Rajčata nepatří do lednice
Věděli jste, že rajčata nepatří do lednice? Ztrácí tam chuť i aroma a já jsem v tom chybovala ještě nedávno. Rajčata nejsou určena k dlouhému skladování, proto nakupuji pouze množství, které jsme schopni sníst. A pokud se nám i tak stane, že zbydou, dělám z nich domácí kečup nebo pyré jako základ na domácí pizzu. Pokud chcete, aby vám rajčata vydržela déle, doporučuji je uchovávat stopkou nahoru.
Neomývat!
Když dáváte ovoce nebo zeleninu do lednice, před uskladněním je neomývejte vodou. Ztratí tím svou přirozenou ochranu.
Bylinky vydrží déle ve vodě
Kolikrát se mi už stalo, že jsem si u mamky natrhala čerstvé bylinky a těšila se, jak je celý týden budu přidávat do svých receptů. Nakonec ale často končily místo na talíři v koši – do druhého dne uvadly. Přitom je stačí postavit do vody a jednou za den ji vyměnit. Čerstvost se tím o něco prodlouží, ale pokud i tak víte, že bylinky nespotřebujete, můžete je usušit nebo zamrazit ve tvořítkách na led s trochou oleje nebo másla. Bazalku někdy skladuji při pokojové teplotě ve váze místo květiny. Taková bazalka umí i rychle pouštět kořínky, takže když mám čas a chuť, píchnu ji pak i do hlíny.
Pomáhá i navlhčený ubrousek
Bylinky i jiné zelené dobroty, jako je špenát nebo třeba rukola, udržíte déle při životě i v papírovém ubrousku. Stačí ho navlhčit a vyždímat (aby z něj nekapala voda) a bylinky nebo jiné lupení do něj zlehka zabalit.
Avokádu odepírám vzduch
Avokádo také nepatří do lednice. Když koupím nezralé, uložím ho do papírového sáčku a nechám při pokojové teplotě několik dní dozrát. Zralé se snažím spotřebovat co nejdřív, ale někdy mi třeba polovina zbyde. Jak ho pak uchovat? Nejradši ho pomocí vidličky rozmačkám, zakápnu několika kapkami citrónové šťávy (nebo i olivovým olejem) a uložím do lednice do uzavíratelné dózy. Když zbyde půlka avokáda, nechám si v lednici na později část s peckou. Ideální je použít i voskové obaly na potraviny. Zkrátka – aby avokádo nehnědlo, neměl by se k němu dostat vzduch.
Banánům obaluji stopky
Ani banánům se nelíbí v lednici. Během chvíle tam zčernají a ztratí chuť. Nejlepší je, když je od sebe oddělíte a každou stopku obalíte potravinovou fólií (pomáhá i zabalit každý kus celý, ale to je na můj vkus moc velká spotřeba fólie). Zpomalíte tím dozrávání. Pak je stačí nechat v pokojové teplotě. Když vím, že banány nestíháme sníst, nakrájím je do mrazáku. Ty pak stačí jen rozmixovat a máte parádní zdravou zmrzlinu nebo základ pro smoothie.
V nouzi dodám zelenině svěžest koupelí
Ředkvičky, ty vždycky koupím a hned na ně zapomenu. Podle mě jsou zakleté. Často je pak najdu smutné a poměklé na dně šuplíku se zeleninou. Má to ale řešení! Odkrojím je, omyju a zavřu do sklenice s vodou. Když ji nasáknou a jsou zase pevné, hned je spotřebuji. Stejný proces můžete udělat s celerem, baby mrkví nebo kedlubnou. Tyto sklenice uchovávejte v lednici. Pokud je tam máte déle než dva dny, nezapomeňte měnit vodu.
Spodek, který zbyde od řapíkatého celeru, můžete postavit do mističky s vodou a nechat na lince. Za několik dní pak sklidíte výhonky – já je dávám do polévky.
Jarní cibulku, chřest a pórek do skleničky
Voda je dobrým pomocníkem i pro chřest, jarní cibulku a pórek. Chřest v místě řezu postavím v lednici do sklenice s asi 2 cm vody, jarní cibulku nebo pórek ponořím v oblasti kořínků. Je super, že takto namočená cibulka nebo pórek začnou i dorůstat – zhruba po týdnu vždy odshora kousek odříznu a brzy zase přibyde. Vodu každý den vyměňuji.
Jahody zavírám do nádoby
Jahody podléhají zkáze snad nejrychleji ze všeho ovoce. Někdy se stane, že je koupím a druhý den jsou na vyhození. Ideální je naskládat je hned do uzavíratelné sklenice nebo nádoby. V nádobě je mezi sebou prokládám papírovou utěrkou, která jahody zbaví přebytečné vlhkosti a pak nemají tendenci tak rychle uhnívat. Moje babička jahody (a vůbec všechno bobulovité ovoce) koupe v octové vodě.
Cibule, česnek i brambory do chladu a sucha
Máme je ve spíži všichni. Ideální je skladovat je v temnu a chladu, ale hlavně v suchu. Vždy tyto potraviny uchovávám odděleně a v dřevěných bedýnkách.
Houby raději do papíru
Když si koupím vaničku žamionů, doma je před uskladněním do lednice přesypu do papírového sáčku, ve kterém mohou dýchat a kazí se pomaleji, než v plastu.
Nevyhazuji, zpracovávám!
Sepsala jsem vám základní tipy, jak využívám různé druhy zeleniny a ovoce, když už se jejich životnost blíží ke konci a já je nechci vyhodit:
- cuketa: placičky, cuketový chlebíček
- kořenová zelenina: pečená jako příloha, zeleninový vývar do zásoby do mrazáku
- avokádo: zapečené, avokádové brownies, pomazánka
- banány: banánové lívance, smoothie, banana bread
- jablka: jablečný crumble, jablka v županu, bábovka
Přečtěte si také: Jak skladovat potraviny v lednici?