Rostou na keřích růže šípkové a objevují se po odkvetení růží začátkem podzimu. Už od školky si pamatuji, že nás všichni učili, jak jsou šípky zdravé. A něco na tom bude! Obsahují totiž velké množství vitaminu C a asi i proto se od pradávna používaly v léčitelství. Já tedy také mám šípkový čaj spojený především s chvílemi, kdy udeří nějaká nemoc.
Ale šípky nejsou jenom na čaj. :-) Jejich využití (nejen) v kuchyni má nepřeberné množství možností. Kromě céčka obsahují totiž také vitaminy A, E a vitaminy skupiny B, antioxidanty a minerály. Já je dokážu zakomponovat od džemu až po domácí kosmetiku. Takový šípkový olej je prý elixírem v boji proti vráskám a podporuje tvorbu kolagenu v pleti. Co všechno, a hlavně jak, si doma z šípků můžete vyrobit?
Podzimní a zimní dekorace
Když zrovna nemám moc času, abych z nasbíraných šípků vytvářela dobroty plné céčka, pak je nejjednodušší z nich vytvořit dekorace a ozdobit si s nimi podzimní domov.
Větvičky s šípky můžete dát jen tak do vázy a k nim přidat nějaké listí anebo je můžete nadekorovat do misky spolu s kaštany a okrasnými dýněmi. Pokud máte už trochu více času, můžete s nimi vytvořit i věnec na stůl či na dveře. Na úplně nejlehčí verzi věnce, kterou jsem zvolila já, budete potřebovat kruh z proutí, který koupíte v květinářství, šípky, vřes a další rostliny a listy, které se vám budou k podzimu hodit.
Pak jen stačí si šípky a listy nůžkami zkrátit tak, abyste je mohli lehce do kruhu zapíchnout. Není k tomu vůbec potřeba lepidlo či tavící pistole. Je to ale opravdu kruh na stůl, ne na pověšení. Tam bych pak určitě doporučovala šípky a listy buď přilepit nebo aspoň upevnit drátkem. Nakonec vše stačí zafixovat lakem na vlasy a dát na stůl. Kruh můžete položit třeba i na nějaké hezké dřevěné prkýnko nebo kulatinu a dovnitř kruhu naskládat kaštany a další podzimní přírodniny. Je to skvělá zábava i pro děti.
Domácí kosmetika
Jak už jsem v úvodu psala, šípkový olej je skvělý způsob, jak uchovat sílu šípků. Při pravidelném používání může pomoci s akné, striemi a jizvami. Je také výborný na vrásky a elasticitu kůže. Šípkový olej seženete sice lehce na internetu či v lékárně, ale proč si jej nezkusit vyrobit i doma?
Šípkový olej
Na olej potřebujete stejné množství sušených šípků a mandlového oleje. Rozdrcené šípky dejte do uzavíratelné lahve, zalijte je olejem, uzavřete a nechte 4-6 týdnů odpočívat. Průběžně, tak 1-2x za týden, můžete sklenici převrátit, aby se šípky s olejem pořádně promíchaly. Po 4-6 týdnech šípky sceďte a olej přelijte a uchovávejte v tmavé nádobce na chladném místě.
Jakou další kosmetiku vyrobíte?
Z šípků si kromě oleje můžete vyrobit také šípkovou mast, tonikum, masku nebo vlasový aktivátor.
Šípková mast na jizvy a vrásky
Potřebujete 150 g kokosového oleje, 4 lžičky nasekaných šípků a 1 lžičku vodky či slivovice. Kokosový olej zahřejte v hrnci, přidejte do něj šípky a cca 3 minuty povařte. Poté odstavte z plotny a nechte asi 7 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby olej přihřejte, prošlehejte, přeceďte a nakonec přidejte vodku či slivovici. Mast skladujte v uzavřené nádobě v lednici po dobu maximálně 2 měsíců.
