Právě čtete

Domácí kapsičky pro děti ve slaném i sladkém provedení

11555  
Sdílet: 

Domácí kapsičky pro děti ve slaném i sladkém provedení

Ovocné smoothie, přesnídávková verze s tepelně upraveným ovocem, slaďoučký tvarohový dezert i plnohodnotné slané jídlo. To vše se dá naplnit do kapsiček na cesty. Hledáte inspiraci? Nějakou pro vás mám.

30. 6. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Domácí kapsičky pro děti ve slaném i sladkém provedení

Vůbec se nedivím, že znovuplnitelné kapsičky na svačinky zažívají v posledních letech velký boom. Většina z nás řeší obaly a dopady na ekologii a hlavně také složení toho, co naše děti jedí. I proto jsem našemu Vojtovi jako součást příkrmů chystala domácí kapsičky přesně podle toho, co měl rád. A vlastně i teď, když už chodí do školky, ráda do kapsičky na výlet svačinu zabalím.

Čtyři nejoblíbenější druhy kapsiček

Variant náplní kapsiček je snad nekonečno! Tyhle nejčastěji dělám já.

  • Přesnídávky – na domácí přesnídávky používám téměř jakékoli ovoce vhodné pro tepelnou úpravu.
  • Domácí „pribináček“ – dělám vanilkový, kakaový, jahodový…
  • Hustší smoothie – zkrátka rozmixované ovoce, případně i zelenina.
  • Slané jídlo – ano, do kapsiček nemusíte připravovat pouze sladké svačiny. :-) Z mojí zkušenosti je to vhodnější pro menší děti v období kašovitých příkrmů. Domácí oběd nebo večeře na cesty.

Kapsička místo zmrzliny


Když starší děti přepadne chuť na zmrzlinu a doma zrovna žádnou nemáte, zkuste kapsičkovou! Stačí rozmixovat mražené ovoce s trochou smetany, jogurtu nebo kokosového mléka do konzistence ledové tříště. Zkuste i mixovaný mražený banán. Žádný přidaný cukr a přesto chutná senzačně. A pokud máte chuť na čokoládovou, přisypte trošku holandského kakaa.

Návod na přípravu domácích kapsiček

Podíváme se na jednotlivé způsoby podrobněji, ať se do toho můžete pustit i vy. :-)

Domácí přesnídávka

Je to snadné! Zvolte ovoce vhodné k tepelné úpravě (například jablka, hrušky, švestky nebo meruňky), oloupejte a očistěte, vložte do hrnce, zalijte malým množstvím vody (na 1 kg ovoce 100–150 ml vody) a povařte. Vařte tak dlouho, dokud směs nebude rozvařená a hustá přesně podle vaší představy. Velké kusy můžete rozmixovat. Poté už přesnídávku jen nechte vychladnout a můžete ji dát do plnitelné kapsičky.

Domácí „pribináček“

Čtyři suroviny a pár minut. To vám bohatě stačí k přípravě dětmi tolik milované pochoutky. Stačí vyšlehat 250 g tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce javorového sirupu a 2 lžíce kakaa. Pak naplníte do kapsiček a svačina je na světě.

Kapsičky myjte jako lahve

Správné mytí kapsiček je opravdu důležité. Kapsičky vždy po dojedení vymývám co nejdříve. Používám na to kartáček na mytí lahví a kapsičky pak nechám rozevřené pořádně vyschnout.

Smoothie plné vitamínů

Některé děti mají problém dostat do sebe dostatek ovoce a zeleniny. Smoothie je podle mě skvělá možnost, jak jim s tím trochu pomoci. Zkuste rozmixovat třeba banán s mangem nebo banán s jahodami. Když budete chtít do svačiny přidat i trochu bílkovin, přimíchejte kefírové mléko nebo řecký jogurt.

Slaná kapsička

Slané kapsičky jsem připravovala hlavně v době, kdy syn ještě jedl kašovité příkrmy, ale děti mojí kamarádky je mají rády, i když jsou starší. Můžete tepelně upravit zeleninu a maso (klidně i rybu) a spolu s trochou kvalitního oleje nebo másla umixovat dohladka. Vždy záleží na tom, co už vaše dítě jí, složení tedy přizpůsobte i věku. Já jsem přidávala třeba i kuskus, který se nemusel ani mixovat. Skvělá kombinace jsou také batáty a kuřecí maso.

Proč kapsičky?


Cílem je samozřejmě naučit děti jíst příborem, ale pro mě vždy byly kapsičky pohodlným řešením na cesty. Svačina se tak dá dobře zabalit a Vojta ji jako malý dokázal sníst sám třeba i v kočárku a nezacintal u toho sebe ani své okolí. :-)

Doma bez kapsiček, ale vesele!

Doma jsem se vždy spíš snažila, aby syn jedl příborem (nebo rukama), aby se zkrátka naučil, že ne všechno jídlo teče z kapsiček a lahviček, že má také strukturu.

Když mám čas a chceme si užít trochu legrace, servíruji vtipně ozdobené jídlo. Pomocí vykrajovátek na zeleninu a ovoce kouzlím hravé tvary (jde to i s vykrajovačkami na cukroví, ale ty zeleninové bývají ostřejší), kterými zdobím lívance, palačinky, ale i slané hlavní chody a svačiny. Vykrajuji ovoce, zeleninu, sýr, šunku, toustový chléb… fantazii se meze nekladou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články