferuji?

Ať už hledáte rtěnku na den, nebo na večírek, jedna z prvních věcí, kterých si při výběru všimnete, jsou různé textury a slibované „finiše“ rtěnek.

Základní tři textury jsou lesklá, matná a klasická. Tenhle výběr je jen na vašich osobních preferencích a vkusu, jen připomínám, že delší výdrž mívají klasické a matné rtěnky. Lesklé jsou nádherné a efektivní, ale pravděpodobně bude třeba je častěji opravovat.

Tipy, jak si v obchodě vybrat ten správný odstín

Teď když už máte trochu jasno, pojďme si říci, jak správně rtěnku v obchodě vyzkoušet a podle čeho zvolit odstín. Znáte to, na kamarádce ta rtěnka vypadá božsky, kdežto vy vypadáte bledě a nějak je to celé špatně. Čím to je, když jste obě použily ten samý odstín?

Každá jsme unikát a stejně tak i náš odstín pleti a rtů. Každá máme jinak intenzivní a barevný základ pro samotnou rtěnku. Proto je vždy důležité zkoušet rtěnku, která vás zaujme, na rtech. Ne na ruce, ale opravdu na rtech. Požádejte obsluhu o dezinfekci testeru nebo o vzoreček na vyzkoušení domů.

Odstín vybírejte i podle tvaru rtů:

  • Tenkým rtům budou více lichotit lesky a lesklé rtěnky, nejlépe s „plumping“ efektem. Vyhnula bych se tmavým odstínům a matným rtěnkám, ty by mohly přitáhnout nechtěnou pozornost a rty opticky ještě zmenšit.
  • Pokud máte asymetrické rty, vždy jako první krok volte konturku, kterou doladíte konturu rtů tak, jak potřebujete, a pak si budete moci dovolit vyzkoušet všechny lesky či rtěnky, které vás zaujmou.
  • Jestli oplýváte plnými rty, vynikne na vás například výrazná matná rtěnka, která plné kontury rtů zvýrazní a přitáhne k nim pozornost stejně jako třeba tekutá lesklá rtěnka šťavnatých barev na léto.

Červená může slušet všem

Není červená jako červená, takže určitě neplatí, že „někomu prostě červená rtěnka nesluší“. Jen je potřeba zvolit správný odstín. Oranžový podtón červené rtěnky obvykle sluší blondýnkám a zrzkám díky jejich světlým vlasům a bledé pleti. Modrý podtón krásně vybělí zuby a sluší brunetkám nebo tmavším odstínům pleti. Malinová červená je za mě nejhravějším odstínem červené a sluší zejména „Sněhurkám“, tedy ženám se světlejším odstínem pleti a tmavšími vlasy, nebo naopak bledším blondýnkám.

červená sluší všem

Odstíny rtěnek často měním i vzhledem k ročnímu období. Na jaře a v létě lesky a lehké rtěnky se šťavnatými odstíny, na podzim a v zimě semi-matné a matné rtěnky teplejších odstínů od tmavších nude přes rudé až po tmavě hnědé. Pokud ale nejste moc na barvy jako takové, celoročně jsou v posledních letech velmi oblíbené nude odstíny lesků i rtěnek.

Ať už je vaše volba jakákoliv, vždy jde hlavně o váš pocit a o to, jak jste s danou rtěnkou spokojená, protože nakonec je to přesně tohle, na čem opravdu záleží. :-)

Pohodlná elegance pro sváteční chvíle

Pohodlná elegance pro sváteční chvíle

Vyberte si z nové módní kolekce pohodlné a zároveň stylové outfity pro sváteční chvíle i dny plné odpočinku.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články