Právě čtete

Jak na domácí ořechová másla

27536  
Sdílet: 

Jak na domácí ořechová másla

Zdá se mi, že ořechová másla jsou teď hitem internetu a nejrůznějších zdravějších jídelníčků. My jsme jim přišli na chuť asi před půl rokem a od té doby nějaké vždy máme doma.

5. 7. 2019 3 min. čtení Jana Duffková
Jak na domácí ořechová másla

Nejdřív jsme je kupovali, ale pak jsme zjistili, jak snadné je vyrobit si takové máslo doma. Jednak je to logicky o něco levnější (když srovnáte stejnou kvalitu ořechů), a jednak si ho můžete namíchat a ochutit podle sebe.

Co je důležité podotknout hned ze začátku – na výrobu ořechového másla je potřeba opravdu výkonný mixér. S tyčovým mixérem ani s malým robotem se sekacím nástavcem (food procesorem) se vám máslo pravděpodobně nepodaří, nebo vás to bude stát přinejmenším hodně práce… a možná i nervů.

Jaké ořechy vybrat a co s nimi?

Ořechové máslo můžete vyrobit z nejrůznějších druhů ořechů. My máme nejraději mandlové a z kešú ořechů. U kešú másla vás možná překvapí, jak sladkou chuť samo od sebe má. Ať nakonec vyberete kterékoli ořechy, do velkých výkonných mixérů je většinou potřeba nasypat jich alespoň 400 g, aby si s nimi stroj dobře poradil. Do práce se můžete pustit s ořechy ve stavu, v jakém jste je koupili (mandle ani nemusí být loupané), ale můžete si s nimi před samotným mixováním také trochu pohrát.

Které ořechy se hodí na ořechová másla

Ořechová másla můžete dělat z nejrůznějších druhů ořechů. Kromě kešú a mandlí můžete zkusit vlašské ořechy, lískové, nebo třeba pistácie. Pistáciové máslo je hodně luxusní záležitost a v menším množství je super třeba jako doplněk slavnostnějších dezertů, protože má krásnou barvu. Máslo můžete vyrobit i z arašídů, ačkoli to nejsou ořechy, a zrovna tak i z nejrůznějších semínek.

Ořechy můžete před mixováním namočit. Každý druh ořechů potřebuje jinak dlouhou dobu máčení (např. kešú stačí i 2 hodiny), ale u všech vám to přinese čerstvou chuť a ořechy se stanou stravitelnějšími a výživnějšími.

Mojí nejoblíbenější úpravou je ale pečení. Ořechy nasypu na plech a v troubě je dozlatova opeču na 180 °C s ventilací, dozlatova. Máslo tím získá nejen výraznější barvu, ale také mnohem výraznější chuť.

Každé ořechové máslo můžete nechat čistě a 100% jen z ořechů, ale klidně zapojte fantazii a přimíchejte špetku skořice, karamel, kakao nebo třeba javorový sirup.

Výroba ořechového másla je jednoduchá

  1. Připravte si ořechy, které jste si vybrali, a buď je použijte ve stavu, v jakém jste je koupili, nebo vyzkoušejte namáčení a pečení (peču většinou na 180 °C s ventilací, dozlatova).
  2. Upečené ořechy nechte lehce vychladnout a poté je nasypte do mixéru.
  3. Mixér spusťte raději na nižší výkon a nechte ořechy mixovat. Postupně se změní v ořechovou mouku a z té se poté začne stávat pasta – máslo.
  4. Během mixování je často potřeba hmotu setřít a vrátit do středu mixovací nádoby, protože takové máslo dá někdy i těm výkonnějším mixérům zabrat.
  5. Když je hmota kompaktní, klidně zvyšte výkon a ještě chvíli mixujte, dokud nedocílíte opravdu hladké konzistence. Jak dlouho to bude trvat, to závisí na výkonnosti mixéru.
  6. Během mixování se máslo bude pravděpodobně zahřívat, ale to vůbec nevadí – bude díky tomu tekutější a snadněji ho přenesete do nádoby, ve které ho budete uchovávat.

Až máslo přendáte do jiné nádoby, pravděpodobně vám ještě něco zbude na stěnách mixéru. Nic nepřijde nazmar, když do mixéru vyklopíte vaničku tvarohu, přihodíte banán a rozmixujete dohladka. Výslednou směs promíchejte s několika lžícemi chia semínek, nalijte do skleniček a uložte na pár hodin do lednice. Až se vše vychladí a zatuhne, ozdobte pohárky ovocem a podávejte geniální (a zdravý) dezert.

Jak ořechové máslo skladovat?

Hotové ořechové máslo přendejte do uzavíratelné skleněné nádoby a uložte do lednice. Údajně by mělo vydržet zhruba měsíc, ale to jsme ještě nikdy neotestovali, protože ho vždycky sníme dřív. :-)

Přidávám ho do libovolných sladkých receptů, ale nejen do nich!

Můžete ho namazat na palačinky nebo lívance, hrudky lehce zatlačit do brownies nebo nejrůznějších koláčů, muffinů či buchet, natřít mezi jednotlivé vrstvy dortu, jíst jen tak s banánem… je tolik možností! A jednou z nich je i nabrat máslo jen tak na lžičku, když na vás přijde hlad nebo mlsná. :-) Na to ale pozor, protože se jedná o hodně výživnou pochoutku a je těžké odolat dalším a dalším soustům.

Na slaný způsob je můžete vmíchat do salátové zálivky, do těstovin nebo třeba do nějaké masové směsi připravované na asijský způsob. Vše záleží na vaší chuti a fantazii.

Autorka receptu má blog o jídle, mateřství a své cestě za zdravějším životním stylem janaduff.cz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články