Právě čtete

Návod na výrobu nahřívacího polštářku. Pomáhá na menstruační bolesti i zatuhlá záda

7750  
Sdílet: 

Návod na výrobu nahřívacího polštářku. Pomáhá na menstruační bolesti i zatuhlá záda

Studené nohy, bolavé klouby, menstruační bolesti nebo zablokovaná záda – na to všechno se doporučuje aplikovat suché teplo, třeba s nahřívacím polštářkem. Samozřejmě si ho můžete koupit v obchodě, ale jeho výroba je opravdu jednoduchá a zvládnou ji i švadlenky začátečnice. Pro mě to je i skvělá příležitost, jak zužitkovat zbytky látek.

2. 2. 2023 2 min. čtení DIY česky
Návod na výrobu nahřívacího polštářku. Pomáhá na menstruační bolesti i zatuhlá záda

 

Co budete potřebovat?

  • šicí stroj nebo jehlu a nit
  • nůžky a špendlíky
  • látku (cca 25 × 38 cm)
  • náplň (rýži / lněné semínko / pohankové slupky)
  • sušené bylinky (lze vynechat)

Jakou látku jsem použila?

Nejlepší je použít bavlnu, která je jednak příjemná na omak a hlavně vydrží nahřívání. Rozměry polštářku záleží na vás.

V tomto návodu vám ukážu výrobu malého obdélníkového polštářku (výsledná velikost je přibližně 23 × 17 cm), který je podle mě velký tak akorát. Na ten si vystačíte i s nějakými většími zbytky látky. Vyrobit si ale můžete třeba i podlouhlý polštářek pro nahřívání krku. Stačí přizpůsobit rozměry látky – k výsledné velikosti vždy nezapomeňte připočíst tak 1,5 cm na založení. Pokud budete polštářek nahřívat v mikrovlnce, myslete na maximální rozměr, který se do ní vejde.

Čím polštářek naplnit?

Dovnitř polštářku můžete nasypat různé druhy náplně a výběr je čistě na vás. Každá má trochu jiné vlastnosti a strukturu.

Rýže

Rýže je univerzání náplň, do polštářku ji nasypte nevařenou. Právě rýži jsem vybrala do svého polštářku i já. Půllitrovou odměrku jsem naplnila až po okraj (odpovídá to přibližně 600 g rýže).

Lněné semínko

Semínka lnu mají hladký příjemný povrch, takže pokud šijete polštářek pro menší děti, lněné semínko je vhodná volba. Na druhou stranu vychladnou rychleji než jiné náplně.

Pohanka (slupky)

Pohanka udrží teplo o něco déle než lněné semínko, jen při ohřátí může vydávat zápach, který nemusí být všem příjemný. Nicméně sama o sobě je velmi lehká, což oceníte třeba při nahřívání obličeje.

Pecky z meruněk nebo třešní

Zkuste si během příští sezóny meruněk a třešní vzpomenout a nevyhazovat pecky. Je nutné je vždy úplně zbavit dužiny, aby nezačaly plesnivět – vyvařte je v horké vodě přibližně 20 minut, případně dočistěte ručně. Pak pecky vysušte v troubě při teplotě 100 až 120 stupňů. Vyndejte je, až začnou vonět po oříšcích.

Návod na výrobu nahřívacího polštářku

nahřívací polštářek

  1. Ustřihněte pruh látky podle požadovaných rozměrů (nechte si rezervu přibližně 1,5 cm na každé straně na záhyby).
  2. Přehněte látku potiskem dovnitř (naruby) a sešpendlete po dlouhé a jedné krátké straně. Jednu krátkou stranu nechte nezašitou, tou budete polštářek plnit.
  3. Sešijte našpendlené strany. Buď na overlocku, případně cik-cak stehem na šicím stroji. Zvládnete to i klasickým stehem v ruce, ale v tom případě doporučuji okraje založit, aby se netřepily. A také to dá víc práce. :-) Dělejte raději více menších a hustších stehů, aby se vám pak náplň nevyspala.
  4. Obraťte polštářek lícovou stranou nahoru.
  5. Naplňte polštářek tak, aby byl dostatečně objemný, ale stále tvárný. Pokud chcete, můžete přidat i sušené bylinky, například levanduli, meduňku nebo heřmánek, které polštářek provoní.
  6. Založte okraje, sešpendlete k sobě a sešijte. Já jsem raději tuto stranu prošila dvakrát.

Polštářek nahřívám klidně i v mikrovlnce – na snížený výkon 1,5 až 2 minuty. Než ho pak přiložím na tělo, vždy vyzkouším jeho teplotu.

Pokud víte, že budete používat polštářek často, ušijte si na něj ještě vnější obal, který budete moci prát. Může to být třeba jednoduchý stahovací látkový sáček.

Pohodlné domácí oblečení

Pohodlné domácí oblečení

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články