Právě čtete

Kde hledat své vysněné svatební šaty? Zeptali jsme se profíků

5684  
Sdílet: 

Kde hledat své vysněné svatební šaty? Zeptali jsme se profíků

Aniž bychom si to uvědomovaly, ke svému svatebnímu dni směřujeme odmalička. V pěti jsme si ze záclony vyráběly závoj, později milovaly Svatby podle Mary a teď na Instagramu brečíme u videí dojatých ženichů při prvním pohledu na nevěstu. Co ale dělat, když se váš skutečný den s velkým D blíží? Zeptala jsem se těch nejpovolanějších, jak správně vybrat TY šaty.

18. 2. 2023 4 min. čtení Markéta Olšáková
Kde hledat své vysněné svatební šaty? Zeptali jsme se profíků

„Chci, aby lidi viděli šaty, ale soustředili se na ženu v nich,“ prozradila své tajemství legendární návrhářka svatebních šatů Vera Wang. Tuhle větu jsem měla na mysli, když jsem se během zářijové svatby na dětském táboře měla před 90 hosty provdat. Věděla jsem, že chci, aby šaty odrážely moji povahu, nebyly příliš odhalující (nemám konfekční postavu), a nechtěla jsem za ně zaplatit jmění.

Po několika zoufalých pokusech o nákup na e-shopu, kdy mi šaty vůbec neseděly (což by hrozilo i u šatů z druhé ruky), nebyly z extra kvalitních materiálů a neznala jsem jejich původ (i když mi imponovala cena), jsem do akce povolala maminku. Ta jako bývalá švadlena podle návodu na Pinterestu vytvořila domácí figurínu s mými mírami a na světě byl kousek, který jsem nemohla potkat na dalších deseti nevěstách. Pokud ale nemáte tak obratnou maminku jako já a nechcete se svými životně důležitými šaty riskovat rande naslepo, máte několik možností…

Štendry plné možností

„Asi 90 % klientek si u nás šaty půjčí a 10 % koupí,“ popisují mi realitu Iva a Eliška, které spolu v Praze založily unikátní svatební butik OUI boutique. Za půjčené šaty podle nich zaplatíte 2,5krát až 3krát méně než za koupené.

Foto: Archiv Oui boutique

„Zapůjčení je skvělá forma sustainable fashion, kdy šaty najdou využití hned několikrát a nevěsta přesně vidí, co zkouší. Nemusí si několik měsíců pouze představovat konečný výsledek, může hned doladit boty, šperky nebo závoj a šaty lze i mírně upravit vratným způsobem. „Můžeme posloužit tím, že jsme v každých šatech viděly několik nevěst a na první pohled víme, zda postavě nevěsty daný střih lichotí,“ vyjmenovávají výhody svatební ambasadorky.

  • Tip Ivy a Elišky: Jak poznáte kvalitní butik?

    • Dejte na první dojem. Jak vypadá, jaká je v něm atmosféra a servis?

    • Mrkněte na web a Instagram, kde uvidíte alespoň ukázku aktuální nabídky. Chápete koncept butiku? Má od všeho něco, nebo je spíše minimalistický/boho apod.? Máte ponětí o cenových relacích?

    • Výše poplatku za fitting by se měla rovnat adekvátnímu servisu, strávenému času a soukromí při zkoušce.

    • Butik nabízí krejčovské úpravy a čištění v ceně.

    • Předem v něm s vámi proberou důležitá data, lokaci a styl svatby.

    • Věnují vám plnou péči a asistenci při oblékání.

Když vám šaty říkají paní

Finančně nejnáročnější řešení se spoustou výhod. To je šití na míru. Podle Ivy a Elišky byste ale měla přesně vědět, co chcete, a jen hledat někoho, kdo vaši představu zrealizuje. „Nedoporučujeme šití na míru nevěstám, které se dobře neznají a nevědí, co jim sluší. Designér bude vždy tlačit svou vizi a představu,“ varují. Vlastní šaty „na tělo“ mají podle nich sentimentální hodnotu, jsou otevřeny jakýmkoli úpravám a můžete je případně prodat.

Foto: Iv. Santa

Své ví o šatech na míru návrhářka Veronika Kostková, která vlastní wedding atelier v Bratislavě: „Šití na míru je vhodné pro nevěsty, které nenajdou svůj vysněný model v salonu, nemají konfekční velikost nebo hledají model vytvořený jen pro ně. Můžou se v nich třeba fotit i mimo svatební den, aby nemusely tolik odbíhat od hostů, nemusí se bát, že šaty během zábavy zničí, a zůstanou jim jako celoživotní vzpomínka na velký den.“ Návrhářka ale sama přiznává, že jsou typy žen, které stresuje, když šaty nevidí hned a nemohou si je vyzkoušet jako v půjčovně.

