Právě čtete

Cuketové placičky s parmazánem a bylinkami

42876  
Sdílet: 

Cuketové placičky s parmazánem a bylinkami

Cukety jsou skvělá zelenina! Hlavně když jsou mladé a dají se jíst i se slupkou, jejíž chuť tak zvláštně drhne na jazyku. Cukety zná snad každý a mnoho lidí je také pěstuje i díky tomu, že rostou v podstatě samy. Tedy aspoň mně. :)

3. 6. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Cuketové placičky s parmazánem a bylinkami

Čím víc je trháte, tím víc vám rostou! Máme jich ze zahrady každý rok požehnaně. Ale na podzim už je nikdo z nás a ani našich přátel, které s láskou podarováváme (protože už fakt nevíme, co s nimi, myslím s těmi cuketami :)), nechce do dalšího léta ani vidět, i když je milujeme. Cukety i kamarády :). To jen tak na okraj.

Cukety jsou evropskou plodinou, kultivarem tykve, a jsou nezbytnou součástí středomořské kuchyně. Hlavně ty malé, žluté italské cuketky jsou lahodné. Cukety se dají jíst i syrové a v salátech mi tak moc chutnají. Ale hlavně se s nimi vaří a peče. Naslano i nasladko. A protože mám ráda italskou kuchyni a její ingredience, vybrala jsem pro vás recept právě s cuketou a taky parmazánem, který mám pořád v lednici. Tak hurá na něj!

Tímhle předkrmem neurazíte žádnou společnost, ba naopak! Kdo by neměl rád křupavý, pečený, přirozeně slaný sýr s bylinkami? Placičky můžete také nalámat do salátů. Se zeleninou, vařeným vejcem, oliváčem a balzamikem budou jedna báseň. Už se na cuketky moc těším a je super, že je v sezoně seženete opravdu všude, a dokonce bio. Sláva létu, sláva cuketám!

_DSC5906 tch

Suroviny:

1/2 hrsti nahrubo nastrouhané cukety
1 hrst nahrubo nastrouhaného parmazánu
1 hrstka sekaných bylinek (tymián, oregano, saturejka, majoránka…)

Postup:

Nejprve vymačkáme případnou přebytečnou vodu z cuket. Pokud jsou mladé, strouháme je i se slupkou. Parmazán a cuketu smícháme v misce dohromady a přidáme čerstvé bylinky podle chuti. Na plech si připravíme pečicí papír. Lžící klademe na plech stejně velké hrudky, které lžící přimáčkneme a rozprostřeme do placiček o průměru asi 5 cm. Necháme mezi nimi větší rozestupy, pečením se mírně roztečou. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 10 min, dokud nezačnou okraje hnědnout. Pečení hlídáme. Placičky servírujeme s listovými saláty a zeleninou podle chuti a sezony.

_DSC6125 tch

Čtěte také

Hummus a naan
Hummus a 21580
Šlehačkový nanuk s jogurtem a indiánskou borůvkou
Šlehačkový nanuk s jogurtem a indiánskou…41065
Kokosová šlehačka
Kokosová šlehačk19422
Další články