Právě čtete

Co dělám ze šípků? Domácí kosmetiku, dekorace i zdravé dobroty

32174  
Sdílet: 

Co dělám ze šípků? Domácí kosmetiku, dekorace i zdravé dobroty

Na podzim je podle mě každá příležitost, proč vyrazit do přírody, k nezaplacení. A já moc ráda chodím na šípky. Nejen, že díky tomu máme cíl pro příjemnou procházku, ale taky si pak můžu uvařit spoustu dobrot nabitých vitamíny, ozdobím nám to doma nebo se pustím do výroby domácí kosmetiky, kterou můžu později třeba darovat známým.

7. 10. 2022 5 min. čtení Kateřina Jašková
Co dělám ze šípků? Domácí kosmetiku, dekorace i zdravé dobroty

Rostou na keřích růže šípkové a objevují se po odkvetení růží začátkem podzimu. Už od školky si pamatuji, že nás všichni učili, jak jsou šípky zdravé. A něco na tom bude! Obsahují totiž velké množství vitaminu C a asi i proto se od pradávna používaly v léčitelství. Já tedy také mám šípkový čaj spojený především s chvílemi, kdy udeří nějaká nemoc.

Ale šípky nejsou jenom na čaj. :-) Jejich využití (nejen) v kuchyni má nepřeberné množství možností. Kromě céčka obsahují totiž také vitaminy A, E a vitaminy skupiny B, antioxidanty a minerály.  Já je dokážu zakomponovat od džemu až po domácí kosmetiku. Takový šípkový olej je prý elixírem v boji proti vráskám a podporuje tvorbu kolagenu v pleti. Co všechno, a hlavně jak, si doma z šípků můžete vyrobit?

Podzimní a zimní dekorace

Když zrovna nemám moc času, abych z nasbíraných šípků vytvářela dobroty plné céčka, pak je nejjednodušší z nich vytvořit dekorace a ozdobit si s nimi podzimní domov.

šípky

Větvičky s šípky můžete dát jen tak do vázy a k nim přidat nějaké listí anebo je můžete nadekorovat do misky spolu s kaštany a okrasnými dýněmi. Pokud máte už trochu více času, můžete s nimi vytvořit i věnec na stůl či na dveře. Na úplně nejlehčí verzi věnce, kterou jsem zvolila já, budete potřebovat kruh z proutí, který koupíte v květinářství, šípky, vřes a další rostliny a listy, které se vám budou k podzimu hodit.

Pak jen stačí si šípky a listy nůžkami zkrátit tak, abyste je mohli lehce do kruhu zapíchnout. Není k tomu vůbec potřeba lepidlo či tavící pistole. Je to ale opravdu kruh na stůl, ne na pověšení. Tam bych pak určitě doporučovala šípky a listy buď přilepit nebo aspoň upevnit drátkem. Nakonec vše stačí zafixovat lakem na vlasy a dát na stůl. Kruh můžete položit třeba i na nějaké hezké dřevěné prkýnko nebo kulatinu a dovnitř kruhu naskládat kaštany a další podzimní přírodniny. Je to skvělá zábava i pro děti.

Domácí kosmetika

Jak už jsem v úvodu psala, šípkový olej je skvělý způsob, jak uchovat sílu šípků. Při pravidelném používání může pomoci s akné, striemi a jizvami. Je také výborný na vrásky a elasticitu kůže. Šípkový olej seženete sice lehce na internetu či v lékárně, ale proč si jej nezkusit vyrobit i doma?

šípkový olej

Šípkový olej

Na olej potřebujete stejné množství sušených šípků a mandlového oleje. Rozdrcené šípky dejte do uzavíratelné lahve, zalijte je olejem, uzavřete a nechte 4-6 týdnů odpočívat. Průběžně, tak 1-2x za týden, můžete sklenici převrátit, aby se šípky s olejem pořádně promíchaly. Po 4-6 týdnech šípky sceďte a olej přelijte a uchovávejte v tmavé nádobce na chladném místě.

Jakou další kosmetiku vyrobíte?

Z šípků si kromě oleje můžete vyrobit také šípkovou mast, tonikum, masku nebo vlasový aktivátor.

