Právě čtete

Lámala jsem si hlavu, čím na svatbě nahradit kupované konfety a rýži. Moje tipy a navíc i návod na kornoutky

10787  
Sdílet: 

Lámala jsem si hlavu, čím na svatbě nahradit kupované konfety a rýži. Moje tipy a navíc i návod na kornoutky

Miluji svatby! Hodně jídla, pití, přátel a hezkou atmosféru. Napadá mě ale myšlenka na to, kolik odpadu tyhle naše radosti generují. U svatby to člověk ani nemůže novomanželům vyčítat. Udržitelné varianty všeho, co je na svatbu potřeba, jsou často dražší a časově náročnější. A u konfet to platí snad stonásobně. Jde tedy rýži nebo ty kupované konfety něčím nahradit a nezbláznit se z toho?

2. 4. 2024 4 min. čtení Natálie Hilgertová
Lámala jsem si hlavu, čím na svatbě nahradit kupované konfety a rýži. Moje tipy a navíc i návod na kornoutky

Na svatbu pod střechou člověk může vyrobit konfety z ledasčeho, protože je z parketu snadno zamete. Pokud se ale svatba koná venku, je potřeba na úklid myslet víc. Jsou také svatební místa, kde mají všelijaké konfety a další létající radosti úplně zakázané. Na to se určitě předem v místě konání zeptejte.

Co když se nesmí házet nic?


Na svatbách často vídám bublifuky. To je krásné na fotkách, ale nepraktické z důvodu, že tekutina snadno znečistí oblečení. Moje známá měla na svatbě hezké a na fotky efektní řešení ‒ mávátka. Vyrobíte je tak, že na silné špejle navážete stuhy v neutrálních barvách nebo v barvách svatby. Svatebčany jimi vybavíte třeba na mávání při špalíru.

jak vyrobit konfety

Když jsem začala zkoumat, co by se dalo z přírody využít místo konfet, říkala jsem si, že je všude tolik barev, že vůbec nechápu, proč lidi používají umělé konfety. Pak jsem ale přešla ke sběru materiálu, testování jeho doletu při házení, řešení jeho trvanlivosti a zjistila jsem, kde jsou háčky. Úplně všude!  Z praktických důvodů z mého seznamu začala mizet spousta krásných květů a hezky zbarvených lístků. Něco nelétalo, něco rychle schlo, luční tráva by se chytala do vlasů a většinu květů nejde jen tak nasbírat najednou ve velkém. O  nákupu ani nemluvím ‒ je to celkem drahá sranda.

Na internetu mě nadchly konfety z listů vykrájených do koleček nebo srdíček děrovačkou. Jenže tolik času před svatbou nemá v reálném světě žádná nevěsta ani družička a po pravdě, ani to za to podle mě nestojí.

Rýžové problémy


Co vím, je zvykem házet rýži, aby přinesla bohatství a plodnost. Je v tom ale několik „ale“. Zůstává v účesech, ze kterých se nesnadno vybírá, a je nepříjemné, když někoho trefí do oka. Špatně se uklízí a škrob z povrchu může špinit tmavé obleky. I proto jsem pátrala po jiném řešení. Hodně se diskutuje také o škodlivosti rýže pro ptáky, kteří ji mohou sezobnout. Názory se různí, já ale nejsem odborník, a proto pro vás rozřešení nemám.

Nakonec jsem našla inspiraci v listech olivovníku. Jsou tak akorát těžké, tlusté (dobře létají) a pomalu usychají. U nás jsou ale spíš výjimkou, a pokud je někdo má, rozhodně nebude stát o to, aby je někdo oškubal. Konfet je přece jen potřeba hodně, takže jsem hledala dál.