Šípková pleťová maska proti akné
Na masku použijte 1 polévkovu lžíci čerstvých šípků a 1 lžičku tvarohu. Šípky omyjte, rozpulte a odstraňte z nich jadérka i chloupky. Poté je rozmixujte spolu s tvarohem dohladka a naneste na obličej. Pokud máte problémy s akné například i na zádech nebo v dekoltu, můžete masku použít i tam. Po 15 – 25 minutách masku opláchněte vlažnou vodou a osušte se čistým ručníkem.
„Elixír“ na růst vlasů
Hrst čerstvých rozdrcených šípků zalijte asi 0,5 litru bílého vína a nechte asi 2 týdny louhovat při pokojové teplotě. Každý den směs promíchejte. Po uplynutí 14 dní sceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby a poté skladujte v lednici. Aktivátor se používá na masáž hlavy při každém umývání vlasů. Zajímá vás, jestli to funguje? Možná je to placebo, ale mně osobně připadá, že alespoň trošku ano.
Šípky v kuchyni
Tou nejširší kategorií, kde můžeme šípky využít je určitě kuchyně. Nejjednodušším způsobem je sušení šípků a výroba šípkového čaje, ale ani na takový džem, sirup či likér bych určitě nezapomínala.
U šípků je jeden problém, uvnitř obsahují jadérka a chloupky. Možná si, stejně jako já, pamatujete, že je vaše babička od chloupků a jadérek očišťovala. Je to však velmi pracné, takže v současnosti se využívá způsob cezení a pasírování.
Dobroty z šípků se mohou připravovat jak z těch sušených, tak i z čerstvých. Sušené šípky jsou ideální na čaj, tam pak stačí hrst rozdrcených šípků zalít horkou vodou, vylouhovat a scedit. Čerstvé šípky ráda využívám na džem, sirup nebo likér.
Šípkový džem
Připravte si 1 kg šípků, 800 g krystalového cukru, šťávu ze 2-3 citrónů, vanilku či skořici a vodu.
- Šípky propláchněte a očistěte a povařte je v troše vody (šípky by měly být ponořené) do měkka.
- Tuto směs poté rozmixujte a přepasírujte, abyste se zbavili jadérek či chloupků. K přepasírovaným šípkům pak přidejte cukr, citrónovou šťávu a vanilku či skořici.
- Podle potřeby přidejte i další vodu. Vařte do zhoustnutí. Hustotu doporučuji vyzkoušet na talířku – po zchladnutí džem ještě zhoustne.
- Džem nechte 15 minut vychladnout a poté jej přelijte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nemusíte je pak zavařovat.
Džem se hodí na výrobu šípkové omáčky, nebo s ním zkuste lepit linecké cukroví či jej dejte na vánočku.
Šípkový sirup
Na sirup potřebujete 500 g čerstvých šípků, 1 litr vody, 750 g třtinového cukru a šťávu z 1 citrónu.
- Šípky omyjte, rozdrťte a zalijte je vodou. Nechejte stát do druhého dne.
- Druhý den směs v hrnci pouze zahřejte. Nevařte, aby se zachovaly cenné vitamíny. Sirup pak sceďte, vmíchejte cukr a citrónovou šťávu a poté přelijte do čistých lahví. Uchovávejte v lednici.
Šípkový likér
Ingredience na likér jsou: 200 g šípků, 100 g třtinového cukru, 0,5 l vodky či slivovice a 0,4 l převařené vody.
- Šípky rozdrťte či rozmixujte, přidejte k nim cukr a zalijte je alkoholem. Nechte louhovat měsíc při pokojové teplotě. Průběžně směs promíchávejte.
- Po měsíci směs sceďte a vylouhovaný alkohol smíchejte s převařenou vodou. Vzniklý likér nalijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici. Malá štamprle likéru se užívá denně jako prevence především v zimním období.
Tak to jsou moje nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat tento červený podzimní poklad. Věřím, že jste si našli alespoň jednoho favorita a také vyrazíte do přírody na dlouhou procházku, při které třeba nějaké šípky na domácí tvoření nasbíráte. Vitamíny z šípků se nám všem budou určitě hodit po celý rok.