Právě čtete

Půl roku do svatby: co je potřeba řešit a na co je ještě čas?

29463  
Sdílet: 

Půl roku do svatby: co je potřeba řešit a na co je ještě čas?

Na poslední chvíli klidně plánuju letní dovolenou, ale na last minute letní svatbu bych si netroufla. Samozřejmě, zařídit jde kdykoli skoro cokoli, ale většina nevěst se před svým velkým dnem chce stresovat co nejméně. Proto je skvělé nachystat svatbu s předstihem. Do příprav letní veselky je ideální vrhnout se ještě dřív, než přijde jaro.

16. 2. 2018 7 min. čtení Eva Mchitarjan
Půl roku do svatby: co je potřeba řešit a na co je ještě čas?

Půl roku před svatbou je ideální mít zařízené:

  • Počet hostů
  • Místo
  • Termín
  • Téma („duch“) svatby
  • Přibližný rozpočet

Všechno to spolu souvisí: podle počtu hostů možná budete volit místo (zvlášť chcete-li, aby měli kde přespat), a kolik lidí můžete pozvat, to zase záleží na rozpočtu. Duch svatby se rozpočtu přizpůsobuje také a podle něj si nejspíš budete chtít zvolit místo. V zásadě místo a termín je to první, co musíte vyřešit.

Co na to říká už bývalá nevěsta?

Komentuje Maruška 

Souhlas s Ejvi – měla jsem pocit, že když jsme našli místo a zarezervovali termín, tak byla půlka hotová. I kdyby se cokoli dalšího pokazilo, zničila jsem si šaty, nestihla se namalovat a dort by byl hnusný, stejně se vezmeme – a o to přece jde. :)

Ale úplně první věc, kterou jsem udělala já, byla, že jsem oslovila svého svědka. Pro někoho je to jen formalita, pro mě super parťák ve svatebních přípravách a taky někdo, komu můžu donekonečna ukazovat všechny ty obrázky šatů a dekorací.

Vybíráme místo pro svatbu

Míst, kde se můžete vzít, je spousta, ale ta oblíbená už mohou být pro letošní sezonu zamluvená.

V poslední době jsou hodně oblíbená přírodní místa, farmy, louky, zahrady, parky i lesy. Čím je místo jednodušší, tím více práce je obvykle s výzdobou a zařizováním potřebného zázemí. Ale existuje i mnoho míst s kompromisem, tedy přírodní prostory s řádným zázemím a servisem.

Venkovní svatba (ilustrační foto)

Máte na výběr ze tří kategorií:

  • Civilní svatba v oddací síni
    Stačí, když oba zajdete na matriku. Některá města umožňují i rezervaci termínu předem online, ale osobně se pak ukázat musíte.
  • Civilní svatba na jiném místě
    I mimo oddací síň vás bude oddávat starosta nebo příslušný člen zastupitelstva. Proto také v tomto případě musíte na matriku. Obvykle si nejprve rezervujete místo a až poté řešíte matriku. Na matrice hlásíte místo, datum a čas obřadu.
  • Církevní svatba
    Oddává vás duchovní, ale na matrice musíte svatbu předem nahlásit a po svatbě doručit vyřízené papíry.

Spolu s místem obřadu nezapomeňte co nejdříve rezervovat i místo na oslavu a ubytování pro přespolní hosty, pokud se nebude odehrávat vše na jednom místě.

Jestliže plánujete svatbu nebo oslavu venku, rozhodně vám můžu doporučit si zároveň hned rozmyslet, co budete dělat, kdyby vám pršelo. Možná zjistíte, že nouzový plán vůbec nelze zajistit, a rozhodnete se pro jiné místo. Do nouzových plánů můžete v zásadě zahrnout: náhradní místo, pergolu, stan a deštníky.

Maruška: Se svatebním místem je to docela komplikované

Největší strašák pro mě byl, jak sladit termín zamluveného místa a termín, který pak ještě bude „volný“ na matrice. Protože s přítelem máme trochu neobvyklé požadavky na místo, řešili jsme nejprve to a modlili se, aby to vyšlo.

Zjistila jsem, že kdyby na matrice už měli daný termín obsazený, měla bych smůlu, protože např. oddávající z jiné matriky sice obřad vést může, ale musí být přítomna matrikářka z matriky, která patří k místu. Řešením by byl duchovní (žádná matrikářka u toho být nemusí). Přinejhorším bychom se mohli vzít jen se svědky třeba den předem nebo po oslavě, ale jsem ráda, že to tak dělat nemusím: jen párty bez obřadu pro mě není ono a „falešný“ obřad by se nám také nelíbil. Znám ale páry, které se před přáteli vzaly jen naoko a na úřad šly samy – a líbilo se jim to tak.

Když máte místo a termín, na vše ostatní už je relativně čas.

Pozvánky pošlete co nejdříve

Jakmile máte jasno, kde a kdy se vezmete, můžete pozvat hosty a předběžně si s nimi potvrdit účast. Svým nejbližším budete chtít termín možná zavolat a mnoho párů v dnešní době posílá pozvánky e-mailem. Všechny ale bezesporu potěší i tištěné svatební oznámení.

Populární je připravit svatební web s informacemi o svatbě, mapkou svatebního místa, tipy na svatební dary a podobně.

Maruška: Pozor na pozvánkový zásek :)

S pozvánkami jsem si přidělala docela dost starostí. Samotný text pozvánky jsem měla hned, ale už pár měsíců se ne a ne dokopat k tomu, abych si zařídila někoho, kdo ji připraví k tisku.

V tom by předpřipravené pozvánky, které nabízí snad každé copycentrum, byly určitě lepší. A kamarádi by se nemuseli pořád ptát, jestli teda svatba bude a kdy.

