Právě čtete

Lednice pod kontrolou. Jak přestat vyhazovat jídlo i peníze?

13306  
Sdílet: 

Lednice pod kontrolou. Jak přestat vyhazovat jídlo i peníze?

Pomáhá nakupovat s rozmyslem, nákup do lednice správně uložit a také přemýšlet u toho, jak nakládat s načatými potravinami. Pak vás totiž nepřekvapí měsíce zapadlá ředkvička nebo půl roku prošlý sýr. Máme pro vás tipy, jak na to!

11. 1. 2023 5 min. čtení Anna Hrábková
Lednice pod kontrolou. Jak přestat vyhazovat jídlo i peníze?

Podle webu zachranjidlo.cz tvoří potraviny až třetinu celkového odpadu našich domácností. Představte si, že část nákupního vozíku s nákupem hned za pokladnou vysypete do koše. Na vině je nejčastěji ztráta kontroly nad tím, co nakupujeme a jak to skladujeme.

Nechci slevu zadarmo

První na ráně jsou slevové akce, v nichž my Češi pořizujeme polovinu potravin.

A je to jeden z faktorů, který dost pravděpodobně stojí za masivním vyhazováním – málokdy máme v obchodě promyšlené, co a kdy přesně uvaříme z druhého produktu v akci 1 + 1. Spousta z nás se v akci navíc nepodívá na datum spotřeby. Než se pak doma k levnějšímu jogurtu v přeplněné lednici dostaneme, jeho osud je už v… koši.

Občas je ale výhodné koupit větší balení nejen z hlediska peněz, ale i množství obalů. Když vím, že jíme minimálně dvakrát týdně kuskus, klidně ho nakoupíme v XXL sáčku (a skladujeme ho doma uzavřený ve sklenicích). Neděláme to tak s věcmi, které běžně tolik nejíme. Jinak bych měla pocit, že o mém nákupu rozhoduje spíš prodejce než já.

Čtěte také: Plánuji jídelníčky! Díky nim vždycky vím co vařit a navíc šetřím peníze

Vzít plánování skutečně do svých rukou

Prvním krokem, jak zamezit nákupu budoucích odpadků, je plánování. Není třeba vždy sestavovat přesný jídelníček, stačí mít hrubou představu, co kdy vařím.

Šikovné je „nakupovat ve spíži“. Nákupní seznam sepisujeme tam, kde jsou méně používané potraviny, kterým by jinak hrozilo, že tam budou stát další rok. K plechovce s rajčaty si ještě doma najdu recept třeba na čočkové kari a většinou zjistím, že velkou část surovin už beztak mám. Když spěchám, jen si vyfotím ledničku, abych se měla alespoň trochu čeho držet. Kamarád také používá nákupní aplikaci v telefonu, kterou sdílí s partnerkou.

Když už se nechám v obchodě zlákat akcí a koupím něco mimo plán, ještě na místě si řeknu, kdy a co z produktu zhruba vytvořím.

Vařím podle témat

Přemýšlet nad tím, co budeme vařit, mě děsně nebaví. Pomáhá mi tematický jídelníček – každý den má nějaké „téma“ a v jeho rámci už je rozhodování jednodušší. Třeba: polévkové pondělí, rybí úterý, těstovinová středa, sladký čtvrtek, luštěninový pátek, v sobotu obědváme venku a masová neděle.

Jak správně naplnit lednici?

Při ukládání nakoupených potravin do lednice je dobré přemýšlet nad tím, která část lednice je pro jaké potraviny nejvhodnější. Mezi jednotlivými fochy bývají rozdíly v teplotě a vlhkosti. Vytiskněte si tahák.:-)

jak na lednici

  • Nahoře je největší teplo a sucho. Sem patří zbytky jídel, které je potřeba sníst, otevřené nápoje a mléčné výrobky (co nejdál od masa).
  • Uprostřed skladuji uzeniny, lahůdky, sýry, máslo.
  • První polička nad boxy je ideální místo pro maso a ryby. Nenechávat tu otevřená jídla, obzvlášť jogurty.
  • Boxy na „ovozel“ – tady je největší chlad a vlhko, proto tu ovoce a zelenina neoschne.
  • Dveře používám pro skladování vajíček.

