Právě čtete

Když se chci blýsknout, chystám tiramisu i s domácími cukrářskými piškoty

6126  
Sdílet: 

Když se chci blýsknout, chystám tiramisu i s domácími cukrářskými piškoty

Na návštěvy ke známým nebo v létě na grilovačku moc ráda připravuji tradiční italský dezert tiramisu. Baví mě nejen jeho jednoduchá příprava, ale i to, jakým způsobem dokáže jídlo vytvářet tu správnou atmosféru. Nejradši mám, když ho nachystám do velké nádoby a všichni si pak společně nabíráme nebo ujídáme přímo z ní.

8. 4. 2022 4 min. čtení Romana Böhmová
Když se chci blýsknout, chystám tiramisu i s domácími cukrářskými piškoty

0Často si u mlsání vyměňujeme tipy a recepty na to, jak dezert obměnit. Když se ale kamarádům pochlubím, že si peču i své domácí piškoty, jsem většinou za hvězdu. Samozřejmě je nepeču pokaždé. I ty, co se prodávají v obchodech jsou do dezertu perfektní. Občas mi to ale nedá a obětuji přípravě o něco víc času, právě abych mohla domácí tiramisu nachystat pěkně od základu.

Recept na domácí cukrářské piškoty

Tyto piškoty využívám nejen do tiramisu, ale i jako dobrotu pro syna. Stačí, když přidám trochu tvarohu a čerstvého ovoce a dezert nebo svačina je na světě!

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 130 g cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

  1. Vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do tuhého sněhu.
  2. Žloutky s druhou polovinou cukru vyšlehejte do světlé pěny a pak do ní zlehka přimíchejte bílkový sníh.
  3. Přidejte hladkou mouku, kukuřičný škrob a pomocí metly zlehka zapracujte.
  4. Troubu si rozehřejte na 175 stupňů.
  5. Hotové těsto dejte do zdobicího sáčku (s dírkou cca 1,5–2 cm) a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte podlouhlé piškoty.
  6. Piškoty pomocí cukřenky nebo sítka poprašte moučkovým cukrem.
  7. Pečete 13–15 minut do zlatova.

Pokud máte čas nebo si děláte piškoty do zásoby, hodí se nechat je asi 2 dny odležet jen tak na vzduchu. Díky tomu ještě trochu vyschnou a jsou pak křupavější. Potom je skladuji v uzavíratelné dóze, aby nenavlhly.

Rychleji měknou

Domácí piškoty oproti těm kupovaným více a rychleji nasávají vlhko. Nemyslím teď při skladování, ale hlavně při dalším využití do dezertů. Konkrétně u tiramisu je budete máčet do kávové směsi. To je potřeba provádět krátce a svižně, aby nebyly mokré až moc. Na druhou stranu – když těmito piškoty budete prokládat třeba klasický nepečený dort ze zakysané smetany, budou rychleji měkké.

Poctivé domácí tiramisu

Piškoty už máte, můžeme se pustit do dalšího postupu! Podle mě je tiramisu nejlepší, když se trošku uleží a proto ho chystám den předem a nechávám ho odpočívat v lednici. Důležitou součástí receptu je i kvalitní espresso. Já ho připravuji ze zrnek Barista.

Ingredience:

  • cukrářské piškoty (domácí nebo kupované)
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250-300 ml espressa
  • 4-5 lžic Amaretta (italský likér s mandlovou vůní)
  • kvalitní kakao na posypání

Postup:

  1. Žloutky s cukrem dejte do nerezové misky a ve vodní lázni metličkou šlehejte tak dlouho, dokud směs nedosáhne 60–62 stupňů (na kontrolu použijte kuchyňský teploměr). Ideální je šlehat pomocí ručního mixéru, a to do husté světlé pěny.
  2. Do žloutkové pěny pomalu přidávejte mascarpone a zlehka zašlehávejte (dejte si pozor na přešlehání). Když máme zapracované mascarpone, přidejte do tuha vyšlehanou smetanu ke šlehání. V této části většinou už nešlehám mixérem, ale raději vše vmíchám třeba stěrkou.
  3. Do jiné misky si dejte vychlazené espresso, do kterého přimíchejte Amaretto.
  4. Připravte si nádobu na tiramisu a na dno vyskládejte první vrstvu piškotů, které namáčejte v espressu s Amarettem. Namáčejte jen krátce a rychle, aby se piškoty moc nerozmáčely.
  5. Když máte hotovou první vrstvu, natřete na ni zhruba stejně vysokou vrstvu krému.
  6. Opět přidejte vrstvu namočených piškotů a tenkou horní vrstvu krému. Nakonec můžete na pomocí zdobicího sáčku vytvořit vrstvu „bobečků“, kterou nakonec posypete kakaem. Tiramisu skladujte v lednici.

Jeden náš kamarád, původem Ital, se se mnou kdysi podělil o recept na tiramisu, který se velmi podobá tomu z tohoto článku. Rozdílem bylo, že nepoužíval šlehačku a o to víc přidal mascarpone. Žloutky nešlehal na vodní lázni, ale používal je tak, jak jsou. Přiznám se, že já je takto také používám, jen dbám na to, aby obsah vejce nepřišel do kontaktu s vnějškem skořápky. Druhou možností je koupit pasterované žloutky, které už prošly bezpečnou tepelnou úpravou.“ – Jana D.

Jak tiramisu servíruji?

Přece jen se jedná o měkký nepečený dezert, takže někomu může připadat náročné hezky ho naservírovat. Nemusíte se toho ale vůbec bát.

1. Tiramisu z velkého pekáče

Pomáhám si obracečkou na maso, která má plnou plochu. Ostrým nožem nakrájím tiramisu na jednotlivé porce (v průběhu krájení nůž omývám) a pak ho právě pomocí obracečky opatrně naberu a přemístím na talířky. Vůbec podle mě ale nevadí ani to, když ho prostě rustikálně naberete a naservírujete obyčejnou lžící, případně necháte hosty, aby si nandavali sami.

2. Tiramisu do skleničky

Někdy místo velké nádoby připravuji tiramisu do skleniček. Ideální jsou průhledné skleněné nebo i plastové. Třeba na piknik můžete tiramisu nachystat do zavařovaček.

Zdravější varianta tiramisu

Pokud řešíte ve svém jídelníčku bílkoviny, určitě můžete zkusit i fitness variantu. Já si ji dělávám do práce ke svačině. Místo mascarpone a šlehačky do ní používám řecký jogurt nebo tvaroh a vanilkový protein. Kakao ale nesmí chybět nikdy.

Tiramisu ráda obměňuji

Možná se vám to zdá jako klasický dezert, který nemá moc variant. Nebojte se ale experimentovat a přizpůsobte ho svým chutím.

Skvělé je třeba jahodové tiramisu, zejména v době, kdy si můžete pořídit čerstvé lahodné jahody. Díky nim je tento slavný dezert krásně svěží. Super jsou také borůvky, maliny nebo banán. Určitě ale můžete připravit tiramisu nejen s čerstvým ovocem, ale také s pyré, které přidáte přímo do krému. Skvělé je třeba mučenkové, pistáciové nebo mangové.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články