Právě čtete

Jak jsem vyráběla fotokoutek na svatbu. K návodu přidávám hru, která vás i hosty bude bavit

4689  
Sdílet: 

Jak jsem vyráběla fotokoutek na svatbu. K návodu přidávám hru, která vás i hosty bude bavit

Za poslední roky jsem nebyla na svatbě, kde by chyběl fotokoutek. Kromě toho, že je to zábavná aktivita pro hosty, často v něm vznikají i pamětní knihy se vzkazy pro novomanžele jako vzpomínkou na jejich svatební den. Fotokoutek můžete objednat od profesionální firmy, ale to se většinou vyšplhá do vyšších tisícovek. Pokud máte na svatbu omezený budget a chystáte se co nejvíce věcí zařídit po vlastní ose, můžete si ho připravit sami. Tady jsou mé tipy, jak na to.

25. 6. 2022 5 min. čtení Natálie Hilgertová
Jak jsem vyráběla fotokoutek na svatbu. K návodu přidávám hru, která vás i hosty bude bavit

Vyrobit si vlastní fotokoutek je samozřejmě pracnější, než když vám ho připraví objednaná firma. Ale zas tak hrozné to není! Obzvlášť, pokud máte k ruce třeba šikovné družičky. To, že je DIY verze levnější, není jediný benefit. Mně se nejvíc líbí to, že si ho zkrátka můžete připravit přesně podle sebe. Je pak osobnější a hosté se nefotí například s univerzálními rekvizitami, které už před vámi mělo zapůjčeno několik dalších nevěst.

5 věcí, které nesmí ve fotokoutku chybět

Než se pustíte do tvoření, mám pro vás seznam věcí, bez kterých se správný fotokoutek neobejde.

1. To, čím se budou hosté fotit

Jednou možností je umístit fotoaparát  na stativ a nechat hosty fotit na jeho paměťovou kartu. Nejlepší bude, když sáhnete po nějakém automatickém, který dovedou snadno ovládat. A nezapomeňte k němu připravit náhradní baterie! Nevýhodou je, že fotky nebudete mít v ruce hned a musíte je vyvolávat zpětně. Pomoci přímo na svatbě může malá tiskárna na fotky, která se propojuje s telefonem, ale osobně bych se takovým technologickým  komplikacím raději vyvarovala. Na svatbě bývají hosté všech generací a nemusí to být pro každého snadné na ovládání.

Mně proto přijde nejlepší fotoaparát, který fotky vytiskne sám. Třeba Polaroid nebo Instax. Ovládání je snadné pro každého, je relativně nerozbitný a fotky jsou hotové hned. Navíc je to trochu netradiční forma focení. I když se při nákupu náplní může zdát, že je to drahé, po zvážení všech ostatních možností je celková cena relativně nízká. Navíc už existují i půjčovny, které vám Instax zašlou i s náplněmi, peníze za neprofocené fotky vám vrátí a vy ho pak pošlete přes zásilkovou službu zpět. K Polaroidu a instaxové klasice existují i alternativní varianty, třeba Kodak mini shot.

2. Náplně na focení

Nesmíte zapomenout na náplně do tiskárny nebo fotoaparátu (případně na dostatečně velkou paměťovou kartu u klasického foťáku). U Instaxu se cena za fotku pohybuje od 19 do 25 Kč ‒ záleží na formátu a v jakém množství a taky u koho náplně kupujete. V případě, že náplně nakoupíte rovnou  z půjčovny, bývá cena malinko vyšší. Můžete také pořídit takové náplně, které mají samolepicí zadní stranu a snadno se pak přidávají do alba. U alternativ se cenou můžete dostat níže. Půjčovné takových zařízení bývá ale naopak vyšší.

Připravte putovní foťáky!

Nemusíte být omezeni jen focením ve fotokoutku. My jsme na jedné svatbě zavedli putovní foťáky ‒ po kamarádech jsme se poptali po starých analogových foťácích, koupili jsme filmy a k foťáčkům přichytili instrukce: „Vyfoť fotku a pošli mě dál!“ Pro ženicha s nevěstou byly pak vyvolané fotky hezkým překvapením. Naskenované je rozeslali i hostům.

3. Instrukce k fotokoutku

Důležité je fotokoutek dobře označit a dát k němu jednoduché a srozumitelné instrukce. Můžete vymyslet sebelepší fotokoutek, ale bez lidí, kteří ho využijí, bude k ničemu. Byla jsem i na svatbě, kde se jen položily foťáky s knížkou na stůl a nikdo nevěděl, že tam vůbec nějaký fotokoutek je. Nevěstu s ženichem pak mrzela prázdná pamětní kniha.  Nezapomeňte také na ty, kteří nemluví česky ‒ čím více lidí bude vědět jak s fotokoutkem zacházet, tím lépe vám bude fungovat. Osvědčilo se mi označit fotokoutek ilustrací.

