Právě čtete

U běhání sbírám odpadky. Dělají to miliony lidí a říkají tomu plogging

1141  
Sdílet: 

U běhání sbírám odpadky. Dělají to miliony lidí a říkají tomu plogging

Už jste slyšeli o ploggingu? Když to trošku přeženu, dají se jím řešit hned dva velké světové problémy: obezita a všudypřítomné poházené odpadky. Vlastně se vůbec nedivím, že je v posledních letech tak populární a i u nás si už tato aktivita nachází množství příznivců. Co to tedy ten plogging je a proč jsem se do něj pustila?

10. 9. 2021 2 min. čtení Renata Zielezińska
U běhání sbírám odpadky. Dělají to miliony lidí a říkají tomu plogging

Plogging kombinuje všechny možné outdoorové aktivity (moje nejoblíbenější je běh) a sbírání odpadků. Slovo „plogging“ vzniklo ze švédského slova „plocka upp“ (zvednout) a anglického „jogging“ (běhat). Tuto aktivitu nejen pro ekology odstartoval Erik Ahlström, který v roce 2016 po přestěhování do Stockholmu začal sbírat odpadky všude, kam si zrovna šel zaběhat nebo zacvičit. Postupně se k němu přidaly miliony příznivců a myšlenka ploggingu se rozletěla snad do celého světa.

Sport a ekologie, radost 2v1

Běhání mám ráda už samo o sobě a těší mě, že při něm můžu dělat i něco užitečného pro životní prostředí. Člověk se navíc příjemně protáhne, když se každou chvíli musí pro něco sehnout. :-) Odpadky ale můžete sbírat i při chůzi, túrách nebo třeba jízdě na kole. Zkrátka při jakémkoliv pohybu.

Určitě se shodneme, že koukat na to, jak se všude povalují odpadky, není nic příjemného. Kromě toho, že je to neestetické, samozřejmě to škodí přírodě. Nejvíc mě trápí asi myšlenka, kolik mikroplastů, které ani většinou vidět nejsou, koluje ekosystémem. Jsou ve vodách, v půdě, s potravou se dostávají do těl živočichů, prý se dají najít dokonce i v lidské placentě… Brrr!

Mikroplasty sice při běhání neposbírám, ale ostatní nepořádek ano. Ulehčím přírodě a zároveň zlepšuji fyzičku. Win-win!

zbieranie śmieci podczas biegania

Můžu říct, že i když sbírám odpadky při pouhé chůzi, díky rychlým dřepům při zvedání odpadků cítím, jak posiluji svaly. O tom, jak je kardio prospěšné na hubnutí a celkově zlepšování kondice asi ani mluvit nemusím. :-) Pro mě je navíc tato činnost přirozeným rozpouštědlem stresu a napětí, kterého během týdne nasbírám až nad hlavu.

Někdy plogging provozuju sama, ale mnohem radši vyrážím v partě lidí. Je to vlastně taková komunitní záležitost a už hezkých pár let se ploggující skupinky sdružují i u nás. Díky ploggování jsem si našla spoustu nových přátel, se kterými mě spojuje zájem o ekologii i aktivní trávení volného času.

Kde najít parťáky na ploggování?


Mrkněte na Facebook – pravděpodobně i u vás v okolí nějaká skupina bude fungovat. Právě na Facebooku se nejčastěji domlouváme na společném běhání spojeném s úklidem. Informace najdete také Plogging Česko pod záštitou Asociace společenské odpovědnosti. Můžete tam i zaznamenávat, kolik odpadu jste posbírali.

Akce na společné sbírání odpadu například pořádá také skupina dobrovolníků Trash Hero nebo Ukliďme Česko. Vyloženě ploggingové běhy se někdy pořádají i pod hlavičkou různých známých běžeckých uskupení.

S jakou výbavou vyrážím?

Samozřejmě se neobejdu bez kvalitních bot na běhání, pohodlného oblečení a navíc si beru ochranné rukavice a pytle na odpadky.

Většinou nosím v batohu kompostovatelný odpadkový pytel. Je skladný, nic neváží a já ho mohu vytáhnout třeba i cestou z práce, když se rozhodnu jít pěšky namísto autobusu. Navíc pytel člověk může použít i opakovaně, když z něj úlovek roztřídí do příslušných popelnic. Pro opakované použití se dá nosit i stahovací pytlík na záda. Buď s omyvatelným vnitřkem, nebo takový, který pak snadno vyperete.

Sbírací trénink

Abych si při ploggingu dala víc do těla, při zvedání odpadků dělám hluboké dřepy nebo se předkloním na jedné noze. Sáček s nasbíranými odpadky nosím střídavě v jedné a poté v druhé ruce, abych nepřetěžovala jednu stranu těla.

plogging

Neomezuji se jen na svou oblíbenou trasu. Lepší je trasy měnit a vysbírat tak nepořádek v širším okolí. Jak jsem psala, na sbírání používám rukavice – na hygienu je potřeba dbát a moc se mi nechce sahat na cizí odpadky holou rukou. Proto není k zahození mít po ruce i antibakteriální gel a doma si pak pořádně umýt ruce.

Tak obujte boty, čapněte sáček a dobrou náladu… a běžíme!

Přečtěte si také článek o tom, jak správně třídit odpad a mrkněte na tipy na běhání.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články