Právě čtete

Jak na smoothie? A tři neobvyklé recepty k tomu

1832  
Sdílet: 

Jak na smoothie? A tři neobvyklé recepty k tomu

Před třemi lety jsem vydala knihu České smoothie, která se stala bestsellerem. Díky tomu dostávám dennodenně spoustu otázek týkajících se právě tohoto svěžího nápoje. A tak i vám o něm něco povím.

4. 4. 2019 3 min. čtení Kateřina Kuranova
Jak na smoothie? A tři neobvyklé recepty k tomu

Někdo si myslí, že „Smooth“ v názvu mého blogu znamená „smoothie“, ale ve skutečnosti má „SmoothCooking“ svůj původ někde jinde. Nicméně smoothie mám opravdu ráda a dělám ho na všechny možné způsoby. Níže najdete tři neobvyklé recepty, které vám rozhodně doporučuji!

Co je to smoothie?

Slovo „smoothie“ vychází z anglického „smooth“, což znamená „hladký/hladce“. Kdybyste pro tento nápoj hledali český název, tak byste ho možná i našli, ale upřímně? Raději ho nehledejte. Protože pít hlaďáska, hladíka nebo hlaďourka byste asi nechtěli. :-)

Smoothie je dohladka rozmixovaný nápoj z ovoce a/nebo zeleniny. Můžou v něm být přidaná i semínka, vločky, ořechy, superpotraviny nebo mléka a sýry. Možná narazíte i na recepty s různými sirupy, marmeládami, cukrem, kompoty a podobně. Tomu se ale za mě raději vyhněte. Do smoothie raději mixuji jen to, co tělu předává živiny.

Džus, fresh, smoothie nebo ovoce/zelenina v celku?

Rozdíl mezi džusem/freshem a smoothie je jasný. Fresh se připravuje pomocí lisu, takže v tomto případě pijeme pouhou šťávu – v podstatě čistý cukr. Džusy v obchodech jsou často z koncentrátu a chuťově i vitamíny jsou na tom hůř než fresh. Je to příjemné pití ke snídani či když si jimi ochutíme vodu, ale na litry bychom je pít neměli.

Smoothie se celé mixuje i s dužinou a semínky, takže v něm najdete víc vlákniny i živin. Pokud patříte mezi ty, kteří kolem jablka obchází obloukem, a skoro nevíte, jak vypadá pomeranč, smoothie je pro vás určitě lepší než nedat si nic. Stejně tak je to fajn svačina, pokud byste se jinak k ovoci a zelenině nedostali, a třeba takový zázvor je v něm rozhodně stravitelnější než samostatně. ;-)

Nejlepší je ale vždycky ovoce či zelenina v přirozeném stavu. Trávení začíná už v ústech, a tak je pro naše zažívání velmi důležité, abychom kousali, nejenom pili.

Až si budete připravovat svoje oblíbené smoothie, zkuste se podívat na množství ovoce, které do nápoje vložíte. Někdy to totiž může být více cukrů (ač těch z ovoce), než byste možná chtěli.

Potřebuji na přípravu smoothie něco speciálního?

Smoothie si můžete připravit pomocí tyčového mixéru, smoothie makeru nebo ve stolním mixéru. Ten je na přípravu nejlepší. Vejde se do něj více surovin a dobře se rozmixují. Ale než smoothie absolutně propadnete, bude vám stačit základní výbava, kterou doma máte.

3 tipy na neobvyklá smoothie

Vybrala jsem pro vás na vyzkoušení kombinace, které vás možná na první pohled zarazí, ale jsou opravdu výborné a možná s nimi poznáte zase další rozměr tohoto dohladka rozmixovaného nápoje.

Ovocné smoothie je sladší a pije se skoro samo. Je to super svačina před sportovní aktivitou. Odpoledne preferuju spíše (aspoň z části) zeleninové smoothie. Nezapomínejte na semínka, ořechy, superpotraviny či vločky.

Zázvorové smoothie s mrkví

  • 1 cm plátek zázvoru
  • 2 střední mrkve
  • 1 pomeranč
  • 1 hruška
  • voda
  • špetka chili

Oloupeme zázvor, mrkev a pomeranč. Z hrušky odstraníme jádřinec. Vše vložíme do mixéru, zalijeme vodou a umixujeme dohladka. Pro zvýraznění chutě můžeme místo chilli přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku.

Řepové smoothie

  • 1 malá řepa
  • 1 střední mrkev
  • 4 jahody
  • 1 malé jablko
  • 1 lžíce chia semínek
  • voda, popřípadě bílý jogurt

Oloupeme řepu, mrkev, očistíme jahody, vykrájíme jablko. Vše i s chia semínky vložíme do mixéru, přidáme vodu, popřípadě jogurt a rozmixujeme dohladka.

Makové smoothie

  • 4 sladké blumy nebo švestky
  • 1 jablko
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžička máku
  • voda

Vypeckujeme blumy či švestky, jablko zbavíme jádřince a vložíme do mixéru. Přidáme ořechy, mák a vodu. Rozmixujeme dohladka a podáváme.

4 tipy pro co nejlepší smoothie

  • Pokud si chcete připravit smoothie na ráno, suroviny si předkrájejte a ponořte do vody či nebo dobře obalte potravinovou fólií. Rozmixujte je až co nejtěsněji před podáváním.
  • Mražené ovoce, třeba přebytky z loňska ze zahrádky, je dobrý zdroj, ale čerstvé suroviny chutnají nejlépe.
  • Výjimka: špenát přidávejte vždy čerstvý. S mraženým to nefunguje a akorát si smoothie zkazíte.
  • Je-li to možné, sahám po ověřených zdrojích, ze zahrádky nebo v bio kvalitě, abych si v ovoci a zelenině nepřidávala do jídelníčku nežádoucí látky.

Autorka má food + lifestylový blog Smooth&Cooking a vydala kuchařku České smoothie.

Čtěte také

Další články