Právě čtete

Jak se mění barva kávy podle způsobu pražení i přípravy

1715  
Sdílet: 

Jak se mění barva kávy podle způsobu pražení i přípravy

Když se někoho zeptám, jakou barvu má podle něj káva, většinou odpoví, že černou. Ale to není tak úplně pravda! Káva totiž může vypadat různě. Někdy je kalná, tmavě hnědá, jindy má třeba zase světlejší a čirou barvu... Vysvětlím vám, od čeho se tyto vlastnosti kávy odvíjejí.

20. 6. 2022 3 min. čtení Marcin Rzońca
Jak se mění barva kávy podle způsobu pražení i přípravy

Surová kávová zrnka mají většinou zelenou nebo slámově žlutou barvu. Typickou hnědou, kterou vídáte v balíčcích, když si kávu koupíte, získávají až procesem pražení. Ačkoliv obecně zrnka z pražičky vycházejí hnědá, nikdy nemají na chlup stejný odstín. Ten ovlivňuje i způsob pražení. Je na pražiči, aby posoudil, jaký potenciál a vlastnosti mají zrovna ta zrnka, která se mu dostala pod ruku a podle toho určí, jak se káva bude pražit.

Jiné pražení ‒ jiný odstín

Správné pražení je základ! Jen díky němu se v chuti kávy později projeví celý terroir, tedy místo původu zrnek, specifické klima, složení půdy, sluneční záření, teplota a množství srážek.

Můžete si to představit jako pečení koláče. Čím déle se peče, tím má tmavší barvu. Jde především o karamelizaci cukrů a další chemické a fyzikální procesy. S kávou to je podobné. Čím déle a intenzivněji se zrnka praží, tím jsou tmavší. Pokud se přepraží, dojde ke karbonizaci cukrů a objeví se silná hořkost. Jemné pražení naopak zvýrazní ovocné tóny a aciditu, které se v kávě přirozeně vyskytují.

Káva Tchibo Barista

Káva Tchibo Barista představuje prémiovou kávu prvotřídní kvality pro všechny typy přípravy. Autentická chuť a jedinečné aroma jsou výsledkem unikátní metody tradičního bubnového pražení – stejně jako před sto lety. Delší doba pražení poskytuje vybraným kávovým zrnkům více času na rozvinutí jejich jedinečného charakteru.

Jaký vliv má na vzhled kávy v hrnku způsob přípravy?

Určitě jste si všimli, že nejen zrnka se mezi sebou liší. Výrazné odlišnosti uvidíte i v šálku. A to podle toho, jakou metodou si svůj oblíbený nápoj připravíte.

Například na espresso se káva mele na jemný střed. Při přípravě je pak pod velkým tlakem a díky tomu je chuť hodně intenzivní, konzistence hutná, s charakteristickou „“pěnou“ na povrchu (říká se jí crema) a má tmavou oříškovou barvu. V takovém šálku je spousta maličkých okem neviditelných částic a právě ty určují hustotu nápoje a také mají na svědomí, že espresso není čiré. Do tmavé barvy espressa se promítá i poměr množství kávy vzhledem k objemu použité vody.

Káva připravovaná metodami jako je Chemex, V60 nebo Aeropress mívá jasnější barvu a bývá více čirá. Čím to je? Za prvé se používá spíš světle pražená káva, často jednodruhová ‒ tedy pouze z jedné země nebo regionu. Za druhé jsou součástí přípravy papírové filtry (na rozdíl od sítek, které má třeba French Press nebo kávovary) a přes papír rozemletá káva neprojde. Horká voda z ní vylouhuje a vezme s sebou do konvičky jen charakteristické chutě dané kávy. Právě proto vás při pohledu do hrnku například z Chemexu čeká úplně něco jiného, než co vidíte u espressa nebo French Pressu.

Takto filtrovaná káva konzistencí i barvou připomíná skoro až černý čaj. Barvou je karamelová až černá a dle tloušťky papírového filtru a způsobu pomletí kávy obsahuje olejové skvrny. Nenechte se ale zmást zdánlivou lehkostí vůně a chuti! I při použití filtru obsahuje pořádnou dávku kofeinu.

Čtěte také:

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články