Dýně jsou prostě úžasné a okouzlují každoročně spousty gurmánů i estétů. Jsou totiž nejenom výborné na chuť, ale i esteticky krásné a dekorativní. Já si s dýní nezačala jinak. Dlouho ta moje první Hokkaidó zdobila okenní římsu, až jsem se odvážila a uvařila z ní polévku podle receptu Hanky Zemanové. Dala jsem i na její radu, semínka si schovala a další jaro zasela.
To bylo před několika lety. Dnes už dýně pěstuji ve velkém a hledám stále nové odrůdy. A také recepty, jak je uvařit, udusit, upéci i ugrilovat. Anebo je použít dokonce i na sirup. Domácí dýňový sirup do kávy. Bez éček, konzervantů a umělých barviv. Že jste o něm ještě neslyšeli? Je to tak. Zmlsané jazýčky milovníků kávy svůj nezbytný denní nápoj neustále inovují a ozvláštňují. Vanilkou, skořicí, kokosem, oříšky a také dýní. Jak píšu tyhle řádky, úplně se vidím ráno na zastávce, někdy na přelomu října a listopadu. Jedu do města „na pochůzky“. Je chladno, ale není pod mrakem. Mám kabát a svírám v ruce malou termosku s touhle voňavou hřejivou kávičkou. Už se taky vidíte? Budu muset zavolat Hance a pozvat ji za tu dýňovou inspiraci na tuhle mou kávově-dýňovou kořeněnou zahřívací lahůdku. Pozvěte si taky někoho. Uvidíte, že překvapíte!
Recept na dýňové latte
Suroviny
150 ml vody
150 ml javorového sirupu
3 polévkové lžíce dýňového pyré
kousek čerstvého zázvoru
2 tyčky skořice
2 čajové lžičky hřebíčku
1/2 muškátového oříšku strouhaného
1 velké espresso z kávy Tchibo Espresso Barista
100 ml mléka
Postup
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Malou dýni (Hokkaidó nebo english pie) rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na kousky. Povaříme do měkka a rozmixujeme. Do kastrůlku nalijeme vodu se sirupem a přidáme pyré (zbytek pyré můžeme použít do pomazánky nebo do těsta). Kousek zázvoru nastrouháme k ostatním surovinám do kastrůlku, může být i neloupaný. Zázvor přidávejte podle chuti postupně. Nakonec přidáme zbylé ingredience, kromě kávy a mléka. Přivedeme vše k varu. Potom teplotu stáhneme a deset minut lehce povaříme. Necháme zchladnout a přecedíme přes jemné sítko. Hotový dýňový sirup uchováme v lednici. Na jedno latte použijeme dvě lžíce sirupu, zalijeme kávou a pomalu přilijeme teplé mléko, které můžeme i jemně našlehat.