Právě čtete

Podzimní snídaňový francouzský toast s vanilkovou omáčkou, který snídáme o víkendech

1921  
Sdílet: 

Podzimní snídaňový francouzský toast s vanilkovou omáčkou, který snídáme o víkendech

Z klasického toastového chlebu nejčastěji chystám zapékané toasty se sýrem a šunkou nebo sendviče, ale když je na programu pomalé víkendové ráno, u kterého si chceme s rodinou trošku dopřát, vykouzlím z něj opravdovou pochoutku. Barevnou, plnou chutí a vlastně i připravenou během chvíle. Francouzský toast.

25. 10. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Podzimní snídaňový francouzský toast s vanilkovou omáčkou, který snídáme o víkendech

Každý si ho může udělat přesně podle svých oblíbených chutí a vůní. Tento sladký toast může mít spoustu podob, ale teď do podzimního nečasu se podle mě nejvíce hodí přidat skořici, která člověka zahřeje a provoní celý byt. Základními ingrediencemi pro přípravu tradičního francouzského toastu jsou vajíčko, mléko, skořice, med, javorový sirup, na opečení máslo a na posypání cukr.

Francouzské toasty můžete podávat buď klasicky po jednom, nebo dva promazat a slepit dohromady. Ale můžete je i vrstvit na sebe, klidně třeba do pěti „pater“. Úžasnou pochoutku připravíte i tak, že do pudinkového, tvarohového nebo čokoládového krému, který se nalije do hlubokého talíře, naskládáte sladké toasty a všechny ostatní ingredience. A právě takový si společně připravíme dnes.

Můj recept na podzimní snídaňový french toast

Francouzské toasty miluji polité javorovým sirupem a s vanilkovou omáčkou, díky které jsou nádherně vláčné.

Ingredience ta toasty:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • ¼ lžičky skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • ¼ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • máslo
  • ovoce a máta na ozdobu, javorový sirup na polití

Ingredience na vanilkovou omáčku:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 25 g cukru
  • 2 žloutky
  • ½ vanilkového lusku

Postup:

  1. Nejprve si připravte omáčku. Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte vyškrábnutý obsah i celý zbytek lusku. Přimíchejte cukr.
  2. Metlou smetanu důkladně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pomalu vše přiveďte k varu.
  3. Žloutky dejte do misky a v momentě, kdy se smetana s cukrem začne vařit, část smetany (cca ¼) nalijte ke žloutkům a zašlehejte.recept na vanilkovou omáčku
  4. Smetanu se žloutky vraťte do rendlíku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotovou omáčku sceďte přes sítko.
  5. Teď se pusťte do přípravy toastů. V misce dobře promíchejte mléko, vejce, skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.
  6. Na pánev dejte máslo a nechte ho rozpustit na středním plameni.
  7. Toastový chléb obalte v misce s rozmíchanými vajíčky s mlékem a opečete na pánvi z obou stran do zlatova.francouzský toust
  8. Hotové toasty podávejte s vanilkovou omáčkou, javorovým sirupem a vše dozdobte ovocem a mátou.

Jak jsem psala v úvodu, tento recept má opravdu snad nekonečně možností obměn. Do těstíčka se perfektně hodí například také muškátový oříšek nebo perníkové koření. A když zrovna nebudete dělat vanilkovou omáčku, můžete využít med, marmeládu, ořechová másla, povidla, šlehačku, tvaroh nebo klasický pudink.

Připravte si domácí perníkové koření! Využijete ho nejen na toasty.

Já nejčastěji toasty doplňuji čerstvým ovocem, ale obzvlášť na podzim se hodí připravit karamelizovaná jablka nebo hrušky, ovocné rozvary (na ty se dobře využívají letní mrazákové zásoby) a čokoláda.

A nesmím zapomenout na to, že místo klasického toastového chleba, obzvlášť v období Vánoc nebo Velikonoc, používám i vánočku nebo mazanec. To vám rozhodně doporučuji vyzkoušet! Koneckonců, člověk si je může upéct kdykoliv během roku. Recept na vánočku také najdete tady na Tchibo Blogu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články