Právě čtete

Efektní mísy na chlazení nápojů: Připravuji ledy zdobené květinami a bylinkami!

4496  
Sdílet: 

Efektní mísy na chlazení nápojů: Připravuji ledy zdobené květinami a bylinkami!

Kostky ledu jsou v letošním parném létě žádanou „komoditou“. Co takhle rozšířit jejich využití a povýšit je na novou estetickou úroveň díky jednoduchým fíglům? Kusy ledu plné květin, bylinek nebo kousků ovoce a na nich se chladící prosecco, to je teď hitem svateb, oslav a zahradních slavností.

31. 7. 2023 3 min. čtení Romana Böhmová
Efektní mísy na chlazení nápojů: Připravuji ledy zdobené květinami a bylinkami!

U nás se svatby a oslavy točí hlavně kolem jídla a pití. A troufnu si říct, že to tak mají snad všichni. Když vymýšlíme nejrůznější dekorace a doplňky pro doladění celkové atmosféry, zdobení se samozřejmě týká i koutku s občerstvením. Právě ledy plné květů nebo ovoce mohou dokonale oživit například ice kýble na lahve s proseccem, šampaňským nebo vínem. A když květy vyměníte za jiné přírodniny, perfektně tím pozvednete klidně i chlazení pro plechovky nebo lahve s pivem či jiným „pánským“ pitím.

Pokud nemáte speciální chladicí kýbl jako mívají v restauracích a barech, můžete použít jakoukoli jinou nádobu. Já používám nejrůznější hluboké mísy, květináče, ale viděla jsem i aranžmá ve starých neckách a to na svatbě například někde ve stodole vypadá opravdu perfektně. Jen dbejte na to, aby nádoba neprotékala, protože led samozřejmě bude postupem času tát.

Jaké květy vybírám do zdobených ledů?

Rozděluji to podle toho, pro koho se na ledu bude chladit pití.

Ledový kabát sluší růžím, maceškám, heřmánku, měsíčku, čekance, fuchsiím, pampeliškám, sedmikráskám, pelargonii, chrpě a jiným. Využít můžete jak celé květy, tak pouze okvětní lístky. Barevné květy nejraději používám k vínům (šumivému i klasickému) a k pití, které většinou pijí na naší oslavě ženy. Rozhodně se do ledu ale dají použít i listy máty, meduňky, snítky tymiánu, rozmarýnu apod. Ty zase používám pro chlazení piva, whiskey a dalších nápojů z „pánského baru“. Pod limonády a skleněné lahve s vodou se hodí zamrazit do ledu mátu a citrusy, případně i bobulovité ovoce.

dekorace na svatbu

Největší legrace je příprava této praktické dekorace na dětskou oslavu. Do ledů můžete zamrazit třeba i hopíky nebo malé postavičky z kinder vajíček, takže až sevše postupně rozpustí, děti si mohou vylovit dárečky. Na oslavu pro holčičky do ledu můžete přisypat velké flitry.

Do ledů můžete přidat i kapku gelového potravinového barviva, ale nepřehánějte to s ním. Myslete na to, že led bude tát a nechcete, aby si hosté obarvili ruce, až si budou chtít nalít pití.

A teď to hlavní. Jak na to?

Základní postup je jednoduchý! Poradíte si i s malými tvořítky na led – to hlavně do menších nádob. Lepší efekt ale udělají co největší formičky.

  1. Základem je použít kvalitní vodu, kterou před samotnou výrobou ledů převařte a nechte vychladnout.
  2. Květy, okvětní lístky, listy rostlin, snítky bylinek, ovoce a další vložte do tvořítek na led nebo do jiných forem požadovaných velikostí a tvarů.
  3. Opatrně je zalijte vodou a dejte na několik hodin zamrazit.
  4. Ledy pak nasypte do chladicího kýble nebo jiné nádoby a vložte k nim lahve.

Nařeďte to obyčejným ledem


Pokud potřebujete na chlazení naplnit velkou nádobu a nemáte možnost vytvořit tak velké množství zdobených ledů, nasypte dospod velkou vrstvu obyčejného ledu a ty zdobené poklaďte na povrch.

Ještě lepší tvořítka na dekorace z ledu

Nejefektnější jsou podle mě oblé tvary. A tohle vám udělá službu hlavně pro případ, že potřebujete naplnit větší nádobu. Navíc můžete mrazit velké množství kusů naráz a nebude vás omezovat nedostatek tvořítek. O čem je řeč?

Znáte takové ty malé balonky na vodní bitvu? Pak po nich v obchodě sáhněte! Někde je dokonce prodávají s malou pumpičkou na vodu, která dokáže balonky snadno pod tlakem plnit. Poradíte si ale i bez ní – stačí hubičku balonku navléknout na vodovodní kohoutek a plnit ho do požadované velikosti. Určitě je lepší použít právě tento typ balonků, protože jsou dělané na to, aby se hezky napnuly i při menším množství vody. Díky tomu se vám pak při mrazení tolik nezploští.

Jak postupovat?

  1. Napěchujte do balonku vše, čím chcete led ozdobit. Můžete si pomoci špejlí, ale pozor, abyste nepropíchli gumu.
  2. Naplňte balonek pumpičkou na vodu nebo přímo z kohoutku a pak ho dobře zauzlujte.
  3. Nechte zamrazit a poté balonek rozstřihněte. Tadá! Ledové kuličky (nebo šištičky) jsou na světě!

Držím palce, ať se vám vydaří nejen krásné ledové dekorace, ale i oslava nebo svatba, na kterou je plánujete připravit.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články