Právě čtete

Jak si vybírám správný hrnek na kávu? Nenechám se zlákat jen líbivým designem (většinou)

1387  
Sdílet: 

Jak si vybírám správný hrnek na kávu? Nenechám se zlákat jen líbivým designem (většinou)

Také doma máte TEN hrnek, bez kterého by vašemu cappuccinu NĚCO chybělo? Je zajímavé, jak moc může kousek porcelánu (nebo jiného materiálu, ale o tom později) ovlivnit emoce spojené s popíjením kávy. Jenže je v tom malý háček – co se líbí nám, někdy nemusí zrovna sedět naší kávě.

8. 12. 2022 2 min. čtení Veronika Bednářová
Jak si vybírám správný hrnek na kávu? Nenechám se zlákat jen líbivým designem (většinou)

Nejprve se zaměříme na objem

Káva si lebedí v šálku, který jí padne. Především proto, že tak rychle nevychladne. Až je z toho rým! Při výběru hrnku se tedy řiďte tím, jaký nápoj z něj budete pít. Nabízím malý tahák:

správný hrnek na kávu

  • Espresso 60–90 ml
  • Cappuccino a americano 150–180 ml
  • Latte macchiato +250 ml (vysoká sklenice)
  • Caffè latte 280–330 ml (velký šálek)

Jaký zvolit materiál

Nejčastěji se káva podává v porcelánu. Ten se rychle zahřeje, ale zároveň pak dlouho drží stabilní teplotu. Podobné vlastnosti má i tlustostěnné sklo, které navíc nabízí zajímavý pohled na „vrstvy“ nápoje.

Nejhezčí na pohled je latte macchiato, kdy se espresso leje až na závěr, čímž se vytvoří tři oddělené části – pěna, káva a mléko. Sklo je pro tyto nápoje také vhodné ve dvoustěnném provedení. Nejméně vhodné z pohledu udržení stálé teploty jsou keramika a kamenina.

Také správný tvar je důležitý

Tvar hrnku má zásadní vliv na uchování stálé teploty kávy.

Perfektní šálek na espresso má úzké dno a jen lehce se rozšiřuje do výšky. Tím zůstane co největší plocha v objetí nahřátého porcelánu. U cappuccina je také dobré mít úzké dno, ale hrnek se pak klidně může více rozšiřovat. To aby bylo dost místa na latte art. Pro ostatní nápoje může být dno libovolné, ale stěny by se neměly příliš rozšiřovat. Obecně platí to samé jako u espressa – chceme udržet kávu co nejdéle teplou.

Proč je u espressa a cappuccina důležité úzké dno hrnku

Zúžené dno napomáhá k vytvoření bohatší cremy. Když káva vytéká z výpustě kávovaru po stěně šálku, užší dno nasměruje proud dokola, což pomůže vytvořit slabounký vír. A právě ten podporuje vznik mikrobublinek, které tvoří cremu.

Jdeme servírovat

Některé příležitosti přímo vybízejí k slavnostnímu servírování. Podšálek, lžička, konvička s ohřátým mlékem a chcete-li i cukřenka – to vše je spíš taková třešinka na dortu.

Nejdůležitější je moment, než se do hrnku káva vůbec dostane. Jde o správné nahřátí, které má jediné úskalí: dávejte pozor, abyste nepřehřáli horní okraj. Rty jsou na vysokou teplotu poměrně choulostivé. A jak si nahřát hrnek v podmínkách domácí kuchyně bez profesionálního vybavení? Já to dělám jednoduše. Před servírováním kávy na chvilku do hrnku naliju horkou vodu.

Zajímavost: Jak se pije espresso

Podle odborníků si chuť espressa nejlépe vychutnáte tak, že:

  • ho nejprve pořádně zamícháte, čímž rozrušíte cremu
  • a pak ho doušek po doušku vysrknete.

Srkání má být silné a hlasité, abyste doušek rovnoměrně „rozprskli“ po jazyku. Odhodláte se k tomu v kavárně?

Když chci jít s kávou ven

Nejsem zrovna fanoušek jednorázových kelímků, proto mám doma několik termohrnků. Při hledání toho pravého jsem ale nejednou řešila rozlité kafe v kabelce.

Takže mé doporučení směřuje hlavně k víčku. Hledejte takové, které neprotéká… což se ale neposuzuje úplně snadno. Klidně se zeptejte na zkušenosti obsluhy v prodejně nebo si nechejte doporučit nějaký ozkoušený kousek od svých přátel. Z mých zkušeností zatím nejlépe obstála víčka s gumovým těsněním a pěvně uzavíratelným otvorem na pití.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články