Právě čtete

Recept na bábovku zvlhčenou ovocem i zeleninou a rady, jak na pečení

12303  
Sdílet: 

Recept na bábovku zvlhčenou ovocem i zeleninou a rady, jak na pečení

Při pečení bábovky se držím několika základních pravidel a vždycky vznikne dobrota, po které se doma doslova zapráší. Přečtěte si moje základní tipy, které možná mohou vylepšit i vaše oblíbené recepty.

13. 10. 2020 5 min. čtení Ivana Jindřichová
Recept na bábovku zvlhčenou ovocem i zeleninou a rady, jak na pečení

Bábovka mi připomíná dětství, probouzí ve mně teplo domova a pohled na ni mě neskutečně uspokojuje. Když ji dám na stůl, udělám radost každé návštěvě i celé rodině. Navíc existuje tolik různých druhů! My doma pečeme kokosovou, mramorovou, ořechovou, kynutou s kakaem, ale úplně nejraději máme bábovky zvlhčené ovocem nebo zeleninou. Ano, čtete správně, i zeleninou. Protože taková mrkev nebo cuketa dokážou v bábovce divy!

Moje bábovkové základy

Mám pro vás jednotný recept, do kterého můžete přidat mrkev, cuketu, dýni, jablka nebo banán. Záleží na sezóně, vaší chuti a samozřejmě stavu vaší spíže. Nejdříve bych vám však chtěla napsat pár základů.

1. Bábovka i bez kypřicího prášku

U klasických bábovek z třeného těsta nepoužívám prášek do pečiva. Pouze se soustředím na správné vyšlehání másla s cukrem (šlehám ho 20–30 minut) a samozřejmě na vyšlehání sněhu z bílků. Do toho také přidávám část cukru, který sníh stabilizuje a při šlehání ho tak nevysuším. U těžších korpusů, jako jsou právě ty zvlhčené ovocem nebo zeleninou, je ale trochu prášku do pečiva na místě, aby těsto podržel.

2. Bez másla ani ránu

Další důležitou věcí je používat pouze máslo a vyhnout se jiným ztuženým tukům, se kterými nikdy nedosáhnete dobrých výsledků. Ani olej bych nedoporučovala, protože když se nad tím zamyslím, nechtěla bych ho pít nebo jíst nalitý na nějakém jídle, tak proč bych ho schovávala do moučníku. :-) Zkrátka – máslo je máslo a jeho lahodnou chuť a kouzelnou vůni nic nenahradí.

3. Vejce z volného výběhu

Vejce používám vždy od šťastných slepiček. Je to pro mě etické pravidlo, přes které nejede vlak. Občas dostaneme domácí od rodičů a v obchodě vybírám vždy vejce s označením 0(ekologické zemědělství) nebo 1 (volný výběh).

4. Cukr, který dodá plnější chuť

Cukr používám nejraději muscovado. Jedná se o přírodní třtinový cukr. Říká se mu také vlhký cukr, a to díky ponechané části melasy, od které je i nahnědlý. Krásně voní po třtinové šťávě. Seženete ho třeba v prodejnách se zdravou výživou. Dobře bude fungovat i jakýkoliv jiný přírodní třtinový cukr nebo domácí vanilkový cukr.

Jak na domácí vanilkový cukr?

Doma si vanilkový cukr jednoduše připravíte tak, že použité (prázdné) vanilkové lusky zastrčíte do dózy s cukrem krystal / krupice. Zanedlouho máte neskutečně voňavý cukr. Vanilkové lusky v dóze ponechte a cukr vždy jen doplňte.

