Právě čtete

Recept na květinovou vodu do rozprašovače, kterou si nejen v létě osvěžuji pleť

7373  
Sdílet: 

Recept na květinovou vodu do rozprašovače, kterou si nejen v létě osvěžuji pleť

Hydrolát, hydrosol, osvěžující pleťová voda nebo v případě výroby z rostlin květová či květinová voda. Tolik názvů, ale řeč je přitom o jednom a tom samém. Jedná se o čistou minerální vodu pro osvěžení nebo o kondenzovanou (vysráženou) páru, která prošla přes rostlinný materiál a má potom i krásnou vůni a léčivé účinky.

15. 8. 2023 3 min. čtení Juliána Šoleová
Recept na květinovou vodu do rozprašovače, kterou si nejen v létě osvěžuji pleť

Osvěžujících rozprašovačů a sprejů na obličej je v obchodech spousta. Vůbec se nedivím, že jsou tak populární. Když si ale chci nějaký pořídit, vždy pozorně čtu etikety a snažím se kupovat 100% čisté výrobky, ideálně v bio kvalitě. Stává se totiž, že některé levnější produkty obsahují emulgátory, syntetické látky nebo nekvalitní složky a to já si na pleť aplikovat nechci.

Pokud rádi tvoříte, mám pro vás návod, jak si tuto skvělou věc vyrobit i doma z bylinek a květin, které vám nejvíc sednou.

Nejdřív si vyberte vůni

Mezi osvěžující pleťové vody můžete zařadit i čistou minerální vodu v rozprašovači bez přídavku čehokoli dalšího. Působí jako osvěžení v horkých dnech a nedá se na tom nic zkazit. Zkrátka koupíte rozprašovač, nalijete do něj minerální vodu a je to. Já mám ale radši, když to krásně voní. A často sbírám přísady i v přírodě.

  • Kopřiva dvoudomá: Výborná na dermatologické potíže jako je akné, mastná pleť, padání vlasů, tvorba lupů. Navíc je protivirová a pomáhá vykašlávání, mix kopřivy s heřmánkem zase proti pylové alergii.
  • Heřmánek pravý: Na stres, úzkost a nespavost. Uklidňuje trávicí potíže, je proti zánětům a bolestem, pomáhá pro regeneraci suché a zánětlivé pokožky a také při alergiích.
  • Levandule lékařská: Na deprese a přepracování, na bolesti hlavy, pomáhá při zažívacích obtížích a nadýmání, je výborná na podporu usínání a spánku a také k ošetření štípanců.
  • Růže damašská: Uklidňuje, rozveseluje, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá překonat zármutek.
  • Máta peprná: Proti nevolnosti, na záněty dutin včetně dutiny ústní, vhodná při chřipce, na bolest hlavy a migrénu, podporuje trávení.
  • Meduňka lékařská: Funguje jako sedativum, podporuje trávení a chuť k jídlu, je proti nervozitě.

Výroba domácí osvěžující vody v rozprašovači

Historie sahá údajně až 5000 let zpátky, do Egypta a Orientu. A my se do toho pustíme i v současnosti.

Kvalita výrobku závisí na délce destilace, tlaku páry, materiálu destilační jednotky (nebo jak skvěle si sestavíte domácí systém) a samozřejmě na kvalitě rostliny, kterou přidáte. Destilační jednotka vás možná trochu vyděsila. Hned vysvětlím! Pokud by vás výroba těchto vodiček opravdu chytla, určitě doporučuji pořídit si přístroj zvaný „destilační kolona“. Pro začátek vám ale ukážu, jak to zvládnout s běžným kuchyňským vybavením.

Budete potřebovat:

  • Velký hrnec s pokličkou
  • Žáruvzdornou misku
  • Odstátou (alespoň 24 hodin) nebo destilovanou vodu
  • Hodně ledu
  • Vybrané květiny

Postup:

  1. Postavte na sporák hrnec, do středu hrnce položte misku.
  2. Okolo misky do hrnce nasypte květy a zalijte je odstátou vodou (poměr 1 : 1).
  3. Přiklopte pokličkou opačně (madlem dolů do hrnce), na pokličku zvenku nasypte led a zapněte sporák.
  4. Zahřívejte 1–2 hodiny, kdy na pokličce stále musí být led. Nezapomeňte ho doplňovat.
  5. Pokud budete používat menší množství květů a tedy i vody, doporučuji v průběhu dát pozor, aby dno nezůstalo suché a případně vodu doplňte.
  6. Do mističky bude průběžně odkapávat květinová voda, slijte ji poté do čistých lahviček a je to, můžete používat!

Olej není na škodu

V květinové vodě se objeví pár kapek éterického oleje z použité rostliny (tmavší olejová kolečka na hladině). To není na závadu, je to vedlejší produkt, který můžete používat spolu s vodou.

Jaké používám lahvičky a jak vody skladuji?

Lahvičku vždy vydezinfikujte, aby voda vydržela co nejdéle. Ideální je čistit ji alkoholem nebo produkty na to určenými. Doporučuji vybrat lahvičku s jemným rozprašovačem, protože kdyby rozprašovač netvořil jen jemnou mlhu, ale stříkal by moc ostře, nebyla by aplikace nic příjemného. Rozprašovače kupuji v drogerii nebo v obchodech, kde prodávají přírodní kosmetiku a přísady na tvorbu té domácí.

Osvěžující vody skladuji v chladu a temnu. Nejlepší je teplota 15–18 stupňů, ale dá se využít i lednička. Domácí výrobky obvykle vydrží kolem 6 měsíců, ty z obchodů podle data trvanlivosti na etiketě. Prošlý nebo zkažený hydrolát ale poznáte. Má kyselou vůni připomínající ocet. Někdy se v lahvičce udělají usazeniny, pokud je ale vůně v pořádku, nevadí to. Pokud vám to esteticky vadí, doporučuji usazeniny přefiltrovat.

Já to dělám tak, že si v ledničce nechávám větší lahev a podle potřeby si odlévám do malého rozprašovače, který nosím v kabelce.

Tip na závěr: rostliny na hydrolát vždy sbírejte za slunného počasí, budou lépe vonět!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články