Právě čtete

5 kreativních tipů na jmenovky, které se vám hodí nejen na svatební stoly

5756  
Sdílet: 

5 kreativních tipů na jmenovky, které se vám hodí nejen na svatební stoly

Jsou věci, které je v rámci organizace nejlepší nechat na profesionálech. Pak tu je ale spousta maličkostí, které si člověk na svatbu nebo větší slavnostní akce může vyrobit i sám. Je to udržitelnější, člověk ušetří a dekorace pak navíc mají duši.

11. 6. 2023 4 min. čtení Natálie Hilgertová
5 kreativních tipů na jmenovky, které se vám hodí nejen na svatební stoly

Tentokrát jsem dala dohromady 5 návodů na jmenovky na stůl, každý z nich je trochu jiný, má své výhody i nevýhody, rozhodně je ale hosté nepřehlédnou. A třeba je i zabaví během čekání na přípitek nebo první chod.

Jmenovka z kamínku

Časová náročnost: podle počtu jmenovek, cca 2 minuty na jméno

Finanční náročnost: 0–100 korun (za speciální fixku)

Výhoda: poslouží i jako těžítko na ubrus

Co na to potřebujete: kamínky, vodu na opláchnutí kamínků, hrubý kartáč nebo kartáček, kokosový olej (volitelné), speciální fixku

jmenovky na kamínkách

Možná si kamínek někdo odnese na památku, možná si kamínky necháte na památku vy. Anebo je odnesete tam, kde jste je našli. Ať to bude ve finále jakkoli, tyhle jmenovky udělají parádu a radost jak hostům, tak přírodě. Podle výzdoby místa oslavy můžete přidat třeba drobné kytičky nebo větévky. Rozhodně se tenhle způsob hodí při pořádání venkovní svatby, při které může občas zafoukat a připravené ubrousky na sváteční tabuli by mohly snadno odlétnout. Tahle cedulka totiž zároveň slouží jako těžítko.

Návod je jednoduchý:

  1. Nasbírejte kamínky, které budou tak akorát velké na jména. A pokud chcete, aby fungovaly i jako těžítka, sbírejte takové, které jsou dostatečně těžké.
  2. Kamínky doma nechte odmočit ve vodě, vydrhněte je od veškerých nečistot a pak je také osušte. (Pokud chcete, aby byly tmavší a lesklejší, vetřete do nich trochu kokosového oleje, ale opravdu jen trochu, aby nebyly mastné).
  3. Teď už jen vezměte seznam hostů a pište a pište… Doporučuji k tomu akrylovou nebo křídovou fixku.

Lístečky z lístečků

Časová náročnost: podle počtu jmenovek, cca 2 minuty na jméno

Finanční náročnost: 0–100 korun (za speciální fixku)

Výhoda: velice zdobné, hodí se snad k jakékoli výzdobě

Co budete potřebovat: hodně lístečků, fix (akrylový nebo křídový), barvy, které se budou na lístečku vyjímat – v tomto případě určitě světlé, ostré nůžky („opižlané“ lístečky nejsou nic krásného)

lístečky na jmenovky

Tohle je můj nejoblíbenější způsob! Postup tady bude podobný jako kamínkový, jen pamatujte, že lístečky můžou uschnout, a tak je lepší připravit si je co nejblíže svatebnímu dni a nechat odpočívat někde ve vlhku a mimo sluneční záření. Lístečky, které vidíte na fotkách, jsem natrhala jeden den dopředu.

A jak na to:

  1. Lístečky natrhejte.
  2. Otřete je hadříkem, aby byly čisté od pylu a prachu.
  3. Skladujte je ve vlhku a při pokojové teplotě (krabička s navlhčeným papírovým ubrouskem postačí).
  4. Jména na ně napište speciálním fixem.

Upečené jmenovky

Časová náročnost: 4 hodiny

Finanční náročnost: 600 korun (do ceny jsem počítala i formičky, které si ale můžete vypůjčit)

Co budete potřebovat: Recept, podle kterého chcete sušenky péct, a suroviny na těsto. Formičku ve tvaru kolečka nebo obdelníčku a písmenka na vytlačení jména – tady ale pozor, ať jsou dostatečně velká, já použila už moc malá, a tak nápis není dostatečně čitelný.

Tady to chce trochu více přípravy, ale rozhodně to stojí za to. Pokud máte svůj oblíbený recept na sušenky, tak si připravte těsto podle něj. Můžete taky využít libovolný recept z našich článků.

Naše recepty na recepty na těsta

Vánoční perníčkové těsto

Máslová těsta

Recept na rozkvetlé sušenky (ten jsem využila já)

Recept na mrkvové těsto

Pak už jen vykrojte z těsta kolečka nebo obdélníčky a obtiskněte do nich jména. Já jsem do postupu přidala ještě umísťování květů, protože jsem využila recept na rozkvetlé sušenky. Vypadá to skvěle!

