Právě čtete

Test účesů pod čepici: Vydržely, nebo z nich zbylo vrabčí hnízdo?

22819  
Sdílet: 

Test účesů pod čepici: Vydržely, nebo z nich zbylo vrabčí hnízdo?

Existují vůbec nějaké účesy, které přežijí i nějaký čas pod čepicí? A jak to zachránit, když čepici člověk sundá a ještě chvilku potřebuje vypadat k světu?

23. 11. 2023 4 min. čtení Redakce
Test účesů pod čepici: Vydržely, nebo z nich zbylo vrabčí hnízdo?

Po létě udeří chladný podzim, a než se rozkoukáme, tak sněží. A určitě to také znáte. To rozhodování, jestli si raději vezmete čepici a zůstanete pěkně v teple, nebo to radši v rámci zachování důstojného účesu nějak vydržíte. Žádná z nás totiž asi nechce přijít do práce nebo do společnosti s vrabčím hnízdem na hlavě.

Proto jsme se podívaly na zoubek tomu, jestli vůbec existuje nějaký účes, co snese čepici, pod kterou se člověk kolikrát při dobíhání autobusu pěkně zapotí. Což o to. Účesů, které snesou čepici, jsou spousty – tedy hlavně pro ty z nás, co mají vlasy delší. Horší to už bývá právě v té kritické době, kdy jde čepice dolů. A když máte vlasy krátké, pak se nejčastěji člověk musí zkrátka spolehnout na to, že se prostě po „odčepicování“ přečísne.

5 základních kroků

Když chcete vypadat dobře i po sundání čepice, hodí se držet těchto pravidel:

  • Nečesat se už s čepicí na hlavě, ale tak, aby účes vypadal dobře sám o sobě.
  • Vybírat si nejlépe účesy buď pevněji zapletené (nejrůznější copy), nebo naopak hodně rozpuštěné (např. zapletená jen část vlasů). Nic mezi.
  • Nepřehánět to s lakem na vlasy – ať si necháte nějakou „kapacitu“ na dobu po sundání čepice, kdyby bylo něco potřeba upravit.
  • Zamyslet se nad výběrem čepice – pevnější bývá lepší, protože se na vlasech méně hýbe, takže je méně rozcuchává. Pozor ale při sundávání!
  • Noste v kabelce „kápézetku“.

Co se hodí mít v kabelce?

I když vymyslíte sebelepší účes, pravděpodobně vám po sundání čepice vylezou minimálně takzvané „baby hairs“, krátké vlásky, co teprve rostou. Ale ty snadno a během chviličky můžete zkrotit.

Lak na vlasy – nejlépe v malé cestovní verzi. Tím snadno zafixujete právě ty krátké divoké vlasy, které jsou nejčastěji nejvíce vidět právě okolo obličeje.

Jednořadý hřeben – i když si nebudete přečesávat celý účes, hřeben vám pomůže. Jemně s ním můžete vykukující kratší vlasy začesat zpět tam, kde byly původně.

Pinetky – mít pár pinetek po ruce se hodí hlavně pro případ, že účes povolí v místě, kde to zkrátka lakem na vlasy neopravíte. Když nechcete předělávat celý účes, můžete snadno nespoutané prameny uchytit na vhodné místo.

Zrcátko – to asi ani nemusíme vysvětlovat. Když si čepici sundáte venku, jako když ho najdete. :-)

Neviditelné gumičky


Při česání je super používat průhledné gumičky – seženete je v každé větší drogerii. Nejenže ve vlasech nejsou skoro vidět, ale hlavně se hodí ke každému outfitu a nemusíte navíc řešit, aby vše barevně ladilo.

Vyzkoušely jsme tři účesy, které slibují zachování kvality účesu i po delším čase v čepici. Jak to nakonec dopadlo?

Dva holandské copánky

Nejoblíbenějšími typy účesů pod čepice jsou zkrátka copánky. A je jedno, jestli na procházku do lesa, nebo rovnou pro pohodlí při sportování.

