Právě čtete

Káva z džezvy mění obyčejného turka v nápoj králů Orientu. Jak ji připravuji?

6030  
Sdílet: 

Káva z džezvy mění obyčejného turka v nápoj králů Orientu. Jak ji připravuji?

Český „turek“ své jméno nezískal jen tak. Když přimhouřím obě oči, dá se vzdáleně přirovnat k tradičnímu nápoji z Blízkého východu a Řecka, který se připravuje v džezvě – kovové konvičce s vysokým držadlem. Oproti naší odbyté verzi, kdy se káva jen zalije horkou vodou, jde s džezvou o takový malý kávový obřad.

6. 2. 2025 2 min. čtení Veronika Bednářová
Káva z džezvy mění obyčejného turka v nápoj králů Orientu. Jak ji připravuji?

Džezva (turecky „cezve“) má charakteristický kónický tvar s dlouhým držadlem. Je navržena tak, aby se přímo položila na zdroj tepla. Proto je důležité vybrat takovou, která se bude kamarádit s vaším vařičem – ať už používáte plyn, elektřinu, sklokeramiku nebo indukci. V posledních letech se dokonce objevily i elektrické džezvy, přesto si ty klasické stále drží svou popularitu. A já na ně také nedám dopustit.

Jak velkou džezvu koupit?

Ideální poměr kávy a vody pro jeden šálek z džezvy je 6 gramů (zhruba dvě lžičky) na 60 mililitrů vody. Množství vody si ale můžete upravit podle chuti. Vzhledem k tomu, že se tato káva podává nejčastěji v šálcích o objemu dvojitého espressa (50–70 ml), doporučuji pořídit si džezvu o objemu minimálně 120 mililitrů. To abyste mohli najednou připravit alespoň dva šálky.

Bude vám káva z džezvy chutnat?

Možná máte pochybnosti, jestli je tento způsob přípravy kávy pro vás. Určitě si nenechte zkazit chuť předsudky, pokud úplně nemusíte českého turka. Tahle káva je jiná.

Díky jemnému mletí zrn vás nebude obtěžovat kávová sedlina, která leze do zubů. A když neuspěcháte přípravu a zvládnete držet střední plamen, tak se nemusíte bát ani nepříjemné hořkosti a bolavého žaludku z přepálení. Výsledkem trpělivé džezvové ceremonie je chuťově bohatá, hutná a výrazná káva. Dejte jí šanci, překvapí vás.

Máte otázky k mletí kávy? Přečtěte si článek, který vám je zodpoví. Níže v receptu doporučuji použít filtrovanou vodu. Proč používat na přípravu kávy právě filtrovanou vodu se dozvíte tady.

Podpořte orientální chuť kořením


I káva z džezvy může být každý den jiná. Zkuste experimentovat s kořením – perfektně se hodí třeba kardamom, hřebíček nebo skořice. Případně všechno dohromady.

Co budete potřebovat na přípravu kávy v džezvě?

Abyste dosáhli dokonalosti, je potřeba použít velice jemně namletou kávu. Správné namletí poznáte pouhým pohledem – měla by připomínat hladkou mouku. Toho docílíte nastavením mlýnku na nejjemnější možnou hrubost, což ve většině případů znamená utáhnout mlecí kameny téměř na maximum.

Na 1 šálek si připravte:

  • džezvu
  • 2 kávové lžičky velmi jemně mleté kávy – například zrnka Tchibo Barista, ale můžete pořídit i kávu přesně určenou pro džezvu
  • 60 ml vody – doporučuji filtrovanou v pokojové teplotě
  • 1 lžičku cukru krystal – já použila třtinový

Proč přidávám cukr?


Při pití espressa nebo filtrované kávy nesladím. Do džezvy si ale cukr přidávám. Dělává se to tak i v arabských zemích a má to něco do sebe. Postup vám bude fungovat i bez cukru, tak sami vyzkoušejte, co vám sedne více. Jestli s cukrem, nebo bez.

Postup krok za krokem:

Předem vás raději upozorním, že během přípravy kávy v džezvě je potřeba být neustále v pozoru. Kdybyste odešli od plotny, mohla by u vás nastat scénka z pohádky Hrnečku vař.

  1. Do džezvy nasypte kávu a cukr, pak přidejte vodu – neměli byste konvičku naplnit až po okraj, káva bude bublat.
  2. Vše pořádně promíchejte.
  3. Postavte džezvu na sporák a zahřívejte ji na mírném ohni. Káva postupně začne pěnit.
  4. Jakmile se vytvoří hustá pěna, odstavte džezvu z ohně. Pěnu opatrně přendejte do šálku.
  5. Vraťte džezvu na oheň a opakujte postup pěnění ještě dvakrát.
  6. Pomalu nalijte kávu do šálku, abyste neporušili pěnu, a ihned podávejte.

jak připravit turka

A na závěr mám dobrou zprávu pro všechny, kdo rádi mlsají. Tato káva se totiž obvykle podává i s něčím sladkým. Třeba s čokoládou. A to víte, tradice se musí dodržovat. Tak dobrou chuť!

Zkuste i další způsoby přípravy kávy

Máme pro vás návod na french press, aeropress, konvičku s filtrem (V60) nebo třeba chemex.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články