Alternativu jsem našla ve skalníku, který roste snad úplně všude a některé druhy jsou stálozelené. Je to nenáročný keř, který si díky hezkým pevným lístečkům a houževnatosti pořizuje snad každý praktický člověk s předzahrádkou. Navíc se lístečky snadno otrhávají. Jsou hezky kulaté a tak akorát velké, z jedné strany tmavě zelené a z druhé světlejší, což se mi pohromadě líbí daleko víc, než monotónní zelená. A bonus ‒ je docela podobný myrtě. Pokud budete vybírat lístečky na svatbu, kde budou mezi hosty také domácí mazlíčci, ujistěte se, že vámi vybrané přírodní konfety nejsou jedovaté.

Aby vám lístky vydržely co nejdéle čerstvé, uchovávejte je v chladu.

Vyrobte si kornoutky s lístečky místo konfet

Na kamarádčinu svatbu jsme s dalšími družičkami lístečky pro svatebčany připravily do kornoutků. Není na tom nic těžkého:

Co budete potřebovat na kornoutky:

  • Papír (zkuste předem nasbírat nějaké papírové tašky nebo výplňové papíry z online nákupů)
  • Nůžky
  • Oboustrannou pásku nebo pro o něco udržitelnější variantu ekologickou variantu lepidla (v návodu používám italské bramborové lepidlo Coccoina, které seženete i u nás)

Co budete potřebovat na konfety:

  • Větve skalníku
  • Vázy s vodou
  • Nůžky na rostliny (na ustřihnutí větví), na lístečky jsou ideální nůžtičky na nehty
  • Květy, pokud chcete konfety doplnit i jinými barvami

Využijte barevné lepenky

Pokud máte hezké papírové lepenky (washi pásky), můžete jimi kornout slepit viditelně jako ozdobu. I materiál kornoutu jde přizpůsobit barvám a tématu svatby.

diy konfety na svatby a oslavy

Postup:

  1. Z papírů si nastříhejte čtverce (cca 16 x 16 cm).
  2. Na roh čtverce nalepte čtvereček oboustranné izolepy nebo naneste lepidlo.
  3. Protější roh stáčejte dovnitř, viz obrázek.
  4. Pokud jste použili oboustrannou izolepu, sloupněte ochrannou vrstvu.
  5. Stočte papír s lepidlem na vnější stranu části papíru, kterou jste stáčeli jako první. Hlídejte, aby neměl kornout vespod moc velkou dírku.
  6. Ostříhejte větve a dejte je do vody abyste měli lístky co nejdéle čerstvé.
  7. V den svatby (nebo den předem podle časových možností) lístečky ostříhejte.
  8. Lístečky nasypte do kornoutků a je hotovo.

Kam s kornoutky na svatbě?


Můžete polepit kartonovou krabici samolepicí tapetou a do víka vyřezat otvory, které budou fungovat jako stojánky. Jednodušší a stejně krásná varianta je využití dřevěné přepravky, proutěného koše nebo velkého tácu. Na dno nasypete nejrůznější přírodniny nebo oblázky a kornoutky tam vyskládejte. Můžete vyrobit i cedulku s návodem na použití, takže si svatebčané sami poradí a vy budete mít o organizační starost méně.

Pokud by pro vás byly lístečky málo barevné, přidejte k nim květy. Sušené, nebo čerstvé. Můžete zainvestovat a květy si podle přání koupit, nebo se podívejte po okolí na aktuální nabídku přírody. Díky tomu, že máte i lístečkovou výplň, nebude jich potřeba tolik a případný alergik na svatbě nedostane moc velkou pylovou ránu.

Sušené květy představují asi nejspolehlivější možnost, čím lze lístečky doplnit, a z posledních rušných dní vám jejich opatření nevezme tolik času. Můžete je mít totiž připravené předem. Přimíchejte cokoliv, co se líbí nevěstě nebo ladí ke stylu svatby. Konfety hezky ovoní levandule a růže, rustikální lokální nádech jim dají například sedmikrásky. A z bylinek bych sáhla klidně i po voňavém rozmarýnu!

Na přírodních konfetách se mi líbí nejen využití místo klasiky v podobě rýže, ale i to, že se dají rozprostřít na stoly jako součást dekorace.

Oblečte se do barev

Oblečte se do barev

Osvěžte svůj šatník jarním oblečením v zelené, růžové a mátově zelené.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články