Právě čtete

Malovaný porcelán i pro ty, kdo se na malování moc necítí

8027  
Sdílet: 

Malovaný porcelán i pro ty, kdo se na malování moc necítí

Na darování vlastnoručně kreslených obrázků se možná cítíte moc staří. Ale malovaný hrneček, to je něco úplně jiného. :-) Vzory můžou jednoduché i složité, záleží na vás a na tom, jak věříte svému výtvarnému nadání.

30. 11. 2019 3 min. čtení Erika Pilátová
Malovaný porcelán i pro ty, kdo se na malování moc necítí

Hlavní je, že se do toho pustíte s chutí a láskou. :-)

Pro začátek je nejjednodušší sáhnout po fixách určených na porcelán, se kterými se maluje stejně jako s klasickými fixkami. Jako vzory jsou vděčné puntíky a čáry, případně jednoduché obloučky. Čím méně symetrie budete zamýšlet, tím se vám bude malovat lépe. Pokud si troufáte na něco složitějšího, můžete zkusit květinové vzory či lístečky. Pokud nemáte pocit, že ve vás dříme Piccasso, vsaďte spíše na jednoduchost. Nebo můžete využít předem připravené šablony (bývají k dispozici ve výtvarných potřebách), se kterými je práce snadná.

Malovat můžete na barevný i bílý porcelán. Můžete zkusit šálek s podšálkem, ale skvělá bude i vázička, talířek nebo miska na drobnosti.

Jakou fixku si vybrat?

Ty, které jsem vyzkoušela já, jsou vhodné na sklo i porcelán. Když se spletete, nic se neděje, pokud není barva zaschlá, snadno ji smažete. I po zaschnutí ji umyjete pomocí drsné strany houbičky. Já jsem použila dva různé fixy. Mám osvědčené dvě značky: Marabu – výrobky s tímto fixem se vypalují 30 minut při teplotě 160 °C. Fixy Darvi se nevypalují. Běžné opláchnutí teplou vodou barvy ustojí, údajně se dá jimi pomalovaný porcelán umýt i v myčce, ale asi bych s tím byla opatrná a k vlastnoručnímu dílu bych byla šetrnější.

Zkušenější sahají po štětci

S fixami vyzkoušíte, co ve vás je, a pak se můžete pustit do tahů štětcem. Barvy na porcelán i keramiku se vypalují v troubě obvykle při teplotě 150 až 160 °C. Můžete si vybrat ze všech barev duhy, nebo minimalisticky použít černou či zlatou konturu a pracovat jen s ní, nebo vytvořit něco ve stylu vitráže.

V obchodech s výtvarnými potřebami najdete spoustu značek barev i fixů. Obvykle se dají použít na sklo, porcelán i keramiku. Vždy se na místě poraďte, na co konkrétně je budete potřebovat, jak se budou výrobky používat a co je pro ně vhodné a naopak. Důležitá bude informace, jak dlouho barvy schnou, co všechno vydrží a jak máte výrobek ošetřovat.

Pro začátek si vzor namalujte bokem

Nakreslete si na tvrdý papír kolečko, vystřihněte ho jako podšálek a pusťte se do díla. Rovnou tak uvidíte, jestli je dobré konkrétní nápad realizovat nebo jestli se vámi vymyšlený vzor jako nápad neosvědčil. Výhodou je, že na papíře můžete zkoušet dlouho a najít si tak svůj nejlepší vzor, který pak přenesete na porcelán.

Nebojte se usnadnit si to. :-) Pokud nemáte jistou ruku a chcete malovat rovné čáry, dobrým pomocníkem jsou papírové pásky. Nalepíte je, přejedete kolem nich fixem a pásky zase snadno odlepíte. Pokud chcete na talířku udělat lem, položte na něj talířek o něco menší a obkružte ho.

A pusťte se do díla!

Co budete potřebovat:

  • šálky a podšálky
  • blok
  • tužku
  • měkký hadřík
  • fixy na porcelán

Postup:

  1. Porcelán pečlivě opláchněte a vyleštěte měkkým hadříkem, aby na něm nezůstaly žádné mastné plochy ani jiné nečistoty.
  2. Do bloku si můžete vyzkoušet nakreslit různé varianty vzorů, které chcete vyzkoušet. Odvážnější se mohou pustit rovnou do díla. Pokud něco pokazíte, nic se neděje, pokud není barva zaschlá, hadříkem ji smažete.
  3. Talířky můžete pomalovat celé a na šálky může bát vzor už jen na některých místech. Bude to působit decentněji. Můžete malovat černou a jen některé části doplnit zlatou.
  4. Porcelán nechte zaschnout. Pak ho můžeterovnou používat, nebo svůj dárek zabalte pod stromeček. :-)
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články