Na pečení je potřeba forma s výlisem uprostřed, aby měl „chlebíček“ ve středu otvor. Aby hezky vypadal. No a já si jí na focení zapomněla vzít. Vyřešila jsem to tedy po svém. Jak foto napovídá, posadila jsem do středu velké dortové formy zavařovačku. Pěkně jsem ji pomazala máslem jako zbytek formy a do ní nalila těsto. Při pečení se ale zavařovačka začala zvedat spolu s těstem a hrozilo, že se spodek těsta spojí a otvor zmizí. Hledala jsem tedy rychle něco na zatížení. Do oka mi padlo železné závaží, co se povalovalo na polici. Tak jsem ho umyla a postavila na Wecku. Zdárně jsem dopekla tuhle dobrotu a byla na svou pohotovost pyšná. Jak málo stačí ke štěstí! Samochvála a kávový banánový chlebíček! Musím ho péct častěji a dělat chyby, které půjdou napravit. :) Pak se pochválím, zakousnu se do buchty… Jak sladké je žít!
Recept na kávový banánový chlebíček
Suroviny:
2 vejce
1/2 hrnku tmavého cukru
1 cl vanilkového extraktu
1 kávové espresso
1/2 hrnku rozpuštěného másla
2 pečené banány
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 g sekaných vlašských ořechů
70 g čokolády
250 g zakysané smetany
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce studeného másla
2 polévkové lžíce hrubé mouky
2 polévkové lžíce tmavého cukru
50 g pekanových ořechů
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Celé neloupané banány dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 15 min dokud slupka nezčerná, banány můžeme i otáčet. Necháme je zchladnout a během toho si v míse utřeme vejce s půlkou hrnku cukru, přidáme vanilku, kávu, vyloupané změklé banány a rozpuštěné máslo. Vše vyšleháme, banány mohou být na větší kousky. V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, nasekané vlašáky a nasekanou čokoládu. Přidáme k mokrým ingrediencím a zamícháme.
Nezapomeňme přidat kysanou smetanu. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Poté utřeme měkký tvaroh s vanilkovým cukrem a trochou mléka, aby se tvaroh dal namazat navrch těsta ve formě. Vařečkou můžeme tvaroh lehce vtlačit do těsta. Nakonec si připravíme žmolenku ze studeného másla, mouky, cukru a nasekaných pekanů. Měla by se drolit a přitom lehce držet při sobě. :) Chlebíček posypeme a pečeme 50-60 min.