5. Koření bábovku provoní

Co se týká koření, můžete ho obměňovat podle druhu použitého ovoce / zeleniny. K dýni se hodí koření „pumpkin spice“, které obsahuje skořici, mletý sušený zázvor, mletý hřebíček a nové koření. K mrkvi pasuje kardamom, k jablkům perníkové koření, k banánu je perfektní skořice a k cuketě citrónová kůra. Záleží samozřejmě na vaší chuti, jen jsem chtěla zmínit, že je tu velký prostor pro experimentování. :-)

Nezapomínejte na oříšky

Bábovkám dodají nejen lahodnou chuť, ale také pozmění strukturu. Nejlepší jsou pekanové, opravdu to někdy vyzkoušejte! Perfektní jsou také vlašské ořechy, lískové ořechy nebo pistácie. Nic nezkazíte ani mletými mandlemi, i když nejsou tak výrazné.

Aby šla bábovka vyklepnout

Všichni víme, že formu je potřeba před pečením vymazat, ale přesto se spousta z nás často potýká s tím, že se bábovka nechce nechat vyklopit. Tohle jsou moje tipy, které hodně pomáhají.

Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně. Strouhanka je jistota, používám ji raději než mouku nebo kokos. Navíc miluji, jak krásně na povrchu bábovky křupe!

Vyklepnutí bábovky ‒ to je jeden z nejkritičtějších bodů přípravy. Jak jsem popsala výše, důležité je formu dobře vymazat a vysypat strouhankou. Neméně důležitý je čas, kdy bábovku vyklopíte. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte.

Z formy za tepla

Určitě bábovku nenechte ve formě vychladnout, nejenže nejspíš nepůjde vyklopit, ale navíc se pomalým chladnutím ve formě bude zbytečně vysoušet. Znovu ale zopakuji, že je potřeba mít formu opravdu pořádně vymazanou a vysypanou, jinak by se vám mohla bábovka během vyklápění potrhat.

Jak zdobím bábovku?

Cukr, nebo poleva? Já musím říct, že nejvíc miluji bábovku jen tak pocukrovanou. Někdy ale ráda udělám změnu a připravím polevu.

Stačí smíchat moučkový cukr s trochou smetany, plnotučného mléka, kokosového mléka nebo s jakýmkoliv ovocným pyré či šťávou. Jako polevu můžete použít i oříškové máslo nebo čokoládovou ganache. Bábovku také můžete ozdobit ovocem a jedlými květy.

Bábovka místo dortu

Pokud nejste zdatní v pečení složitých receptů nebo jednoduše nemáte čas, bábovku můžete použít místo narozeninového dortu. Svíčky v ní vypadají magicky!

bábovka

Recept na bábovku zvlhčeniou ovocem či zeleninou

Tady je můj univerzální recept na vláčnou bábovku, ve které je navíc ovoce nebo zelenina. Je jen na vás, jakou konkrétní si zvolíte a s jakým kořením a oříšky ji budete kombinovat. Variant je opravdu nepřeberné množství.

bábovka

Ingredience:

  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1,5 lžíce skořice (či jiného koření podle zvoleného druhu ovoce nebo zeleniny)
  • 4 vejce
  • 250–300 g cukru muscovado (třtinového)
  • 240 ml rozpuštěného másla
  • 100 g najemno namletých pekanových či vlašských ořechů
  • 330–350 g najemno nastrouhané mrkve, dýně, cukety, jablka či rozmačkaných zralých banánů
  • semínka z jednoho vanilkového lusku nebo 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • rostlinný olej nebo máslo na vymazání formy a strouhanka na vysypání

Dýni Hokkaido nemusíte loupat

Pokud do receptu budete používat dýni Hokkaido, není potřeba ji loupat.

Postup:

  1. Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
  2. Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.
  3. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónovou metlou) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá.
  4. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni (či jinou složku).
  5. Takto hotové těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 45–60 minut. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá.

    Pečení s teploměrem

    Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 95 stupňů. Já s teploměrem peču opravdu ráda, protože díky němu vždy dosáhnu té nejvláčnější bábovky.

  6. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte.
  7. Po vychladnutí bábovku pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou.

Doufám, že se vám mé tipy budou hodit a upečete doma takovou bábovku, která zachutná úplně celé rodině.

Výbava do kuchyně

Výbava do kuchyně

Vyberte si pomocníky do kuchyně, aby se vám vařilo ještě lépe.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články