Právě čtete

Tři způsoby přípravy ovesné kaše: za studena přes noc, v troubě a na pánvi

10758  
Sdílet: 

Tři způsoby přípravy ovesné kaše: za studena přes noc, v troubě a na pánvi

Ovesná kaše připravovaná uležením přes noc v lednici, varianta pečená v troubě a veganská alternativa pro ty, co se vzdali živočišných produktů. Tyto tři výborné kaše, které zasytí na celé dopoledne, mám moc ráda. Recepty se hodí nejen na víkendové snídaně, ale i na uspěchané pracovní dny. Můžete je totiž připravovat i předem a pak kaši ráno jen v rychlosti vezmete z lednice a můžete běžet vstříc nabitému programu.

4. 5. 2022 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Tři způsoby přípravy ovesné kaše: za studena přes noc, v troubě a na pánvi

Když vím, že si kaši dám doma, servíruji ji klasicky do misky. Pokud ji potřebuji zabalit s sebou, tak kaši přes noc a veganskou dávám do uzavíratelné skleničky. Tu pečenou zase připravuji v silikonových formách na muffiny. Výhodou ovesné kaše přes noc a pečené je, že jsou výborné i studené. Moji veganskou ale doporučuji před konzumací trochu ohřát buď v mikrovlnné troubě, nebo na plotně.

Jak obměňuji ovesné kaše

Každý recept je trochu jiný, a tak se vám kaše jen tak neomrzí. Pokud by k tomu ale přeci jen došlo, mám pro vás několik tipů, jak si je zpestřit.

Pro mě byla před pár lety velká novinka, když jsem zjistila, že existují i jiné než ovesné vločky. Koupit můžete jáhlové, rýžové, špaldové, kukuřičné, ječné, pšeničné, pohankové a další. Kromě vloček můžete obměňovat také mléka. Klasické kravské plnohodnotně zastoupí i rostlinné a na výběr je nespočet variant. Například kokosové, sójové, mandlové, kešu nebo moje oblíbené ovesné, které je přirozeně lehce nasládlé. Zaměňovat jde také „topingy“. Někdy mám náladu na kaši s jogurtem, jindy s oříškovým máslem nebo oříšky a další dny zase s marmeládou nebo povidly. Zaměňovat ale můžete i ovoce podle sezony.

Připravte si domácí rostlinné mléko, které využijete nejen do ovesných kaší. Návod a užitečné tipy, jak na to.

Ochucuji i základ

Chuť kaší můžete samozřejmě ovlivnit už v samotném základu. V těchto receptech pracuji s kávou, skořicí, banánem a čokoládou/kakaem. Použít ale můžete také vanilku nebo borůvky. Pokud je kupujete mimo sezonu, doporučuji mražené. Jsou to totiž ty malé české, které jsou podle mě chuťově výraznější, sladší a kaši dodají i krásnou barvu.

Způsob přípravy podle ročního období:

  • Na léto: Ovesná kaše přes noc! Je po vytažení z lednice příjemně osvěžující.
  • Na chladnější měsíce: Veganská kaše (podle receptu níže) umí krásně zahřát.
  • Na celý rok: Pečenou ovesnou kaši si dělávám po celý rok. Je dobrá teplá i studená a vlastně chutná jako takový koláč.

Kávová ovesná kaše přes noc

Ovesná kaše bez vaření, kterou jen smícháte a dopřejete jí čas na odležení. Vločky i chia semínka přes noc natáhnou tekutiny, krásně změknou a nabobtnají. Ideální je vše zavřít do zavařovací sklenice, kterou si pohodlně můžete vzít i na cesty.

Ingredience na jednu porci:

  • 30 g ovesných vloček
  • 10 g chia semínek
  • 1 lžíce instantní kávy
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 110 ml mléka
  • Sladidlo (např. datlový, javorový či čekankový sirup, množství dle chuti)
  • Cokoliv na servírování (jogurt, ovoce, oříšky…)

Postup:

  1. V misce smíchejte ovesné vločky, chia semínka, rozpustnou kávu a semínka z 1 vanilkového lusku.
  2. Suché ingredience zalijte mlékem, oslaďte a promíchejte.
  3. Dejte přes noc do lednice.
  4. Servírujte buď jen tak, nebo s jogurtem, ovocem a oříšky.

Pečená ovesná kaše s rebarborou a jahodami

Tady si můžete pohrát obzvlášť z ovocem. Já jsem použila jahody a rebarboru, ale určitě by tam byly skvělé i meruňky, švestky, třešně, jablka nebo hrušky s vlašskými ořechy. Připravit můžete plný pekáč a budete mít na několik snídaní vystaráno.

Ingredience na jednu porci:

  • 40 g ovesných vloček
  • 10 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 ml mléka
  • 1 malé vejce
  • 30 g očištěné a nakrájené rebarbory
  • 30 g očištěných a nakrájených jahod

ingredience na pečenou ovesnou kaši

Postup:

  1. V misce, kterou můžete dát do trouby, smíchejte nejdříve ovesné vločky, třtinový cukr a skořici.
  2. Promíchejte s mlékem a vejcem.
  3. Posypte rebarborou a jahodami a pečte 20 minut na 180 stupňů.
  4. Nechte trochu vychladnout a servírujte.

Čokoládová veganská ovesná kaše

Jak už jsem psala v úvodu – veganskou kaši zvládnete udělat v podstatě z jakékoliv, když nahradíte kravské mléko rostlinným. Tady je jeden konkrétní recept.

Ingredience na jednu porci:

  • 40 g ovesných vloček
  • 15 g vysokoprocentní veganské čokolády
  • 5 g kakaa
  • 110 ml rostlinného mléka (doporučuji kokosové)
  • Na servírování: opražené plátky mandlí, jahody

Postup:

  1. V malém hrnci nebo na pánvi nejdříve lehce opražte ovesné vločky.
  2. K vločkám přidejte kakao a promíchejte.
  3. Zalijte rostlinným mlékem. Přidejte čokoládu a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne a čokoláda se nerozpustí.
  4. Servírujte s opraženými plátky mandlí a s jahodami.
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články