Právě čtete

Cestovní hrnky a termohrnky na kávu: Ve kterém káva nejdéle přežije a nejvíc chutná?

6403  
Sdílet: 

Cestovní hrnky a termohrnky na kávu: Ve kterém káva nejdéle přežije a nejvíc chutná?

Nevím jak vy, ale já bych mohla pít kávu od rána do večera. A ta největší chuť mě samozřejmě vždycky přepadne venku, často na těch úplně nejnemožnějších místech. Ještě před rokem jsem to řešila s kávou v jednorázovém, v lepším případě vratném kelímku. Dnes už mi v baťůžku nebo kabelce nechybí můj vlastní cestovní hrnek. Na kávu, na dotankování vody v parku a někdy i na víno při procházce s kamarádkou – rozhodně ho netahám zbytečně.

26. 7. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Cestovní hrnky a termohrnky na kávu: Ve kterém káva nejdéle přežije a nejvíc chutná?

Mým životem se už sice mihlo pár cestovních hrnků, ale některé se mnou moc dlouho nevydržely – asi nebyly ty pravé. Nevzdala jsem to a zkoušela další, dokud jsem nebyla dostatečně spokojená. Typů cestovních hrnků a termohrnků je nespočet, každému vyhovuje něco jiného – mám tři a střídám je podle potřeby i ročního období. V zimě větší termohrnek, v létě lehčí verzi, která se hodí i na případný piknik.

Výběr správného typu hrnku je možná větší věda, než kterou kávu si do něj nechám připravit. Třeba vám moje poznatky pomůžou při výběru ideálního hrnku pro vás.

4 otázky, které vám hned na začátku hodně napoví

  • Na velkou, nebo na malou kávu? K dostání jsou hrnky o objemu zhruba od 200 do 500 ml, dál už jsou to spíš klasické termosky. Zamyslete se, co pijete nejčastěji, jestli klasické espresso, cappuccino, nebo pořádný hrnec čaje, a taky jak velkou nádobu chcete nosit celý den v tašce.
  • Design, nebo funkce? Možná se vám podaří skloubit oboje dohromady, ale pravdou je, že ty nejlepší cestovní hrnky často vypadají dost minimalisticky až sportovně, zato lépe těsní a unosíte je i v náročnějším terénu.
  • Do ruky, nebo do kabelky? Na víčku záleží a je jasné, že termohrnek s bezpečnostním uzávěrem těsní úplně jinak než kelímek se silikonovým víčkem. Každý má ale svoje pro i proti.
  • Na chvíli, nebo na půl dne? Termoizolační vlastnosti, to je, oč tu běží. Cestou do práce se ve svém milovaném espresso baru stavíte spíš s porcelánovým nebo skleněným hrnkem, ale na výlet do kapsy batohu rozhodně šoupněte nerez. 

Jak vybrat cestovní hrnek podle materiálu?

Nerezové hrnky

Výhody: Hrnky z ušlechtilé oceli jsou proslulé svou odolností a schopností udržet nápoj horký (nebo studený) po dlouhou dobu. Mívají dvoustěnnou vakuovou izolaci a díky tomu si můžete svou kávu vychutnat horkou i po mnoha hodinách od uvaření. Navíc obvykle disponují precizně propracovanými víčky a tlačítkovými uzávěry, které skvěle těsní, dají se ovládat jednou rukou a dobře se z nich pije. Velkou výhodou je, že nerez je vysoce hygienický a snadno se čistí. Benefitem je pochopitelně i trvanlivost, tyhle hrnky vám budou sloužit spoustu let. I já mám jeden letitý, ke kterému se zvlášť v sychravých měsících ráda vracím.

Nevýhody: Nerezové hrnky jsou ve srovnání například s plastovými těžší. Také pořizovací cena bývá trochu vyšší než u jiných materiálů, což ale kompenzuje dlouhá životnost, takže „cost per use“ je v pohodě. Některé modely mohou být náchylné k povrchovému poškrábání a mohou zanechávat kovovou pachuť, když je neudržujete správně.

Designový nerez? Ano, máme! Pestrobarevný hrnek Coffee-to-go v provedení Hybrid Apricot je láska na první pohled.