Pod čepicí hodně dobře drží dva holandské copy. Jsou to vlastně takové obrácené francouzské copy. Když je dobře utáhnete, nemají moc šancí se rozmotat. To ukázalo i naše zkoušení. Účes se rozcuchal pouze u hlavy, kde to ale jde jednoduše napravit pomocí laku na vlasy a případně hřebenu.

Když se vám u copánků povolí účes v některých zapletených místech, můžete z toho udělat přednost. Jednoduše od hlavy směrem ke konečkům postupně všechny zapletené části mírně povolte tak, že protilehlé prameny budete odtahovat od sebe.

Francouzský cop z ofiny

Ne každá z nás se cítí na to, aby si vyrazila z domu se dvěma copánky. Elegantním řešením je jeden cop.

Není praktické zaplétat cop dozadu. Mnohem lépe vypadá, když bude končit vedle obličeje. Jak toho docílíte? Zaplétejte po francouzsku cop tak, jak ho znáte, ale udělejte si patku a začněte ofinou. Díky tomu se bude obtáčet přes hlavu až za ucho, a když si vezmete čepici, konec copu bude elegantně vykukovat právě vedle vašeho obličeje. Nebude se vám plést do kapuce, což je mnohem příjemnější.

Ani tady se ale pravděpodobně nevyhnete drobnému rozcuchání. Určitě to zvládnete opravit během několika vteřin stejným způsobem jako u dvou holandských copů.

Drdol a čelenka

Čelenka je celkem fajn řešení pro ty, co své vlasy nechtějí úplně zakrývat čepicí.

Když nechcete čelenku nosit přes rozpuštěné vlasy (které můžete ozvláštnit třeba malým copánkem na straně), budete muset vlasy vyčesat nahoru. Buď do klasického culíku, nebo do drdolu. A s drdolem si můžete trošku vyhrát, aby působil upraveněji a byl větší – pokud máte méně vlasů. Jak na to?

Buď můžete použít drdolovou houbu, která se používá jako vycpávka, nebo si můžete pomoci pinetkami. Učešte culík a jednotlivé pramínky ohýbejte a pinetkujte ke středu tak, aby vznikal nadýchaný drdol. Poslední pramínek zapleťte do copánku a obmotejte jím drdol u hlavy. Konec opět upevněte pomocí pinetky.

U drdolu myslete hlavně na to, že je lepší česat si ho, až když jste oblečené – snadněji se rozcuchá. Na druhou stranu se dá i snadno opravit, až si na konci dne sundáte čelenku.

Který účes byste si vybrala?

Hlasovat

Umyté, nebo neumyté?


Vlasy se vám budou zaplétat lépe, když nebudou čerstvě umyté. Nejlepší je taková fáze, kdy ještě nejsou v nejhorším stavu, ale zároveň už nejsou tolik nepoddajné. Copánky jsou ale dobrou záchranou i ve chvíli, kdy prostě vlasy nestíháte umýt. Jen je lepší před česáním použít alespoň suchý šampon, který celý účes zmatní a osvěží. vlasdy pod čepicí

A tip na konec: Čepice nejen zahřeje, ale ještě vás rozzáří

Především vaše oči. Tenhle jednoduchý trik vám za pár vteřin, tedy jen co si nasadíte čepici, zvýrazní barvu vašich očí.

barva očí v čepici

Čepice ve světlém i tmavém odstínu modré podrthnou modré oči. Zelené jsou ještě smaragdověji zelené, když zvolíte odstíny fialové, zelené a světle žluté. Oříškovým očím lichotí oranžová barva a levandulová a hnědým zase khaki, světle modrá, zlatá a odstíny zelené.

 

Okouzlující pro každou příležitost

Okouzlující pro každou příležitost

Oblečte se do sváteční nálady a vyberte si z módních kousků, které vás venku i doma zahřejí a zároveň okouzlí ostatní.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články