Právě čtete

Můj recept na domácí perník z těsta krásně vláčného díky dýni

6386  
Sdílet: 

Můj recept na domácí perník z těsta krásně vláčného díky dýni

Recept na domácí perník mi na Tchibo Blogu chyběl! Mám proto radost, že jsem se do něj mohla pustit a podělit se tak o recept i s vámi. Zdá se mi, že je to v Česku a na Slovensku jedna z nejoblíbenějších buchet, a přitom si na ni většina lidí kupuje předmíchané koření, nebo rovnou celou směs. Dnes vás naučím vychytat si koření vlastní a do těsta přijde navíc i dýně, díky které bude krásně vláčné a možná i o něco zdravější.

5. 10. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Můj recept na domácí perník z těsta krásně vláčného díky dýni

Kromě toho, že je těsto odlehčené a krásně vláčné díky přidání dýně, já do něj místo klasické mouky a cukru používám z části celozrnnou a třtinový. Můžete ale použít i běžné druhy mouky nebo cukru, se kterými pečete rádi.

Domácí poleva na perník je jako třešinka na dortu

Perník bez polevy, to by nebylo ono! A je škoda, aby to skončilo u nějaké kupované směsi.

Udělat si polevu doma je snadné, a dokonce je více možností, jak na ni. I přes její jednoduchost si ale musíte dát pozor na několik věcí: Aby vám poleva nezhrudkovatěla, nesrazila se nebo se nespálila. Je tedy potřeba ji hlídat a ručně míchat. Nikdy ji nepřipravuji ve vodní lázni nad bublající vodou – tekutina by měla být horká, ale ne vroucí. Také hlídám, aby se voda nedostala do polevy.

A z čeho polevu připravuji? Buď z kvalitní hořké čokolády a smetany na šlehání, nebo z hořké čokolády a rostlinného tuku. Další možností je poleva z rostlinného tuku, kakaa, sušeného mléka a cukru nebo poleva z čokolády a másla, kterou najdete i níže v receptu. Podle mě je nejsnadnější a nejchutnější.

Domácí perníkové koření. Jak na něj?

V úvodu jsem slibovala perníkovou směs. Na té domácí mám nejraději, že si ji můžu upravit podle chuti a v předvánočním období ji často někomu nosím jako jedlý dárek.

Základem je vždy skořice, kardamon, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a badyán. Dále můžete podle chuti přidat i mletý vanilkový lusk, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru, nové koření, pepř a třeba anýz. Poměry koření jsou víceméně na vás, ale jednotlivé druhy by standardně  měly být chuťově vyvážené. Jediné, co má vyčnívat, je skořice.

Koření kupuji někdy drcené na prášek, ale nejraději v celku. Sice si tím trochu přidělávám práci s mletím (a to buď ručně v hmoždíři, nebo pomocí mlýnku), ale odměnou mi je vždy úžasná a nezaměnitelná vůně.

Moje směs na perníkové koření

Tady jsou poměry na směs tak, jak ji mám ráda já. Koření odměřujte po namletí:

  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžíce hřebíčku
  • 1/2 lžíce kardamonu
  • 1/2 lžíce zázvoru
  • 1/2 lžíce muškátového oříšku
  • 1/2 lžíce badyánu

Ráda bych ještě podotkla, že pro každého se ideální poměr koření trochu liší. Proto doporučuji si všechny ingredience pečlivě zapisovat, abyste věděli, jak postupovat příště. S každým dalším pokusem budete o krok blíže ke své ideální směsi. Perníkové koření skladujte nejlépe ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Recept na dýňový perník s čokoládovou polevou

A teď už se můžeme pustit do pečení perníku, což je za mě nejlepší podzimní dezert. Miluji, když si ho navečer vychutnávám s čajem.

Ingredience:

  • 250 g očištěné dýně hokaido
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 140 g slunečnicového oleje

Na polevu:

  • 150 g vysokoprocentní čokolády
  • 75 g másla
  • mandlové plátky, strouhaný kokos nebo dýňová semínka na posypání

Postup:

  1. Očištěnou dýni nakrájejte a uvařte. Poté ji rozmixujte do hladkého pyré (ideálně k ní nepřidávejte příliš vody, pouze nezbytně nutné množství k tomu, aby vám šla rozmixovat).
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy polohrubou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku, třtinový cukr, kypřicí prášek, perníkové koření a kakao.
  3. Přidejte zbytek ingrediencí (dýňové pyré, vejce, mléko a olej). Promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto.recept na perník krok za krokem
  4. Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní těsto.
  5. Pečte 50 minut až hodinu na 180 stupňů a poté nechte vychladnout.
  6. Mezitím, co vám bude chladnout perník, si připravte polevu. Nad vodní lázní rozpusťte nalámanou vysokoprocentní čokoládu a máslo, stále míchejte.
  7. Polevou přelijte vychladlý perníkový chlebíček. Posypte mandlemi, kokosem nebo dýňovými semínky podle chuti a dejte ztuhnout do lednice.vláčný perník recept na Vánoce

Tak dobrou chuť a krásné podzimní dny!

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Nadělte sobě a své kuchyni nové pomocníky na vaření i stolování.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články