Právě čtete

Listy od zeleniny nevyhazuji. Snadno z nich připravím i hlavní chod

34421  
Sdílet: 

Listy od zeleniny nevyhazuji. Snadno z nich připravím i hlavní chod

Listy od zeleniny už nevyhazujte. Díky nim si v podstatě zadarmo připravíte další dobroty. Jak na to? Mám pro vás pár tipů a receptů

22. 5. 2021 8 min. čtení Darina Sieglová
Listy od zeleniny nevyhazuji. Snadno z nich připravím i hlavní chod

Vždy mi přišlo škoda vyhazovat všechno to lupení, které si se zeleninou člověk donese domů. To máte listy od květáku, ředkviček, kedluben, červené řepy…. na chatě jsem to s láskou hodila na kompost, a ještě se poplácala po rameni, jak jsem děsně eko, doma mi té hromady listů bylo vždy vysloveně líto. A tak jsem je začala postupně zpracovávat.

Proč nevyhazuji listy od zeleniny?

Vyhazovat lupení je škoda hned z několika důvodů.

První je ten ekonomický: zaplatili jste za něj, a kolikrát ne zrovna málo. Ke květáku či ředkvičkám, které se prodávají po kusech, máte listy zdarma, ovšem u petržele si za nať připlatíte skoro dvacku na kilo, u mrkve platíte za variantu s natí už skoro dvojnásobek.

Druhý důvod, proč lupení směrovat spíše na talíř než do koše, je obsah vitamínů a dalších prospěšných látek. Takové kedlubnové listy obsahují mnohem více vitamínu C, vápníku, draslíku a železa než samotná bulva. Obdobně jsou na tom i listy ředkviček, které obsahem vitamínů a prospěšných látek předčí samotné hlízy. Kromě jiného jsou listy také skvělým zdrojem vlákniny, které máme podle odborníků v jídelníčku stále málo.

Třetí důvod je překvapivě opět ekonomický. Rozpočet a zase jen rozpočet. Pokud už jsem za lupení zaplatila, nemusím pak kupovat další zeleninu či bylinky. Navíc takových kedlubnových listů se všude v obchodech válí doslova mraky. A jsou zcela zdarma. Pokud překonáte stud a budete se tvářit dostatečně přesvědčivě, že to potřebujete pro domácího mazlíčka (morče, králíka, křečka, želvy… tady se fantazii meze nekladou) nebo sousedovy králíky, odnesete si domu tašku plnou jídla úplně zadarmo. A to se vyplatí!

Čtěte také: Kvašená zelenina je zdravý poklad! 3 recepty a vše, co vás zajímalo

Práce s listy má svá pravidla

V prvé řadě je třeba je řádně oprat, od hlíny i živočichů, kteří na nich při sklizni zůstali. Platí, že je lepší mýt je pod tekoucí vodou než máčet v míse s vodou. Pokud se nechystáte je tepelně upravovat, sáhněte po co nejmladších listech, jsou nejkřehčí a nejšťavnatější. Cokoliv se chystáte použít za syrova, nejdříve ochutnejte. Nechcete mít salát plný listí, které vám vlastně nechutná a budete jej pracně vydloubávat na okraj talíře.

5 druhů listů od zeleniny, které můžete použít

Spousta mých přátel na mě kouká, jako bych spadla z višně, když jim vyprávím, že z listů od zeleniny dokážu připravit klidně i hlavní chod nebo opravdu dobré křupání k televizi, kterým nepohrdnou ani děti.

1. Mrkvová nať

Na internetu najdete spoustu tipů, jak nať zužitkovat. Přiznám se ale, že zrovna mrkvová nať si v mé kuchyni své místo nevybojovala. Má zemitou a lehce trpkou chuť, za syrova mi chutnají jen ty nejmladší výhonky, které můžete použít všude tam, kam byste použili například petržel. Můžete zkusit pesto, ale daleko zábavnější (a méně na sílu) je přidat nasekanou nať třeba do falafelu nebo do nádivky.

