Standardně kávu s příchutí nevyhledávám a dávám si nejraději filtrovanou, pěkně bez mléka a cukru. Jsou ale dvě výjimky, kdy mám chuť si šálek okořenit. V období Vánoc při procházkách po trzích a předtím ještě na podzim. To se totiž dýňovému latte doslova nedá utéct, vždycky mě polapí. Někdy na něj zajdu do kavárny, ale naučila jsem se ho připravovat i doma. Ve výsledku to samozřejmě vyjde levněji a ještě si člověk může vybrat, co bude ve složení.
Recept na domácí dýňové latte
Abyste si udělali vše pěkně vlastnoručně, čeká vás výroba domácího dýňového sirupu, do kterého přijde dýňové pyré. Na obě tyto složky najdete recepty níže.
Ingredience na 1 šálek:
- 2 espressa (ideálně ze zrnek Tchibo Barista Espresso)
- 150 ml mléka
- 3 lžíce dýňového sirupu
- Vyšlehaná šlehačka
- Mletá skořice na ozdobení
Postup:
- Mléko ohřejte v kastrůlku nebo pomocí napěňovací trysky.
- Zvlášť si připravte dvě espressa (klidně do jedné nádoby).
- Do hrnku nebo dvoustěnné sklenice nalijte sirup a přilijte k němu mléko.
- Přilijte kávu a nápoj ozdobte šlehačkou a skořicí.
Jde to i bez šlehačky
Pokud nechcete, aby tahle dobrota byla až takovou kalorickou bombou, klidně můžete vynechat šlehačku a nápoj ozdobte vyšlehaným mlékem.
Recept na domácí dýňový sirup (nejen) do latte
Až budete mít sirup hotový, uchovávejte ho v lednici v uzavřené nádobě. Můžete ho využít i na lívance nebo ovesnou kaši. Chutná skvěle i k nim!
Rozbalit
Sbalit
Ingredience na cca 300 ml sirupu:
- 150 ml vody
- 150 ml javorového sirupu
- 3 velké lžíce dýňového pyré
- 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 svitky skořice
- 2 lžičky hřebíčku
- 1/2 muškátového oříšku (nastrouhaného)
Postup:
- Do rendlíku nalijte javorový sirup.
- Přidejte všechno koření a dýňové pyré.
- Vše zalijte vodou, promíchejte a přiveďte k varu.
- Na mírném stupni vařte asi 10–15 minut.
- Uvařený sirup sceďte přes jemné sítko (nebo přes plátýnko).
Jak připravit dýňové pyré?
A konečně se dostáváme i k poslední složce tohoto receptu. Dýňové pyré je univerzální ingrediencí! Doporučuji zbytek zamrazit, nebo ho rovnou využijte třeba při přípravě večeře.
Ingredience:
- 1 dýně hokkaido
- 200 ml vody
Postup:
- Pokud je dýně hezká, ani ji nemusíte loupat. Jen ji dobře omyjte.
- Dýni rozkrojte a vydlabejte z ní semínka.
- Dužinu nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce.
- Podlijte vodou a pod pokličkou duste doměkka.
- Na závěr tyčovým mixérem rozmixujte na jemné pyré.
Tipy na využití dýňového pyré
Na přípravu sirupu by vám vystačil opravdu malý kousek dýně. Já pyré ale vždy připravuji z celé dýně, protože to, co zbyde, se mi hodí na vaření. Do čeho se například dá využít?
- Do bábovky nebo korpusu: Krásně zvláční těsto!
- Do dýňových placiček, lívanců nebo vaflí
- Do pomazánek
- Do polévek: Nařeďte ho vývarem a smetanou a máte krémovou dýňovou!
- Do omáček na těstoviny nebo jako náplň do pirohů
- Do zeleninových koláčů
- Jako příloha k masu: místo bramborové kaše
- Do italského rizota: stačí pouze přimíchat
- Do těsta na domácí gnocchi
A teď už umíte vše a můžete si voňavý podzim vychutnávat plnými doušky.
Oslavte Festival kávy v Tchibo
Navštivte Tchibo v termínu od 30. 9. do 20. 10. 2024 a objevte výhodnou nabídku.