4. Fotokniha

Fotoknihu můžete udělat z jakéhokoliv bloku. Praktické je mít knihu třeba s kroužkovou vazbou, aby mohli hosté nebo vy vytrhnout stránku, která se nepovede. Pokud vám autentické chyby nevadí, kroužkovou vazbu můžete vynechat. Myslete ale na to, že vložené fotky dodají knize na objemu. Je moc hezké použít blok s barevným černým nebo hnědým papírem ve vyšší gramáži.

5. Výbava na tvoření fotoknihy

Nezapomeňte na viditelné místo přidat i dostatečné množství tužek a popisovačů v barvě, která je kontrastní s blokem. V průběhu večera některé přestanou psát a je dost možné, že si je někdo bude chtít půjčit, ale už je nevrátí. Jedna tužka nestačí. Přidejte také vybavení, kterým hosté fotky do knihy nalepí! Na internetu najdete spousty možností ‒ existují různé barvy růžků, oboustranné lepicí čtverečky nebo washi pásky v různých barvách. K těm ale nezapomeňte přidat i nůžky. Můžete přidat i samolepky na dotváření knihy pro kreativnější hosty.

Když nepotřebujete fotoknihu


Pokud máte doma věcí dost i bez pamětních knih, napněte do fotokoutku provázek a k němu dejte kolíčky. Hosté budou fotky věšet jako prádlo a pak si je mohou rozebrat.

Vylepšení fotokoutku rekvizitami

Aby měli hosté u focení více zábavy a fotky byly rozličnější, je super připravit nějaké rekvizity. A také pěkné pozadí!

Tohle je část, kde bude oproti fotokoutku na klíč největší rozdíl. Kromě paruk a velkých brýlí je totiž fajn mít ve fotokoutku něco osobnějšího. Pokud máte třeba svatbu ve specifických barvách, havajské věnce (taky častá rekvizita) se k ní nemusí úplně hodit. Radši zapřemýšlejte nad tím, co vás vystihuje. Máte nějaký kus oblečení, ze kterého si vaši kamarádi utahují? Nějakou přezdívku nebo zábavnou historku, se kterou by se rekvizity daly spojit? Nebo bude svatba na místě, které se něčím vyznačuje? Kromě těchto rekvizit můžete použít i suvenýry ze společných cest nebo cokoliv, co je pro vás specifické. A až budete s nápady u konce, koukněte doma po rekvizitách, které aspoň s vaší svatbou barevně ladí.

Vyrobte tabulky!


Kamarádka vyráběla na svatbu i tabulky, na které si hosté křídou napsali to, co sami chtěli a pak se s tím fotili. Jak je vyrobila? Z pevného kartonu vyřezala tvar komiksových bublin a ty natřela několika vrstvami tabulové barvy (prodávají se běžně v hobby marketech). Na zadní stranu cedulky pak přilepila kus dřevěné tyčky jako držátko. K tabulkám nezapomeňte přidat do fotokoutku křídy a houbičky na otírání nápisů.

jak vyrobit rám do fotokoutku

Dobrou vychytávkou je také prázdný obrazový rám. Dostatečně velký! Stydlivým lidem pomůže když si nejsou jistí, co mají před foťákem dělat. Pokud se fotí skupinky, donutí je zase jít k sobě na fotce blíže a to vždycky vypadá líp. Pokud rám nemáte, můžete ho snadno vyrobit svázáním čtyř suchých větví. Na fotkách to vypadá skvěle!

Zvolte vhodné umístění

Pozadí na fotkách dělá hodně! Postavte fotokoutek na správné místo.

Rozhlédněte se po místě konání svatby a postavte fotokoutek do zákoutí, které už samo o sobě vypadá hezky. A pokud máte čas tvořit, dotvořte pozadí třeba pomocí papírových rozet, kousky krepáku, světýlky nebo girlandami. Věšet je můžete na natažený kus provázku, případně přistavte štendr na prádlo, který vytáhnete do výšky, přehodíte přes něj velký kus látky (třeba prostěradlo) a dekorace přišpendlíte. Dobře vypadá i paravan.

Co když bude pršet?

Pokud je fotokoutek venku, je dobré myslet i na špatnou předpověď počasí. Sežeňte si nůžkový stan, který fotokoutek ochrání v případě deště. Doporučuji vybrat bílý, ať je ve stanu dostatek světla.

Zahrajte si ve fotokoutku hru!

Připravit do fotokoutku hru pro svatebčany je perfektní! Mají větší motivaci se fotit a výsledné obrázky bývají vážně vtipné. Tady je návod na hru, která mě baví nejvíc.

  1. Na papír vytiskněte seznam různých úkolů ‒ a to v dostatečném množství. Jaké úkoly myslím? Třeba: Vyfoť se s nevěstou / se svatebním dortem / nejmladšího svatebčana a podobně.
  2. Umístěte instrukce na viditelné místo do fotokoutku.
  3. Připravte knihu, ve které budou předepsaná políčka, kam se má daný splněný úkol nalepit.
  4. Pověřte někoho, aby všem dal vědět, že se mají do hry zapojit.

Držím palce, ať se vám fotokoutek a hlavně svatební den perfektně vydaří!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články