Právě čtete

5 vyzkoušených tipů, jak využít kávový lógr při úklidu domácnosti

8019  
Sdílet: 

5 vyzkoušených tipů, jak využít kávový lógr při úklidu domácnosti

Milovníci kávy, zbystřete… Až si příště budete připravovat svůj oblíbený nápoj, myslete na to, že ho můžete využít nejen pro jeho jedinečnou chuť a nabuzení, ale i jako všestranného pomocníka. Kávový lógr totiž dokonale vyčistí každý povrch, neutralizuje pachy, a dokonce s ním rozleštíte i oděrky na nábytku. Tak na nic nečekejte, připravte si šálek kávy a přečtěte si, jak na to. Sama jsem všechny hacky pro vás vyzkoušela. 

13. 10. 2023 5 min. čtení Romana Böhmová
5 vyzkoušených tipů, jak využít kávový lógr při úklidu domácnosti

Přírodní čistič všeho možného

Kávová sedlina je skvělou alternativou chemických čisticích přípravků, nezatíží přírodu jako většina čističů a navíc je úplně zadarmo. Vyčistíte s ní dřez, umyvadlo, vanu, sporák a jiné povrchy v bytě, dokonce vám pomůže odstranit zaschlé jídlo z talířů nebo ty nejhorší usazeniny.

Použitá mletá zrnka kávy také poslouží jako přírodní písek, jsou totiž jemnější než klasický čisticí písek, takže zašlé nebo připálené hrnce či pekáče budou jako nové, a to bez poškrábání. Pokud bojujete s vodním kamenem, i na něj máte v ruce účinného ničitele. Lógr má mimo jiné také antibakteriální a antivirové účinky, takže ho můžete použít i jako přírodní dezinfekci.

Jak na to?

Kávovou sedlinu jednoduše nasypte na znečištěné místo a vydrhněte, vyleštěte nebo omyjte jako obvykle. Důležité je povrch důkladně omýt vodou, aby na něm nezůstaly hnědé skvrny.

Tip: Nasypte lógr na půlku citrónu a vydrhněte s ním potřebné místo, nechte působit 5–10 minut a smyjte. Kromě čistého povrchu bude také krásně vonět.

Vyzkoušeno pro vás

Zkusila jsem použít kávový lógr jako čistič na varnou desku a fungovalo to skvěle. Ideální je použít vymačkanou půlku citrónu, která vám zbyde, dát do ní lžíci kávového logru a krouživým pohybem desku vyčistit. Varná deska je pak nejen krásně čistá, ale i lesklá. Je to ale i skvělý čistič třeba na litinové hrnce.

Voňavá domácnost

Znáte to, otevřete lednici a vyvalí se na vás kombinace nejrůznějších příjemných, ale i ne příliš vábných pachů. V tu chvíli sáhněte po všestranném pomocníkovi – lógru, který je expert na jejich neutralizování.

Jak na to?

Stačí do lednice postavit misku s kávovou sedlinou. Zásadně ale její suchou variantu, protože vlhká by mohla rychle zplesnivět a nadělat v lednici paseku.

Mističky s kávovými zbytky můžete nechat všude, kde vám přijde, že je trochu smrádek. Klidně i na záchodě, v botníku, u koše nebo u psích pelíšků. Pokud ji tam plánujete nechávat delší dobu, určitě ji nejprve nasušte.

Při přípravě aromatických surovin, jako je třeba česnek nebo cibule, se hodí mít kávovou sedlinu poblíž. Odstraníte s ní pach nejen z prkénka, ale i z rukou.

Vyzkoušeno pro vás

Kávová sedlina odstraňuje pachy velmi dobře. Pomůže vám především s nežádoucími pachy v lednici. Stačí vám dát suchou sedlinu do misky a nechat ji v lednici přes noc. Ráno jsem misku mohla z lednice odstranit, protože pachy byly pryč.

Brusivo na tmavý nábytek

Jak už jsem zmiňovala, kávový lógr je daleko jemnější než písek, proto se hodí i na zahlazování nedostatků na tmavém nábytku, jako jsou škrábance a jiné oděrky vzniklé běžným používáním nebo třeba následkem hraní dětí či chlupatých mazlíčků.

Jak na to?

Jednoduše nasypejte kávový lógr na obyčejný papírový ubrousek nebo speciální čisticí hadřík a odřené nebo poškrábané části nábytku rozleštěte.

Vyzkoušeno pro vás

Lehce vlhkým kávovým lógrem jsem zkusila zrenovovat naši dřevěnou pracovní desku, kterou máme namořenou do hněda a lehce navoskovanou. Stačí lógr vysypat na desku a krouživými pohyby ubrouskem lógr roztírat. Rýhy zmizely a deska dostala hezký odstín. Funguje to ale pouze na určité typy materiálů.

Už žádní nevítaní návštěvníci

Určitě vás několikrát do roka doma obtěžují všudypřítomné octomilky nebo se vám do kuchyně dostaly jiné potvory. I na ně je účinný kávový lógr. Obsahuje totiž mimo jiné sloučeniny, které jsou pro hmyz vysoce toxické a které mu smrdí. A když sedlinou potřete kožíšek vašeho domácího mazlíčka, budete mít pokoj od blešek.

Jak na to?

Nastražte mističky se zbytky kávy poblíž ovoce nebo míst, která jsou pro nevítanou havěť nejlákavější. Případně sedlinu nasypejte do hlíny bylinek a jiných rostlin, které škůdcům mohou chutnat.

Vyzkoušeno pro vás

Tohle funguje skvěle. Sama vím, že octomilky právě v tomto podzimním období nejvíce obletují můj kávovar, ze kterého cítí právě kávový lógr, který je dráždí a zároveň odpuzuje.

Jak kávový lógr skladovat?

Kávový lógr, pokud si ho chcete uschovat na pozdější použití, je nutné usušit. Nejlépe tak, že ho rozložíte v tenké vrstvě na plech a necháte uschnout na vzduchu s tím, že ho občas promícháte. Jako při každém sušení čehokoliv je vhodné teplé místo, sluníčko nebo topení. V chladném období nebo pro urychlení je dobré použít troubu a nechat ji hřát na nízkou teplotu.

Usušený lógr přesypte do sklenice a uzavřete. Máte tak při ruce skvělého pomocníka na zavolání.

Další praktické využití „použité“ kávy

Jak můžete vidět, káva má prostě všestranné uplatnění. Prostě se vyplatí ji pít, protože díky ní budete mít více energie, budete zrelaxovaní, celý byt bude provoněný, nenajdete v něm žádnou zašlou špínu a všechny povrchy se budou krásně lesknout. Ale pozor, to není vše.

K čemu se vám ještě hodí lógr:

  • peeling proti celulitidě,
  • přípravek proti kruhům pod očima,
  • maska na vlasy,
  • hnojivo,
  • zjemnění masa,
  • barvení vajíček,
  • repelent…
Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články