Právě čtete

Třímlékový dort je dezert, který u nás všichni milují. Zkuste jeho variantu s kávovým přelivem

14995  
Sdílet: 

Třímlékový dort je dezert, který u nás všichni milují. Zkuste jeho variantu s kávovým přelivem

Znáte třímlékový dort neboli Tres leches? Nadýchaný piškotový korpus prolitý a nacucaný sladkým kondenzovaným mlékem a vanilkou, nazdobený šlehačkovou čepicí a opraženými plátky mandlí. Podle původního receptu je perfektní, ale verze s kávou mu směle konkuruje.

25. 4. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Třímlékový dort je dezert, který u nás všichni milují. Zkuste jeho variantu s kávovým přelivem

Dort pochází z Latinské Ameriky a údajně se v Mexiku dělával už dokonce v 19. století. Korpus na Pastel de tres leches je úžasně vláčný a příjemně slaďoučký. Doslova se rozplývá na jazyku. Na lehkosti mu ještě dodává nadýchaná šlehačka s vanilkou, kterou bych teda mohla klidně jíst i samotnou. Dortu nechybí ani křupavý element, a to opražené plátky mandlí. Podle mě je to ten typ zákusku, který si najde příznivce snad mezi všemi. Takže pokud chystáte rodinnou či jinou sešlost a nevíte, jaký dezert připravit, aby si pochutnal snad každý, je tohle skvělá volba.

Základní podoba třímlékáče je v podstatě i v tomto receptu. Stačí vynechat kávu. Má ale spoustu dalších variací:

  • Ořechy: Hotovému dortu sluší, když ho posypete nejrůznějšími ořechy – hrubě pokrájenými, na plátky nebo namletými. Perfektně se hodí například nesolené pistácie, které dort ozvláštní zelenou barvou.
  • Ovoce: Někdy zdobím malinami nebo jiným bobulovitým ovocem, můžete ale použít klidně i nakrájený ananas nebo zralé mango. Zajímavé je také rozemlít mrazem sušené jahody a dort jimi jemně poprášit.
  • Obměna mléčné směsi: Místo kondenzovaného neslazeného zkuste použít husté kokosové mléko z plechovky.  Zajímavý twist dodá i vmíchání rumu. A víte, co je asi jako jediné lepší než slavný třímlékáč? Všichni milovníci karamelu se mnou budou souhlasit, že je to čtyřmlékáč – navíc s karamelizovaným kondenzovaným mlékem (najdete ho také pod názvem dulce de leche).
  • Kakaový korpus: Někdy připravuji i čokoládovou verzi, kdy do těsta na korpus přidávám holandské kakao. Pro extra kakaovou chuť ho pak přimíchám i do mléčné směsi na prolití.

Jak na dort nanáším krém?

Při přípravě dezertů si ráda hraju se zdobením a nejinak je tomu u dortu Tres leches.

Kromě zkoušení výše uvedených obměn zdobení zkouším také různé formy natírání krému. Pokud nejste příliš zdobící typy stejně jako já, postačí vám k jeho nanášení jen stěrka, pomocí které krém rozetřete. Není to žádná věda, prostě to stačí udělat rustikálně tak, aby se vám dort líbil. Případné nedostatky můžete zakrýt právě ovocem nebo oříšky. Co dort, to originál.

Kreativní typy si tady ale můžou dost vyhrát například pomocí cukrářského sáčku. Naplníte ho krémem a potom už je na vás, jak moc si s dekorací budete chtít vyhrát. Volit můžete z různých nástavců, nebo je můžete i kombinovat. Zdobení vám ulehčí otočný talíř, díky kterému si můžete snadno dort natočit z té strany, ze které zrovna potřebujete.

Jak pracovat se zdobicí špičkou?


Pokud se chcete pustit do zdobení se špičkou a nevíte, kterou vybrat, mrkněte do článku plného tipů právě na zdobení za pomoci cukrářského sáčku.

Recept na třímlékový dort

Recept se skládá ze tří částí. Nejprve upečete korpus, ten pak zalijete mléčnou směsí a na závěr ho ozdobíte šlehačkovým krémem a mandlemi.

Ingredience na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 vajec pokojové teploty
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 125 ml slunečnicového oleje + na vymazání dortové formy o rozměrech 25 cm

Ingredience na prolití:

  • 400 g kondenzovaného slazeného mléka
  • 340 g kondenzovaného neslazeného mléka
  • 135 ml smetany na vaření
  • 10 g instantní kávy (asi 3 lžíce)

Ingredience na dokončení:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 35 g opražených mandlových plátků

 Postup:

  1. Začněte přípravou těsta. Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience kromě cukru, tedy hladkou mouku, semínka z 1 vanilkového lusku a 1 balení prášku do pečiva.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Vyšlehejte žloutky do krémové konzistence (mělo by to trvat cca 5 min). Poté k nim začněte postupně přišlehávat 50 g moučkového cukru. Doporučuji šlehat elektrickým šlehačem.
  3. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a následně k nim opatrně vmíchejte zbytek moučkového cukru na těsto.
  4. Smíchejte vyšlehané žloutky s bílky a pak opatrně vmíchejte i suché ingredience a olej.
  5. Těsto vlijte do vymazané formy na dort. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25 min.návod na dort
  6. Mezitím smíchejte všechny ingredience na prolití.
  7. Korpus nechte vychladnout a poté ho vyklopte z formy. Formu vystelte potravinářskou fólií a vraťte do ní korpus, ten potom propíchejte vidličkou nebo špejlí na co nejvíce místech do hloubky.
  8. Propíchaný korpus prolijte mléčnou směsí. Dejte do lednice minimálně na 30 min, ideálně přes noc.třímlékový dort
  9. Před podáváním vyšlehejte smetanu, vmíchejte semínka z vanilkového lusku a 50 g moučkového cukru.
  10. Uleželý dort vyndejte z formy a potřete šlehačkou ze všech stran. Posypte opraženými mandlemi a servírujte.

Pokud nechcete potírat dort ze všech stran, pak ho u kroku 7 nevracejte do původní formy, ale postavte ho do hlubšího talíře nebo pekáče, který má v průměru o 1–2 centimetry více než samotný dort. Pak už postupujte podle původního plánu s tím rozdílem, že šlehačku nanesete jen navrch a dort budete servírovat a krájet přímo v talíři. Držím palce, ať se vám podaří, a věřím, že vám zachutná.

Vše, co se hodí nejen na pečení

Vše, co se hodí nejen na pečení

Šikovné pomocníky a doplňky do kuchyně najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články