Právě čtete

Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

24741  
Sdílet: 

Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

Dobrá zpráva je, že káva se nemůže zkazit. Ale co se může změnit, je její chuť ‒ a o to rozhodně nestojím.

2. 8. 2022 3 min. čtení Katarína Ligačová
Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

V mé kuchyni byste těžko hledali plnoautomatický kávovar nebo mlýnek na kávu – ani na jedno, bohužel, nemám prostor. Svoji ranní dávku kofeinu si připravuju ve frenchpressu, a mletí kávy tedy nechávám výhradně na milých paních prodavačkách v prodejnách Tchibo.

Od té doby, co si víc než instantní kávu vychutnám právě tu mletou, mi začalo vrtat hlavou její správné skladování. Může se káva zkazit? V čem bych ji měla nechávat? Proč se říká, že bych ji neměla skladovat v lednici, když je tam vhodná nízká teplota?

Na to jsem se zeptala přímo odbornice z Tchibo: Hanky Hryzákové z oddělení kvality. Skladování kávy není složité, ale některé věci mě překvapily. Pokud vás také zajímá, jak správně skladovat kávu a zda to právě vy děláte (ne)správně, je tento článek věnován právě vám.

Káva je (téměř) jako víno

Z prodejny Tchibo jsme zvyklí si domů přinést čerstvě namletou kávu v elegantním sáčku. Ten se ale hodí opravdu jen pro přenášení z bodu A do bodu B. „Určitě bych doporučila přesypat kávu z našeho pytlíčku do vzduchotěsné nádoby. Čím méně totiž káva přichází do styku se vzduchem a pachy, tím lépe,“ doporučila Hanka Hryzáková.

Já osobně si obaly nechávám, abych věděla, pro kterou kávu se chci vrátit a kterou už asi podruhé kupovat nebudu. Pokud se bojíte, že zapomenete, jak vám která káva chutnala, nalepte si jako já na druhou stranu pytlíku post-it s poznámkou.

Přinesli jste si domů čerstvě namletou kávu, ale v dózičce máte ještě zbytek jiné? Nejprve starší kávu spotřebujte a potom nádobu umyjte. Na stěnách totiž po kávě přirozeně zůstává mastný povlak – a ten může žluknout, čímž změní chuť nové kávové směsi.

Jak? Kde? Při jaké teplotě?

Stačí si zapamatovat, že ke kávě by se neměla dostat vlhkost, přímé sluneční paprsky a pachy. Proto záleží na nádobě, jejím umístění a na teplotě.

Podstatná je vzduchotěsnost

V nádobě se vzduchotěsným uzávěrem nebo přímo ve vakuové nádobě káva neztrácí aroma. Čím méně vzduchu se ke kávě dostane, tím lépe.

Tip: využijte vakuové nádoby nebo uzávěry sáčků.

Pozor na světlo: tma je ideální

Materiál, ze kterého je nádoba vyrobená, může být různý – sklo, keramika, kov… „Sklo je fajn, je to interní materiál a nepřidává kávě žádné látky navíc, ale je potřeba vybrat tmavší variantu,“ doplňuje Hanka. Pokud jste právě k limitce dostali plechovou nádobku a líbí se vám, je ideální! Nevhodné jsou plastikové sáčky a když už, měly by být vysloveně určené pro styk s potravinami.

Pokud zvolíte průsvitnou nádobu, je to v pořádku, pokud ji nebudete mít vystavenou na poličce, ale schovanou ve spíži nebo kuchyňských skříňkách.

Kam s ní? Kamkoli, kde je +- pokojová teplota

Uchováváním v prostoru s pokojovou teplotou nic nepokazíte. Máte-li ale dobře odvětrávanou komoru, je to nejlepší místo. Naopak nevhodné je dělat si kávový koutek vedle rychlovarné konvice, protože právě tady je hodně teplo a vlhko, které kávě škodí.

Za nejhorší místo považuje Hanka okenní parapet. Schválně, uhádnete proč?

Proč nenechávat kávu na okenním parapetu?

Vyhodnotit kvíz
Vaše výsledky

Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

Máte pravdu, děti by kávu pít neměly, ale…

…ale na správné skladování to nemá vliv. :-) Zkuste to klidně ještě jednou.

Vyzkoušet kvíz znovu
Vaše výsledky

Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

Správně! Sluneční světlo vadí…

…ale jenom když máte kávu v průhledné nádobě. V opačném případě světlo není na překážku. Na parapetu ovšem bývá od sluníčka i teplo, a to je problém ve všech případech. Raději dejte kávu v neprůhledné nádobě na méně exponované místo.

Vyzkoušet kvíz znovu
Vaše výsledky

Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala

Správně! Teplo kávě nesvědčí

Káva by se měla skladovat ideálně v pokojové teplotě, a na parapetu bývá velmi teplo jak od sluníčka, tak často i od topení. Pokud navíc nemáte kávu v neprůhledné nádobě, vadí i sluneční záření. Doporučujeme pořídit neprůhlednou nádobu a skladovat kávu mimo zdroj tepla.

Vyzkoušet kvíz znovu

Kávu bychom neměli skladovat ani:

  • V ledničce – je v ní vlhko a je plná pachů, které by káva nasála do sebe.
  • V mrazáku – když káva namrzne, vytvoří se na ní krystalky ledu; po rozmrazení by opět navlhla; navíc i v mrazničce může pochytit nežádoucí pachy.

Ať už máte doma mletou kávu, zrnka, instant nebo kapsle, starat byste se o vše měli stejně: ukládat kávu na chladnější (nepřehřáté) tmavé místo bez přístupu světla. Ani instantní káva by neměla být ve vlhkém prostředí, v opačném případě začne hrudkovatět. Neznamená to, že je zkažená, jen ji prostě neskladujete ideálně. Ale ode dneška už můžete.

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články