Kolíčky, které udrží i váš drink

Časová náročnost: podle počtu jmenovek, zhruba 2 minuty na jméno

Finanční náročnost: 250 korun

Co budete potřebovat: kolíčky a speciální fixu

Výhoda: Tahle varianta má 10/10 v kategorii praktické. Líbí se mi, že poslouží nejen jako jmenovka na stůl, ale v momentě, kdy se hosté začnou přemísťovat, můžou si kolíček vzít i k drinku a ten se jim pak neztratí.

Postup je supersnadný a rychlý:

  1. Vezměte kolíček, napište na něj jméno.
  2. Kolíček připněte na skleničku a je to.
  3. Libovolně pak ještě dozdobte sušenými květy nebo větvičkami, které ke skleničce přikolíčkujete.

psaní jména na kolíčky

Může se vám stát, že se bude při psaní barva na kolíčku rozpíjet. To je dáno hustotou barvy a tím, jak je kolíček pórovitý. Je dobré mít tedy barvu co nejhustší (doporučuji akrylovou fixu all-in-one od značky Molotow). Pórovitost dřeva odstraníte tím, že kolíček navoskujete (stačí jednou přejet svíčkou po kolíčku a zahladit vosk prstem) nebo nalakujete (třeba i lakem na nehty).

Vlaječka na bonbonu

Tohle je jediná varianta, u které nám vznikne trocha odpadu, který půjde do koše. Jestli máte ale nějakou tu korunu navíc, koukněte na rostoucí papír. Je to papír rozložitelný v přírodě, ve kterém jsou zalisovaná semínka. Jmenovku pak svatebčané můžou zasadit a napjatě čekat, co jim z toho poroste. Na trhu je takových papírů několik druhů (saláty, bylinky, rajčata, luční kvítí…).

vlaječky se jmény

Pokud pro vás rostoucí papír není ideální varianta, použijte klasický kancelářský papír nebo třeba z nahromaděných papírových nákupních tašek (prostor pro upcyklování).

Co budete potřebovat: párátka, papír, lepidlo, pero, bonbony

A jak budete postupovat:

  1. Nastříhejte si obdélníčky cca 10 × 3 cm.
  2. Obdélníček přeložte a napište na něj jméno hosta.
  3. Papírek pak zase rozložte a stranu, na které není jméno, natřete lepidlem.
  4. Pak obdélníček zase složte a na místo, kde je přeložený, vlepte párátko. Měla by vám vzniknout obdélníková vlaječka.
  5. Vlaječku pak sestřihněte do tvaru trojúhelníku. Tím se vám i začistí hrany a máte hotovo.
  6. Teď už zbývá jen vlaječky napíchat do té správné pochutiny.

TIP: Varianta s tiskárnou
Pokud se nechcete se jmény vypisovat nebo nevěříte svému krasopisu, můžete využít i tiskárnu. Zkopírujte si jména do jednoho dokumentu. V dokumentu je pak dejte do dvou sloupců tak, ať mají kolem sebe dost místa, abyste mohli okolo jména vytvořit stejně velký prostor jako v návodu výše.

Jmenovky už máte, zbývá ještě hosty dobře posadit a sesadit

Budou si mít co říct? Nebudou se tady cítit odstrčení? Asi nikdo nechceme mít na oslavě nebo svatbě hosta, který si ji nebude moct naplno užít kvůli špatnému místu u stolu. Oslavenci v čele, blízkost rodičů a prarodičů nebo ženy po pravici mužů jsou jistota. Jak ale uspokojit všechny účastníky hodování? Tady je několik tipů, které jsem při návštěvách svateb vysledovala já.

Promíchejte rodiny i skupinky

Teď je nejlepší čas na to se poznat. Prostřídejte u stolu muže a ženy, stejně jako rodiny nevěsty a ženicha.

Vytvořte společenský tvar

Písmena U, T nebo I jsou ta, která chcete ze svých stolů vytvořit. Oddělené stolky by sice stydlivým jedincům poskytly komfortní zónu, ale za nové známosti u spojených stolů vám nakonec poděkují.

Seznamte spolusedící hrou

Co takhle napsat na každou jmenovku jeden překvapivý fakt o člověku sedícím po levici? S touto aktivitou snadno prolomíte případné nervóznější ledy ze začátku hostiny.

Skvěle taky fungují kvízy typu „Jak moc dobře znáte novomanžele“. Jednotlivé skupinky u stolů můžou dát v tomhle záludném testu hlavy dohromady a vy si ověříte, jak moc dobře vás vaši blízcí znají.

Singles společně

Každý známe nějaký pár, který se seznámil na něčí svatbě. Pomozte nezadaným se seznamováním tím, že je posadíte dohromady.

A samozřejmě se bavte

Tvorba zasedacího pořádku nemusí být opruz. Vneste do procesu zábavy co nejvíc nadsázky a vtipu – nakonec tak dojdete k výsledkům a novým známostem, které předčí vaše nejvyšší očekávání.

Přečtěte si další inspirace na svatby a slavnosti

Jak si vyrobit voňavé květinové konfety

Návod na svatební fotokoutek

Dekorace na památku ze svatební kytice

Jak si vhodně vybrat svatební šaty a kde je hledat

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články