Právě čtete

4 otázky, díky kterým při výběru kávovaru netrefíte vedle

1306  
Sdílet: 

4 otázky, díky kterým při výběru kávovaru netrefíte vedle

Že si perfektní kávu připravíte doma i bez kurzu pro baristy, je už známá věc. Jediné, co k tomu potřebujete, je správný kávovar a kvalitní zrnka. Ale který je vlastně ten ideální? Ještě předtím, než vyrazíte pro nový kávovar, je dobré se sami sebe zeptat, co od něj vlastně očekáváte.

22. 11. 2023 4 min. čtení Martin Kužel
4 otázky, díky kterým při výběru kávovaru netrefíte vedle

Pominu-li nejrůznější french pressy, moka konvičky nebo třeba fajnšmekerské nádoby na přípravu cold brew a vydám se rovnou do království mechanických kávovarů, mám před sebou v podstatě tři možnosti. Plně automatické kávovary, pákové kávovary a kávovary na kapsle. Čtvrtou možnost neboli překapávače záměrně nepočítám, protože pokud holdujete tomuto druhu přípravy, pravděpodobně doma tento přístroj dávno máte a to jediné, nad čím jste se při výběru zamýšleli, byla dostačující velikost konvice.

Pokud si ale svůj ranní životabudič rádi vychutnáte na více způsobů, měli byste se nad následujícími otázkami pořádně zamyslet…

Otázka č. 1: Jak jednoduchá by měla být obsluha kávovaru?

První a nejzásadnější otázka, kterou byste si měli položit, zní, kolik energie chcete investovat do přípravy samotné. Nejnáročnější volbou je v tomto případě pákový kávovar, který bych ale doporučil pouze pokročilejším, protože na své uživatele klade určité nároky. Dá vám totiž kontrolu nad vším – od hrubosti namletí a stupně upěchování kávy až po délku extrakce. Zkušení kávovarníci na něm zvládnou připravit espresso, za které by se nestyděli ani v uličkách Říma, výsledky začátečníků ale mohou být neslavné. Není ale všem dnům konec – stačí, aby vás manuální příprava espressa bavila, a za nedlouho i vy získáte grif. Automatické nebo kapslové kávovary jsou naproti tomu nepoměrně uživatelsky přívětivější – k perfektnímu šálku vám stačí pouze stisknout tlačítko.

Podle mě je pákový kávovar rozhodně nejvariabilnější přístroj pro domácí přípravu espressa. Pokud si k tomu pořídíte elektrický mlýnek a načtete si něco o přípravě espressa, můžete být baristou i v domácích podmínkách. A díky parní trysce pak můžete trénovat i oblíbený latte art! – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Otázka č. 2: Chcete přístroj s minimální údržbou?

V takovém případě je nejlepší volbou kávovar kapslový. Na rozdíl od jeho protějšků v podstatě jediná pravidelná údržba spočívá ve vyhazování použitých kapslí. S tím je bohužel spojena vyšší ekologická náročnost (kapsle jsou většinou z hliníku a plastu) a finanční nákladnost oproti zrnkové nebo namleté kávě. Na druhém místě je kávovar automatický, u kterého údržba spočívá ve vysypávání zásobníku na kávovou sedlinu a vylévání odkapní misky, zároveň musíte doplňovat kávu, vodu a mléko. Nejnáročnější na údržbu je pak kávovar pákový, jehož sítko vyžaduje čištění v podstatě po každém připraveném šálku. Odměnou vám ale bude lahodný šálek espressa.

Otázka č. 3: Oceňujete hlavně rychlost přípravy?

Pokud vypijete každý den čtyři kávy ještě před polednem a k tomu stíháte desítky dalších úkonů, pravděpodobně se nebudete chtít zdržovat pěchováním nebo mletím, ale půjdete naproti jednoduchosti. Rozumnou volbou je v tomto případě kávovar automatický – se všemi úkony si totiž poradí sám, nepotřebuje doplňovat každých 5 minut a váš oblíbený nápoj připraví pokaždé tak, jak to máte rádi. V závěsu za ním je pak kávovar kapslový, který si rovněž zakládá na rychlosti a v případě uzavřených kapslí navíc nehrozí, že by káva ztratila čerstvé aroma.

Jako největší výhodu kapslových kávovarů bych označila rychlost přípravy a neměnnou kvalitu připraveného nápoje, a to hlavně díky hermeticky uzavřeným kapslím, které kvalitně uchovávají aroma kávy po dlouhou dobu. – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Otázka č. 4: Jaké funkce od svého kávovaru chcete?

Někomu může jako přídavná funkce stačit pěnicí tryska k napěnění mléka pro tvorbu latte art, někdo ocení propojení s aplikací. Pokud jste puristé, kteří o žádné digitální přídavky nestojí, sáhněte po kávovaru kapslovém nebo pákovém – hlavně u druhého zmíněného bude záležet především na vaší vlastní šikovnosti, jak kvalitní espresso nebo cappuccino s ním dokážete připravit. Králi chytrých funkcí jsou nicméně kávovary automatické – i ty levnější si zpravidla zvládnou zapamatovat nastavení vašich oblíbených nápojů a kombinací intenzity, z dražších pak snadno uděláte součást chytré domácnosti. Latte art však za vás neudělá. :-)

Na plnoatomatických kávovarech mi je sympatické, že dovolují experimentovat s chutí kávy bez velkého úsilí a znalostí. Stačí si pohrát s hrubostí mletí, intenzitou (jinými slovy s množstvím zrnek, které se namele na porci) a množstvím vody. Podle mě si tak kávu podle své chuti najde každý. – Linda Jelínková, Product Manager Coffee Solution Tchibo Praha

Okouzlující pro každou příležitost

Okouzlující pro každou příležitost

Oblečte se do sváteční nálady a vyberte si z módních kousků, které vás venku i doma zahřejí a zároveň okouzlí ostatní.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články