Právě čtete

Dekorace, ve které navždycky uchováte svatební květinu

17338  
Sdílet: 

Dekorace, ve které navždycky uchováte svatební květinu

Svatební kytici jsem vybírala hodně pečlivě. Nechala jsem si do ní uvázat ty květiny, které mám opravdu ráda, a sladila jsem s ní i věnec ve vlasech. A tak jako si někdo nechává na památku šaty, já jsem toužila mít na památku právě kytici.

24. 5. 2019 3 min. čtení Jana Duffková
Dekorace, ve které navždycky uchováte svatební květinu

Ačkoli jsme se během svatby tradic moc nedrželi, házení kytice na programu zůstalo, a mně bylo tak nějak líto, že bych tím o ni přišla. Nechala jsem proto připravit ještě jednu stejnou, jen o trošku menší, právě pro tento účel. Díky tomu si květinu odnesla kamarádka, která ji chytila, a já si mohla svatební kytici nechat na památku. Doma jsem ji usušila, ale časem na ni samozřejmě začal sedat prach a bylo jasné, že se doba její krásy chýlí ke konci. To mě přimělo hledat, jak si alespoň část uchovat nějak pěkně a hlavně napořád. A povedlo se! To kouzlo se jmenuje křišťálová pryskyřice.

Díky křišťálové pryskyřici zůstane květina už navěky pořád stejná a můžete ji nosit v podobě náhrdelníku, náušnic, nebo z ní vyrobit třeba obraz. A nemusí jít jen o svatební kytici – já si na památku dělám i přívěsky z květin, co mi třeba manžel se synem koupili ke Dni matek, nebo z rostlin, které se mi líbily na cestách.

Památka ze sušené květiny

Máte dvě možnosti – vylisovat, nebo sušit v přirozeném tvaru. Lisované se hodí právě na obrazy nebo tenčí přívěsky, přirozeně usušené na objemnější tvary přívěsků. Na šperky pochopitelně využijete spíše malé kvítky, zatímco rám obrazu snese i velkou květinu.

U obou variant platí podobná pravidla. Hlavní je, aby byla květina opravdu dokonale suchá. Květiny sušte ideálně ve tmě, v místnosti, kde není příliš vlhko. Vždy je pověste do prostoru stonkem nahoru, pokud chcete zachovat co nejhezčí tvar. Určitě doporučuji začít tvořit brzy po usušení, aby kvítky nezačaly ztrácet barvu nebo se nepolámaly.

Co budete potřebovat:

  • sušené květiny
  • křišťálovou pryskyřici (kupuji ji v uměleckých potřebách nebo přes internet)
  • dřevěnou špachtli
  • nádoby na práci s pryskyřicí (počítejte s tím, že je pravděpodobně již neumyjete)
  • ochranné rukavice
  • formičku ze silikonu nebo měkkého plastu (nejčastěji se hodí tvary jako polokoule, koule, krychle… Formičky seženete v uměleckých potřebách, ale dají se použít i tvořítka na led nebo formičky na pečení)
  • šperkařské komponenty (podle toho, co vyrábíte – třeba háček na zavěšení přívěsku, komponenty na náušnice, na brože atd. Vše většinou seženete v galanterii, uměleckých potřebách nebo v obchodech s korálky.)
  • další dekorace podle vlastního vkusu (třpytky, kamínky, písek, mušle, kousky dřeva, mech…)
  • pilník (klidně ten, co se používá na nehty)

Jak vyrobit šperk

Postup je celkem jednoduchý, ale v několika krocích budete šperk či dekoraci vyrábět několik dnů. Pryskyřice totiž potřebuje svůj čas.

Na drobnější šperk se hodí i lisované kvítky, ale můžete pracovat také s usušenou květinou v původním tvaru.

  1. Podle návodu připravte křišťálovou pryskyřici. Doporučuji zpracovat jen menší část balení. Během práce používejte ochranné rukavice, dobře větrejte a nespěchejte. Pryskyřici míchejte opravdu jemně a pomalu, aby v ní nevznikly vzduchové bubliny.
  2. Trošku hotové pryskyřice nalijte na dno formy a postupně do ní vyskládejte květy, případně přidejte třpytky nebo přírodní dekorace podle vlastního vkusu. Takto připravený základ nechte odstát při pokojové teplotě asi 24 hodin. Pryskyřice zatvrdne a uchytí sušené květy. Kdybyste je hned ze začátku zalili konečným množstvím pryskyřice, vyplavaly by vám na povrch.
  3. Druhý den připravte další pryskyřici a zalijte zbylou část formy tak, aby celá květina byla ponořená. Pokud vytváříte přívěsek, nezapomeňte opatrně vložit i háček, který do pryskyřice zatvrdne spolu s květinami.
  4. Vše nechte asi 48 hodin při pokojové teplotě schnout a poté už můžete z formy hotový šperk vyloupnout. Jestli někde zůstaly ostré hrany, můžete je lehce zbrousit pilníkem.

Na takové tvoření většinou spotřebuji jen malé množství kvítků, takže ty zbylé opatrně ostříhám a uložím do papírové krabičky, kde je skladuji až do dalšího tvoření.

Jak vyrobit obraz

Postup je podobný. Do rámu vložte sklo a ideálně ho připevněte pomocí tavné pistole, aby nešlo vyndat. Poté na vnitřní stranu skla rovnoměrně naneste pryskyřici a do ní skládejte vylisované rostliny. Až vše zaschne, zalijte povrch další pryskyřicí.

Na obraz se samozřejmě více hodí vylisované květy, ať už malé, nebo velké.

Takový rámeček se mi nejvíc líbí na bílé nebo černé zdi, ale krásně vypadá i volně postavený v prostoru. Většinou je nejhezčí, když do rámu nevracíte zadní stěnu a necháte obraz průhledný. Nebojte se také použít zdobenější rámy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články