Právě čtete

Vyrábím si vlastní tuhý šampon. Vydrží dlouho a je skvělý na cesty

8562  
Sdílet: 

Vyrábím si vlastní tuhý šampon. Vydrží dlouho a je skvělý na cesty

Tuhý šampon pro vás asi nebude žádnou novinkou. Seženete ho už i v běžných drogeriích a zdá se mi, že jeho obliba v poslední době docela vzrostla. Já si ho také kupuji už hezkých pár let a to mě přivedlo na myšlenku zkusit si ho vyrobit i doma. I přesto, že koupit si ho v obchodě je mnohem jednodušší, je pro mě proces vyrábění příjemným odreagováním.

9. 2. 2024 2 min. čtení Małgorzata Boroń
Vyrábím si vlastní tuhý šampon. Vydrží dlouho a je skvělý na cesty

Šampony v pevné konzistenci plní stejnou funkci jako ty běžné tekuté, které všichni používáme snad celý život. Slouží tedy zrovna tak k mytí vlasů a pokožky hlavy a podle složení umí vlasy i uhladit nebo vyživit. Vzhledem připomínají klasické tuhé mýdlo, ale liší se složením. Obyčejné mýdlo určitě na vlasy nepoužívejte, pokud se vyloženě na jeho obalu nedočtete, že tuto funkci dokáže zastat.

Nepleťte si také tuhý šampon se suchým šamponem. Tuhý opravdu slouží k mokrému umytí vlasů, zatímco suchý šampon je spíš taková poslední záchrana, když na mytí nemáte čas. Přečtěte si, co o suchém šamponu říká kadeřník.

Hlavní výhodou tuhých šamponů je pro mě především to, že nepotřebují žádné plastové obaly. V obchodech se většinou prodávají v papírových krabičkách, někde vám je dokonce odkrojí i na váhu. Doma pak šampon skladuji na klasické mýdlence a na cesty jsem si pořídila plechovou krabičku. Není ale dobré zavírat šampon do krabičky hned po použití, když je ještě mokrý. Já ho tam dávám jedině v suchém stavu a to proto, že jinak se může ke krabičce přilepit a pak je dřina ho dostat ven. Kamarádka zase mívá tuhý šampon v přírodní síťce na mýdlo. Zavěšuje ho tak na háček u sprchového koutu.

Proč tuhý šampon?

  • Hodí se na cesty (nezabírá moc místa, nevylije se do kufru, není to další tekutina do případného příručního zavazadla)
  • Je to ekologičtější
  • Většinou má šetrné složení

Jak vyrábím domácí tuhý šampon?

Před prvním vyráběním může dát trochu práce sehnat vhodné ingredience. Když je už ale jednou máte doma, hotovo je za pár minut. Přísady kupuji na e-shopech s vybavením na domácí kosmetiku. Když se mi některou ze složek nedaří sehnat, vždy mi v daném obchodu dobře poradí, čím ji mohu nahradit.

Na jeden tuhý šampon budete potřebovat:

  • 0, 4 g palmarosového oleje
  • 1, 7 g cetylalkoholu (granulky, které připomínají kousky vosku)
  • 5 g oleje z třešňových pecek
  • 13 g bílého jílu (redukuje tvorbu kožního mazu)
  • 30 g prášku SCS (Sodium Coco-Sulfate – díky němu bude šampon pěnit a lépe odstraňovat nečistoty)
  • 3 g decylglukozidu (na e-shopech často bývvá jako decyl glucoside)
  • 3, 5 g přírodního kakaového másla
  • 3 g honeyquatu (hydroxypropyltrimonium honey)

Dále si připravte:

  • Digitální váhu
  • Formičku na tvarování šamponu (nejlépe silikonovou nebo z měkkého plastu, odkud půjde snadno vyloupnout)
  • Dvě skleněné misky
  • Hrnec na vodní lázeň
  • Stěrku


Počáteční investice do celých balení jednotlivých přísad může být vyšší – přece jen, i když na šampon potřebujete něčeho jen trošku, je třeba koupit danou ingredienci v celém balení. Vyřešit to můžete stejně jako já. Složte se na nákup s kamarádkami a udělejte si společné tvořivé odpoledne.

Postup:

  1. Připravte si 2 skleněné misky. Jednu z nich postavte na váhu a odvažte do ní kakaové máslo, třešňový olej, cetylalkohol a decylglukozid.
  2. Směs ingrediencí postavte nad vodní lázeň a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Zahřívejte jen mírně.
  3. Mezitím do druhé nádoby odvažte bílý jíl a SCS. Pak přilijte směs, kterou jste rozpouštěli nad vodní lázní.
  4. Přidejte palmarosový olej a honeyquat. Vše důkladně promíchejte.
  5. Vzniklou hmotu přemístěte do formiček. Nechte vychladnout a poté vložte na 4 hodiny do mrazáku. Pak nechte ještě asi 48 hodin tuhnout při pokojové teplotě.

Jak používám tuhý šampon?

Namočím si vlasy, v dlaních napěním šampon a vzniklou pěnu nanesu na vlasy. Jemně vmasíruji do délek i na pokožku hlavy a pak vše důkladně opláchnu. Pak ještě používám kondicionér, případně domácí vlasové oplachy.

Tento svůj domácí výrobek ráda dávám kamarádkám jako dárek. Pěkně ho zabalím do papíru a převážu stuhou nebo přírodním provázkem.

Oživte prádelník jarními tóny

Oživte prádelník jarními tóny

Překrásné spodní prádlo i pyžama ve světle fialové, šeříkové a tmavě modré.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články