Udělejte z natě barvivo

Pokud si chcete vyhrát, udělejte si z mrkvové natě barvivo na těsto na palačinky, lívance, těstoviny nebo do risotta – vyjde vás to levněji, než když použijete špenát (který je navíc rozhodně chutnější, a na barvivo je ho tak škoda). Mrkvovou nať spařte, zchlaďte v ledové vodě, sceďte, vymačkejte a s olejem rozmixujte na pyré.

2. Listy ředkvičky (a ředkve)

Tyhle lístky jsou pro mě nový objev – zatímco mrkvovou nať s gustem mrsknu na kompost, ředkvičkové lístky si budu nechávat. Jsou skvělé na nudličky do salátu, je z nich chutné pesto, můžete z nich udělat jednoduchou salsu (listy a rajčátka nadrobno, sůl, olivový olej). Zkrátka a dobře, jsou to takové lehce štiplavé listy, které se v kuchyni neztratí. Listy z bílé ředkve jsou o něco větší a pevnější, mladé můžete použít obdobně jako ředkvičkové, starší tepelně upravte – přidejte je do polévky, do smažené rýže, do kari…

3. Kedlubnové listy

Můj absolutní objev roku! Tolik vlákniny, a úplně zdarma! Nekup to! Přiznám se, že syrové mě úplně nenadchly, ale je možné, že až ochutnám mladé, které mi (snad) vyrostou na záhonu, změním názor. Listy i stonky můžete tepelně upravit na mnoho způsobů – přihoďte je do stir-fry, do polévky, do smažené rýže, do omelety nebo tortilly…

Upečte zdravé chipsy z kedlubnových listů


Jednoduše je jen pokrájejte, promíchejte s olivovým olejem, solí (případně dalším kořením: chilli, kajenským pepřem…), rozložte na plech a upečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů dokřupava. K televizi nebo k pivu jsou jako chroupání super.

4. Květákové listy

Lupení i košťál uvařte – vše můžete rozmixovat na polévku (pokud nemáte super výkonný mixér, doporučuju ji následně protřít sítem, abyste se zbavili dřevnatých částí). Povařené listy, případně i nedřevnaté stonky, můžete dále využít obdobně jako samotný květák: můžete z nich udělat placičky, přidat je do těstovin, do polévky, do knedlíčků do polévky, do omelety, do kari, zapéct s mletým masem pod pokličkou z bramborové kaše, přidat do bramborové kaše… možností je nekonečně mnoho!

5. Listy červené řepy

Jsou opomíjené a přitom skvělé – křehké, šťavnaté a jako bonus nádherně zbarvené. Orestujte je narychlo do salátu, použijte je obdobně jako mangold či špenát – jako přílohu k masu či do polévky. Můžete je jíst i syrové anebo je stejně jako kedlubnové listy promíchejte s olejem, osolte, ochuťte a upečte jako chipsy.

Recept na těstoviny s pestem z ředkvičkových lístků a rajčatovou salsou

Tento recept mám ráda hlavně pro jeho jednoduchost a rychlost, která ale nemění nic na tom, že se jedná o plnohodnotné a chutné jídlo. Z uvedených ingrediencí připravíte 2 porce.

Ingredience na pesto:

  • malá hrst slunečnicových semínek
  • větší hrst ředkvičkových lístků
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1-2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Ingredience na salsu:

  • 125 g třešňových rajčátek
  • pár ředkvičkových lístků
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • 250g těstovin
  • parmazán k podávání

Postup:

  1. Všechny ingredience na pesto vložte do sekáčku a rozmixujte, dochuťe solí.
  2. Na salsu nakrájejte lístky na tenké proužky a rajčátka na drobné kostičky, vsypte do misky, osolte, opepřete, přidejte olivový olej a promíchejte.
  3. Těstoviny uvařte dle návodu, slijte a část vody z vaření si ponechte. Vmíchejte pesto, trochu vody z vaření těstovin a promíchejte. Podávejte se salsou a parmazánem.

Zbylé pesto dejte do uzavíratelné sklenice, zakápněte olivovým olejem (tak se k němu nedostane vzduch a nebude se kazit), uzavřete a dejte do lednice.

Čtěte také: Plánuji si jídelníčky! Díky tomu neplýtvám jídlem a šetřím peníze

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články