Skleněné hrnky

Výhody: Sklo nabízí naprostou čistotu chuti kávy, to je největší výhoda tohoto materiálu. Skleněné cestovní hrnky neabsorbují pachy ani pachutě a dobře se myjí. Příjemný je i jejich ekologický rozměr – když doslouží, je snadné je recyklovat. Jako jediné vám díky průhlednosti dopřejí estetický zážitek z kávy. A kamkoli se svou kávou vyrazím, přijdu si jak na zahrádce kavárny – i doma si svůj flat white připravuji do skla.

Nevýhody: Hlavním problémem skleněných hrnků je jejich křehkost. I když jsou často vybaveny ochrannými korkovými prstenci nebo silikonovými návleky, mohou snadno vyklouznout z ruky a pálit na povrchu, což není právě komfortní. Také neudrží teplo tak dlouho jako nerezové hrnky a jejich víčka těsní „jak kdy“. Zkrátka a dobře, je to hrnek ideální na kávu do ruky a k okamžité konzumaci.

Porcelánové hrnky

Výhody: Hrnky z porcelánu (často poněkud zmatečně označované jako keramické) jsou dokonalou volbou pro každého, kdo si chce užít čistou chuť kávy. Hodí se na kratší cesty, ale například i tehdy, když doma nebo v kanceláři chcete svou kávu udržet déle teplou. Některé modely jsou dvoustěnné, jiné mají zespodu silikonové kolečko, abyste si take away kávou nepopálili prsty. Porcelánové hrnky navíc bývají ze všech nejkrásnější! Právě design může být oním pověstným jazýčkem na vahách, proč si porcelánového „cesťáka“ zamilujete.

Nevýhody: Podobně jako sklo je i porcelán křehký a není těžké ho rozbít. Porcelánové hrnky drží teplo rozhodně lépe než plast nebo sklo, ale nerezu se nevyrovnají. Různé potíže mohou nastat s víčkem, které buď nemají vůbec, nebo je jen jednoduché z plastu či silikonu.

TIP BARISTY: Nápoj si udrží svou teplotu déle, když hrnek před použitím vypláchnete horkou vodou nebo ho předehřejete párou pod tryskou kávovaru.

Plastové hrnky

Výhody: Jsou lehké a nejsou drahé, navíc jsou k mání v široké škále barev a designů, což z nich dělá atraktivní produkt pro vyznavače módních trendů a stylové kávomilce. Na piknik perfektní. To je ale bohužel z benefitů víceméně všechno.

Nevýhody: Plastové hrnky, nebo spíš kelímky, neudrží kávu horkou ani teplou moc dlouho. I když ty moderní už se vyrábějí z BPA-free materiálů a neobsahují škodlivé bisfenoly, pořád je to plast. Při opakovaném používání můžou začít absorbovat pachy a chutě, což ve výsledku úplně zkazí kvalitu a celkový dojem z kávy. Dílo zkázy pak často dokončí plastové nebo silikonové víčko se svou specificky gumovou pachutí. Tedy pokud se vinou netěsnícího uzávěru nápoj nerozlije dřív, než dorazí k vašim chuťovým pohárkům.

Tak co, máte vybráno? I kdyby víc než jeden? Jak už jsem sama zmínila na začátku, doma mám hrnků více, záleží, jaké je zrovna období – roční i to moje. Občas se mi nechce nosit velké termohrnky, jindy mám potřebu mít půllitrový čaj nebo vodu celý den po ruce. A co se týče toho porcelánového – kdo by mu odolal? Každý má u mě doma a v kabelce svoje uplatnění.

Jak se o termohrnek starat, aby mi vydržel dlouho?

  • Vždy ho před umytím rozeberu na jednotlivé díly. Umožní mi to vyčistit důkladně všechny části, kde se mohou hromadit nečistoty, včetně víčka a těsnění.
  • Myju ho ručně. Teplou vodou, jemným mycím prostředkem a měkkou houbičkou. Ruční mytí je šetrnější a chrání těsnění a izolaci před poškozením.
  • K odstranění pachů používám směs vody s octem nebo jedlou sodou. Nechám chvíli působit a pak opláchnu. Tahle směs pomáhá odstranit zápachy a dezinfikovat termohrnek.
  • Pořádně oplachuju vodou, abych odstranila zbytky mycích prostředků, které by mohly ovlivnit chuť nápojů.
  • Nechám všechny části zvlášť důkladně vyschnout. Zabrání se tak růstu plísní a bakterií.
  • Hrnek takhle čistím každý den, kdy jej používám, aby nedošlo k usazování nečistot, vzniku plíně nebo zápachu.

Sladké letní noci

Sladké letní noci

Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články