Šípková mast na jizvy a vrásky

Potřebujete 150 g kokosového oleje, 4 lžičky nasekaných šípků a 1 lžičku vodky či slivovice. Kokosový olej zahřejte v hrnci, přidejte do něj šípky a cca 3 minuty povařte. Poté odstavte z plotny a nechte asi 7 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby olej přihřejte, prošlehejte, přeceďte a nakonec přidejte vodku či slivovici. Mast skladujte v uzavřené nádobě v lednici po dobu maximálně 2 měsíců.

sběr šípků

Šípková pleťová maska proti akné

Na masku použijte 1 polévkovu lžíci čerstvých šípků a 1 lžičku tvarohu. Šípky omyjte, rozpulte a odstraňte z nich jadérka i chloupky. Poté je rozmixujte spolu s tvarohem dohladka a naneste na obličej. Pokud máte problémy s akné například i na zádech nebo v dekoltu, můžete masku použít i tam. Po 15 – 25 minutách masku opláchněte vlažnou vodou a osušte se čistým ručníkem.

„Elixír“ na růst vlasů

Hrst čerstvých rozdrcených šípků zalijte asi 0,5 litru bílého vína a nechte asi 2 týdny louhovat při pokojové teplotě. Každý den směs promíchejte. Po uplynutí 14 dní sceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby a poté skladujte v lednici. Aktivátor se používá na masáž hlavy při každém umývání vlasů. Zajímá vás, jestli to funguje? Možná je to placebo, ale mně osobně připadá, že alespoň trošku ano.

Šípky v kuchyni

Tou nejširší kategorií, kde můžeme šípky využít je určitě kuchyně. Nejjednodušším způsobem je sušení šípků a výroba šípkového čaje, ale ani na takový džem, sirup či likér bych určitě nezapomínala.

šípky odstranění semínek

U šípků je jeden problém, uvnitř obsahují jadérka a chloupky. Možná si, stejně jako já, pamatujete, že je vaše babička od chloupků a jadérek očišťovala. Je to však velmi pracné, takže v současnosti se využívá způsob cezení a pasírování.

Dobroty z šípků se mohou připravovat jak z těch sušených, tak i z čerstvých. Sušené šípky jsou ideální na čaj, tam pak stačí hrst rozdrcených šípků zalít horkou vodou, vylouhovat a scedit. Čerstvé šípky ráda využívám na džem, sirup nebo likér.

Šípkový džem

Připravte si 1 kg šípků, 800 g krystalového cukru, šťávu ze 2-3 citrónů, vanilku či skořici a vodu.

  1. Šípky propláchněte a očistěte a povařte je v troše vody (šípky by měly být ponořené) do měkka.
  2. Tuto směs poté rozmixujte a přepasírujte, abyste se zbavili jadérek či chloupků. K přepasírovaným šípkům pak přidejte cukr, citrónovou šťávu a vanilku či skořici.
  3. Podle potřeby přidejte i další vodu. Vařte do zhoustnutí. Hustotu doporučuji vyzkoušet na talířku – po zchladnutí džem ještě zhoustne.
  4. Džem nechte 15 minut vychladnout a poté jej přelijte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nemusíte je pak zavařovat.


Džem se hodí na výrobu šípkové omáčky, nebo s ním zkuste lepit linecké cukroví či jej dejte na vánočku.

Šípkový sirup

Na sirup potřebujete 500 g čerstvých šípků, 1 litr vody, 750 g třtinového cukru a šťávu z 1 citrónu.

  1. Šípky omyjte, rozdrťte a zalijte je vodou. Nechejte stát do druhého dne.
  2. Druhý den směs v hrnci pouze zahřejte. Nevařte, aby se zachovaly cenné vitamíny. Sirup pak sceďte, vmíchejte cukr a citrónovou šťávu a poté přelijte do čistých lahví. Uchovávejte v lednici.

Šípkový likér

Ingredience na likér jsou: 200 g šípků, 100 g třtinového cukru, 0,5 l vodky či slivovice a 0,4 l převařené vody.

  1. Šípky rozdrťte či rozmixujte, přidejte k nim cukr a zalijte je alkoholem. Nechte louhovat měsíc při pokojové teplotě. Průběžně směs promíchávejte.
  2. Po měsíci směs sceďte a vylouhovaný alkohol smíchejte s převařenou vodou. Vzniklý likér nalijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici. Malá štamprle likéru se užívá denně jako prevence především v zimním období.

Tak to jsou moje nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat tento červený podzimní poklad. Věřím, že jste si našli alespoň jednoho favorita a také vyrazíte do přírody na dlouhou procházku, při které třeba nějaké šípky na domácí tvoření nasbíráte. Vitamíny z šípků se nám všem budou určitě hodit po celý rok.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články