Triky v lednici

Když už si nákup přinesete domů, měl by jít do lednice nebo mrazáku hned. Při ukládání využívám následující triky.

Maso a mléčné výrobky od sebe!

Maso a mléčné výrobky od sebe držte dál kvůli možné kontaminaci. Maso nikdy neukládejte do spodních boxů na zeleninu – je v nich moc vlhko. Nejlépe mu je v nejnižší poličce nad boxy, kde je největší chlad a dostatečné sucho.

My doma maso po nákupu napytlíčkujeme do porcí, které sníme k obědu/večeři a takto ho zamrazíme. Stejně to dělám i s přebytky čehokoliv – raději zamrazuji jednotlivé porce nebo kostičky ve formě na led, než třeba půl hrnce polévky. Nestane se pak, že misku rozmrazím a za dva dny nedojedenou půlku vyliju.

I vajíčka mají pravidla

Vajíčka se ukládají špičkou dolů kvůli ochraně před prasknutím. V kartonu je větší pravděpodobnost množení bakterií, a tak je vždy vyndáváme do plastových držáků. Neomýváme je, voda totiž naruší ochranný film skořápky a vajíčko se snadněji zkazí nebo se přes skořápku mohou dovnitř dostat mikroorganismy z povrchu.

Další užitečné triky, které se vám budou hodit

  • Jablka mohou zhořknout při uskladnění blízko mrkve.
  • Bobulovité ovoce je dobré omýt ve vodě s kapkou octa – mělo by vydržet déle čerstvé.
  • Když potřete nakrojenou část sýra máslem, neoschne tak rychle.
  • Bylinky – někdo doporučuje skladovat je ve vodě při pokojové teplotě, jiný v lednici v krabičce se suchým ubrouskem pod a vlhkým hadříkem na nich. Když mám čas, nejvíc mi vyhovuje zamrazit je do tvořítek na led v oleji nebo másle.

Sáčky a boxy

Jídlo z plechovek, třeba načatého tuňáka, je lepší přeložit třeba do uzavíratelné sklenice – kov oxiduje a jídlo by mohlo „chytit“ kovovou chuť. Stejně tak je lepší do nádoby uzavřít načatý jogurt, aby nenasákl bakterie z okolí. Předchystanou nakrájenou zeleninu přikryjte vlhkým hadříkem, aby neokorala. Místo krabiček nebo sklenic můžete používat sáčky na zip. Jde z nich dobře dostat vzduch a potraviny tak vydrží ještě déle.

Přehled o obsahu lednice i bez jejího otevření?

Mít přehled je v otázce uskladňování potravin to nejdůležitější. Nejen kam se co ukládá, ale i ve které části lednice je to, co bychom měli brzy sníst.

Nejvíc mi pomáhá mít přímo na lednici „rozcestník“ ukládání potravin a hlavně jednoduchý zápisník, co je třeba už sníst a do kdy. Připravili jsme pro vás návrh ke stažení, ale můžete si ho napsat i sami. :-)

Rozbalit

Sbalit

Někomu může také pomoct napsat si datum spotřeby přímo na etiketu velkým písmem. Nám funguje systém „nové vzad, starší vpřed“ – stejně jako v obchodě vyskládáváme nové potraviny odzadu. Web zachranjidlo.cz taky doporučuje tzv. záchranářský box na všechny otevřené potraviny.

Co nepatří do lednice?

Banány a avokáda, cibule, okurky, citrusy a obecně exotické plody, lilek, meloun, rajčata, brambory, kečup a hořčice, jarní cibulka, zázvor, dýně, čokoláda.

Čistá lednice a spíž je základ. Chladnička by neměla být zcela zaplněná, aby v ní mohl cirkulovat vzduch. Pro pořádek ještě doplním dva zásadní údaje, které na potravinách sledujeme: Datum použitelnosti („spotřebujte do“) označuje datum, po němž bychom potravinu už konzumovat neměli. Datum minimální trvanlivosti je oproti tomu pouze datum, po němž výrobce už nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Potravinu ale klidně ještě můžeme sníst.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články