Už je čas řešit také služby, které závisí na dalších lidech

Pokud plánujete zapojit některé z těchto lidí, je lepší začít je hledat hned. Ti nejlepší jsou totiž také nejdříve zadaní. :)

  • Vizážistka, případně i kadeřnice
    • Některé vizážistky zvládají i účes, ale není to pravidlo.
    • Jestli se chtějí líčit i maminky a svědkyně, zvažte vizážistek více.
    • Rozhodně doporučuji udělat si čas i na zkoušku, abyste se pak jako nevěsta cítila v líčení a účesu dobře.
  • Fotograf, případně i kameraman
    • Osobní tip: nechte si ukázat fotky, které už fotili, resp. videa, která točili. Nejedna nevěsta byla z výsledku neprověřeného fotografa zklamaná.
  • Kapela, DJ
  • Catering
    • Často jej zajišťuje přímo podnik, kde máte oslavu; záleží na vaší domluvě. Pokud je svatební místo bez kuchyně a servisu, je potřeba si zajistit catering samostatně.
    • Nezapomeňte vyřešit i to, co se na svatbě bude pít, zvlášť máte-li extra požadavky.
  • Dort a sladkosti (máte-li speciální představu)

Protože už poptáváte i součást programu (hudba), určitě je vhodné dát si dohromady přibližný harmonogram dne a večera.

Svatební přípravy (ilustrační fotka)

A ještě jedna důležitá věc:

Jak vybrat šaty pro nevěstu?

Šaty si můžete v zásadě půjčit, nechat ušít nebo pořídit už hotové.

Půjčené tradiční šaty

V půjčovně si je zamluvte co nejdříve. Takže teď.

Klidně navštivte více salonů. Je potřeba si v salonu zkoušku zamluvit. Nabídnou vám volné termíny, z nichž si vyberete. Budete mít tak jistotu, že se vám v salonu budou moci věnovat a nesejde se vás v jeden čas více nevěst než personálu. Je potřeba počítat s poplatkem za zkoušku, který vybírají téměř všechny velké salony (bývá to kolem 500 Kč).

Vezměte s sebou kamarádku nebo svědkyni a užijte si rovnou prima holčičí den plný šatů.

Ušité tradiční šaty

Šití nabízí jak švadleny, tak některé salony nebo samozřejmě módní návrháři.

Každému to trvá jinou dobu, záleží na vytíženosti švadleny/návrháře a také náročnosti šatů. Vás bude čekat několik zkoušek šatů, takže určitě už je na čase to začít řešit.

Jen pozor, to, co se vám líbí na obrázku, se k vám nemusí hodit. Ušití určitě dopředu dobře zvažte a poraďte se se střihem i materiálem.

Zakoupené šaty online

Šaty koupené na internetu mohou dopadnout skvěle, ale i hrozně. Zakoupení šatů online může být totiž zklamání, protože fotka na internetu skutečně nezaručí to, jak budou šaty vypadat v reálu. Najděte si ověřené e-shopy, kterým můžete důvěřovat, a čtěte recenze.

Netradiční šaty (retro styl, krátké šaty z konfekce nebo cokoli dalšího)

Možností je tolik, že vám s termíny nepomohu, ale rozhodně je lepší zvážit vše dříve než později, abyste měla čas na případnou náhradu, kdyby vám retro šatičky vyhlédnuté na internetu nesedly (podobně jako výše).

Maruška: Šaty jsem vybírala raději dřív

Šaty! Ty jsem popravdě začala řešit dřív než ty proklaté pozvánky. :) Vybrala jsem si je na internetu a hned je i objednala. Kdyby mi neseděly nebo nebyly hezké, pořád pak bylo dost času to vyřešit a případně si ještě najít salon.

Tyto další věci stačí řešit až průběžně

  • Prstýnky (upraví vám je na míru, dejte si rezervu alespoň měsíc)
  • Oblek a boty pro ženicha
    • Je možné volit konfekci, ta je k dispozici celoročně.
    • Pokud ženich nemá konfeční postavu, měl by si nechat oblek ušít na míru. Perfektně padnoucí oblek totiž krásně doplní nevěstu. Na ušití obleku včetně všech zkoušek počítejte tak 3 týdny.
  • Auta
  • Květinová výzdoba
  • Šaty pro družičky
  • Dort a sladkosti
  • Hudba
    • Na příchod nevěsty
    • Na odchod novomanželů
    • Na první tanec
    • Na večerní oslavu

svatební přípravy (ilustrační fotka)

Jde vám hlava kolem? Nezoufejte

Doporučuji si vše zapisovat, ať už to jsou povinnosti, na které byste neměli zapomenout, nebo nápady, které budete mít, třeba na to, jakou zajímavost připravit pro hosty.

Svatební téma je tak obsáhlé, že jsem s ním zaplnila celou knihu: Svatební přípravy podle Ejvi. A z vlastní zkušenosti vím, že přípravou strávíte desítky hodin, ale svatební den za to rozhodně stojí. Pokud nemáte čas se vším zaobírat nebo nejste organizačně nebo kreativně zdatní, určitě si nechte poradit, pomoct a svatbu nechat koordinovat.

Hlavně žádný stres a svůj den si užijte na maximum. :)

PS: stáhněte si svatebního průvodce v PDF!

Aby se vám lépe plánovalo, stáhněte si PDF, vytiskněte a použijte na odškrtávání splněných položek a psaní poznámek. :)

Elegance pro každý den

Elegance pro každý den

Nakombinujte si outfity, ve kterých budete každý den jiná, ale stále okouzlující.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články