Právě čtete

Kávový banánový chlebíček

32183  
Sdílet: 

Kávový banánový chlebíček

Pokud si dáte jednu porcičku, dal by se tento zákusek nazvat chlebíčkem. Jinak je to pořádný kus moučníku pro spoustu strávníků. Doporučuji připravovat na nedělní tabuli pro široké příbuzenstvo. Tchyni si tím určitě nakloníte. Pěkně nad kávičkou proberete pečení banánů, zabalíte kousek chlebíčku s sebou jako výslužku a hned si (třeba) napravíte reputaci, coby družka jejího synáčka. :)

15. 4. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Kávový banánový chlebíček

Na pečení je potřeba forma s výlisem uprostřed, aby měl „chlebíček“ ve středu otvor. Aby hezky vypadal. No a já si jí na focení zapomněla vzít. Vyřešila jsem to tedy po svém. Jak foto napovídá, posadila jsem do středu velké dortové formy zavařovačku. Pěkně jsem ji pomazala máslem jako zbytek formy a do ní nalila těsto. Při pečení se ale zavařovačka začala zvedat spolu s těstem a hrozilo, že se spodek těsta spojí a otvor zmizí. Hledala jsem tedy rychle něco na zatížení. Do oka mi padlo železné závaží, co se povalovalo na polici. Tak jsem ho umyla a postavila na Wecku. Zdárně jsem dopekla tuhle dobrotu a byla na svou pohotovost pyšná. Jak málo stačí ke štěstí! Samochvála a kávový banánový chlebíček! Musím ho péct častěji a dělat chyby, které půjdou napravit. :) Pak se pochválím, zakousnu se do buchty… Jak sladké je žít!

b dortik_MG_3499

Recept na kávový banánový chlebíček

Suroviny:

2 vejce
1/2 hrnku tmavého cukru
1 cl vanilkového extraktu
1 kávové espresso
1/2 hrnku rozpuštěného másla
2 pečené banány
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 g sekaných vlašských ořechů
70 g čokolády
250 g zakysané smetany
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce studeného másla
2 polévkové lžíce hrubé mouky
2 polévkové lžíce tmavého cukru
50 g pekanových ořechů

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Celé neloupané banány dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 15 min dokud slupka nezčerná, banány můžeme i otáčet. Necháme je zchladnout a během toho si v míse utřeme vejce s půlkou hrnku cukru, přidáme vanilku, kávu, vyloupané změklé banány a rozpuštěné máslo. Vše vyšleháme, banány mohou být na větší kousky. V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, nasekané vlašáky a nasekanou čokoládu. Přidáme k mokrým ingrediencím a zamícháme.

Nezapomeňme přidat kysanou smetanu. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Poté utřeme měkký tvaroh s vanilkovým cukrem a trochou mléka, aby se tvaroh dal namazat navrch těsta ve formě. Vařečkou můžeme tvaroh lehce vtlačit do těsta. Nakonec si připravíme žmolenku ze studeného másla, mouky, cukru a nasekaných pekanů. Měla by se drolit a přitom lehce držet při sobě. :) Chlebíček posypeme a pečeme 50-60 min.

b dortik_MG_3565

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články