Právě čtete

Vaječná omeleta je skvělá k snídani i večeři. Jak na to, aby byla správně nadýchaná?

11522  
Sdílet: 

Vaječná omeleta je skvělá k snídani i večeři. Jak na to, aby byla správně nadýchaná?

Kolik vajec použít, jak se má omeleta míchat a o jaké chutě ji můžete obohatit? Pusťte se do čtení. Omeleta není věda, stačí jen znát pár pravidel a připravíte si naprostou dobrotu!

22. 1. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Vaječná omeleta je skvělá k snídani i večeři. Jak na to, aby byla správně nadýchaná?

Vaječná omeleta je pro mě důkazem, že v jednoduchosti je krása. Stačí pepř, sůl, čerstvé bylinky a kousek dobrého pečiva a máte tu nejlepší snídani, jakou si můžete dopřát. Je velmi rychle připravená, jednoduchá a lze ji libovolně obměňovat podle toho, co máte rádi. Správně připravená omeleta je krásně nadýchaná, vláčná, nepříliš tenká ani tlustá, je pružná a tvárná. A já se pokusím v pár větách poradit, jak na ni.

Zvolte vhodné nádobí

Jedním z klíčů k úspěchu je zvolit správnou pánev.

Nejvíc se mi osvědčila pánev s nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu připravíte, ale na nepřilnavém povrchu je to rychlejší a výrazně snadnější. Nejlepší volbou pro omeletu ze dvou vajec je pánev o průměru 16 cm; na omeletu ze tří vajec použijte pánev s průměrem 18 cm. K míchání je vhodná buď klasická dřevěná vařečka, nebo tepelně odolná silikonová stěrka. Ta se neroztaví ani nepoškrábe nepřilnavou vrstvu pánve.

Vejce musí být dokonale promíchaná

Nadýchanost omelety ovlivňuje už prošlehávání vajec se solí. Někdy se také přidává například trochu mléka nebo smetany (asi 1–2 lžíce na 3 vejce).

Vaječná směs musí být úplně rozmíchaná tak, aby v ní nebyl patrný ani kousek odděleného žloutku nebo bílku. Pánev pak rozehřejte na mírný stupeň, přidejte lžíci másla a nechte roztát. V tuto chvíli vlijte vejce a pomocí vařečky nebo stěrky vajíčka stahujte od okrajů směrem ke středu pánve. Tak uděláte prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Kdybyste vaječnou směs na pánev jen vlili, z omelety bude tuhá placka.

Místo míchání můžete hýbat pánvičkou


Omeletu můžete připravit i bez míchání vařečkou. Jednoduše do rozehřáté pánve s máslem vlijte vejce a neustále s pánví pohybujte v krouživých pohybech.

Omeleta nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu

Jakmile je směs z větší části uvařená, míchat přestaňte a teplotu snižte.

Pak čekejte minutu, maximálně dvě. Správná omeleta je hotová v momentě, kdy povrch už není mokrý, ale stále zůstává lesklý a lehce třaslavý. Zdá se tak trochu ještě nedovařená, zatímco její spodní část je pevná. Přesuňte ji na talíř, podle své chuti naplňte a přeložte napůl. Jezte ji hned, dokud je ještě horká, ohřívání omeletě moc nesvědčí a zastudena už to prostě není ono. :-)

Omeleta tisíckrát jinak

I omeleta ze samotných vajec je skvělá, ale není nad to vejce něčím obohatit!

Můžete se držet klasiky, jako je šunka, sýr, žampiony, čerstvé nebo sušené bylinky, sůl a pepř. Ale vůbec není špatné dát jednou za čas přednost netradičním obměnám. Výborná je třeba s chilli, kurkumou nebo kari kořením, místo klasické goudy nebo eidamu rozdrobte kozí sýr, fetu nebo mozzarellu, a pokud zrovna dojde čerstvá zelenina, na oblohu výborně poslouží i ta nakládaná.

Věděli jste, že to jde i nasladko? Jednoduše při přípravě nepřidávejte do vajec sůl. Hotovou omeletu pak můžete ochutit například kakaem, kokosem, skořicí, čerstvým i sušeným ovocem, marmeládou… ne každý je ale fanouškem vajec nasladko. Slaná omeleta je podle mě prostě klasika. :-)

Jak správně tušíte, omelety jsou vynikajícím způsobem, jak využít zbytky. Mějte ale na paměti, že ji nesmíte přeplnit, jinak se omeleta bude trhat a rozpadat. Já osobně mám ráda, když suroviny navíc vmíchám rovnou do vajec. Omeleta tak pokaždé chutná trochu jinak.

Omeleta se sušenými rajčaty a bazalkou

Moje nejoblíbenější verze je se sušenými rajčaty, bazalkou a kouskem nějakého sýra (goudy nebo nastrouhané mozzarelly). A protože preferuji spíše sladký start dne, nejčastěji si omeletu dělám k večeři. Vždy ji doplním čerstvou zeleninou, dobrým pečivem a během pěti minut mám teplé, vydatné a přitom zdravé jídlo.

Ingredience na jednu porci:

  • 3 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého mletého pepře
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 2 plátky tvrdého sýra (gouda)
  • 3 sušená rajčata naložená v oleji
  • 1 lžička másla
  • Čerstvá bazalka

Postup:

  1. Vejce v misce rozmíchejte tak, aby ve směsi nezůstal ani kousek žloutku a bílku. Přidejte sůl, pepř, sušenou bazalku, sýr pokrájený nadrobno a rajčata nakrájená na malé kousky. Promíchejte.
  2. Pánev rozehřejte na mírný stupeň. Rozpusťte máslo. Pak vlijte vaječnou směs a vařečkou ji stahujte od okrajů směrem ke středu pánve.
  3. Jakmile jsou vejce z většiny uvařené, míchat přestaňte a teplotu snižte. Čekejte zhruba minutu, a jakmile je spodní strana omelety pevná, ale horní ještě lehce nedovařená, přeložte ji napůl.
  4. Přesuňte na talíř, doplňte čerstvou zeleninou, bazalkou a pečivem. Hned podávejte.
Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu

Čtěte také

Triky a recepty, které musíte znát, abyste si doma upekli pizzu jako z pizzerie
Triky a recepty, které musíte znát, abys…14283
Když se pustíte do pečení a zjistíte, že vám něco chybí: Tipy na nahrazování základních surovin
Když se pustíte do pečení a zjistíte, že…19462
Calimero: Hřejivý nápoj s vaječným likérem, whisky a kávou
Calimero: Hřejivý nápoj s vaječným likér…9228
Další články