Foto: Viktória Akbáriová (vlevo), Iv. Santa (vpravo)

Co nevěstu čeká, když zvolí šaty na míru? Celý proces začne rozhovorem, pak přijde na řadu společný výběr materiálů, tvorba několika návrhů šatů i s cenou a jejich výběr. Poté dojde na měření a následnou přípravu šatů ke zkouškám (zpravidla jsou tři). První zkouška je ze zkušebního materiálu, řeší se úpravy, tvar a hloubka výstřihu a typ sukně a rukávů. Na druhé zkoušce jsou šaty připraveny z finálního materiálu a podle úprav. Řeší se jejich délka závisející na zvolené obuvi. Finále je dva týdny před svatbou, kdy se ještě upravuje zapínání, protože nevěsty mnohdy kvůli stresu zhubnou. „Časový horizont šití je 6 až 9 měsíců před svatbou,“ dodává Veronika.

Foto: Viktória Akbáriová

Tip Veroniky: Co s róbou po svatbě?

Uskladněte šaty profesionálně vyčištěné, a určitě ne ve skříni na věšáku. Zabalte je do bílého hedvábného nebo střihového papíru, složte je a uložte do velké krabice na suchém tmavém místě. Jednou za rok je vyvětrejte a zkontrolujte, jestli nežloutnou (zvlášť jestli na nich jsou flitry nebo kamínky).

Jak vypadají svatební šaty roku 2023?

Trendy hovoří jasně. Jsou udržitelné. Myslí na přírodu a dobrý pocit nevěsty. Zeptali jsme se na ně návrhářky Hanky Prchalové, která stojí za brněnskou značkou udržitelných svatebních šatů na míru TO.GET.HER.

Co si máme představit pod pojmem „udržitelné svatební šaty“?

Jednou z cest k udržitelnosti je použití organických certifikovaných materiálů, které bývá nejdražší. Ale ne vždy. Např. lněné šaty, které se perfektně hodí na svatby v přírodě nebo v oblíbených statcích a stodolách, váš rozpočet určitě nezruinují. Další cestou je zvolit takový outfit, aby se dal využít i po svatbě. Často šiju nevěstám barevné šaty nebo rozděluji svatební outfit na několik samostatných kusů, které snadno zkombinují se svým oblečením. Poslední variantou je přešít šaty po mamince nebo vyřazený model ze salonu.

Taková příležitost se mi naskytla jen párkrát a sama jsem se divila, jak šikovně jde přetvořit „šlehačkové“ tylové maxišaty na elegantní a současný look. U této možnosti ale musí nevěsta přizpůsobit své představy omezenému množství materiálu a konkrétnímu střihu šatů.

Které udržitelné materiály jsou nejvíc trendy? A které máte ráda?

Jako aktuální trend vnímám spíše zvýšený zájem poznat zákulisí značky a důraz na větší transparentnost. Já osobně miluju vyšívané hedvábné organzy od svého německého dodavatele. Dodávají šatům luxusní vzhled. Kdybych si ale měla zvolit látku na šaty pro sebe, určitě by to bylo mírumilovné hedvábí a úplně strohý minimalismus.

O kolik finančně nákladnější jsou udržitelné šaty na míru? 

Neřekla bych, že tvorba svatebních šatů na míru musí být výrazně dražší než půjčovny a salony. Naopak již zmiňované lněné šaty vás vyjdou pravděpodobně i levněji. Pokud se šaty šijí z luxusnějších hedvábných látek, samozřejmě dražší jsou. Benefitem ale je, že máte jedinečný model na míru přesně podle vašich představ. A pohodlí, které přírodní látky přináší, je nesrovnatelné. Průměrná cena šatů v mém studiu vychází cca na 25 000 korun. Nicméně šila jsem jak šaty za 15, tak za 40 tisíc.

Oblékněte do udržitelných materiálů sebe i svoji domácnost. Prolistujte si online katalog s našimi jarními udržitelnými kolekcemi.

6 věcí, které berte v potaz

Jak vidíte, ohledně výběru těch správných šatů panuje několik názorů. Univerzální rada ale existuje: odpovězte si na následující otázky:

  1. Upřednostňujete komfort, nebo jste ochotna se ho zčásti vzdát pro efektnější vzhled?

  2. Jaké šaty se hodí k místu svatby? Např. flitry vypadají lépe na zámku než na louce.

  3. Co na své postavě chcete zakrýt, nebo naopak zvýraznit? Jaký máte typ postavy? Jablko, hrušku, přesýpací hodiny, obdélník nebo obrácený trojúhelník?

  4. Chcete přírodní, nebo umělé materiály? Přírodní bývají dražší, ale umělé už jsou taky na vysoké úrovni.

  5. Umíte si v šatech představit pohyb, sezení, tanec, hodování?

  6. Sedí šaty k vaší povaze, nebo se musíte přetvařovat? Jak se cítíte při prvním pohledu na ně?

Zkrátka, každá nevěsta je jiná, každá má jiné nároky a požadavky. Je jen na vás, kterou cestou půjdete. Na jejím konci ale bude stát jedna krásná manželka a dojatý manžel.

Foto: Archiv OUI boutique, archiv Veronika Kostková, archiv TO.GET.HER, Halina Sikora (úvodní foto)

Udělejte si radost něčím hezkým na sebe

Oživte svůj šatník stylovými kousky z udržitelných materiálů, které lichotí každé ženě.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články