Právě čtete

I doma si můžete připravit kávu jako z kavárny. Tři tipy, jak na to

11264  
Sdílet: 

I doma si můžete připravit kávu jako z kavárny. Tři tipy, jak na to

Dopřát si kávu v kavárně může být luxusní zážitek. Obsluha se nám věnuje, barista kávu připraví tak, jak ji máme rádi, vychutnáme si ji s přáteli nebo nad oblíbenou knihou... ale ne vždy si takový luxus můžeme dopřávat každý den. Někdy máme kavárnu daleko, nemáme moc času a také každodenní kafíčka lezou do peněz. Zkuste si připravit stejně skvělou kávu i doma!

23. 9. 2020 6 min. čtení Redakce
I doma si můžete připravit kávu jako z kavárny. Tři tipy, jak na to

Možná si myslíte, že na to abyste si dokázali připravit kávu jako z kavárny, musíte ovládat speciální dovednosti, mít obrovský kávovar na espresso a další speciální vybavení pro profesionály. V kavárně byste tohle vše samozřejmě potřebovali, ale doma vám postačí jen pár doplňků a stejně dobrou (nebo velmi podobnou) kávu si můžete připravit v pohodlí své kuchyně. Když si přípravu kávy osvojíte, můžete za kafíčka z kaváren ušetřit spoustu peněz a to i přesto, že si možná na začátku budete muset pořídit nějaké nové vybavení. Slibujeme ale, že to každému milovníkovi dobré kávy vydrží dělat radost a plnit funkci mnoho let.

Jakou výbavu budete potřebovat?

Když jde o výbavu na domácí přípravu kávy, většinou záleží na osobních preferencích každého. A především také na tom, jaký druh kávy máte nejraději.

Máte rádi alternativní přípravu kávy? Doporučujeme koupit keramický set na přípravu filtrované kávy a jednorázové papírové filtry. Jste milovníkem ledové kávy? Budete možná překvapeni ‒ vše, co budete potřebovat, je skleněná láhev s filtrem. Snadno si za její pomoci připravíte kávu Cold brew ‒ povíme si o ní za chvilku. Nechutná vám jiná káva než ta s našlehaným mlékem, ale nemáte kávovar s nástavcem na napěňování? Pak vám prozradíme trik, jak to zvládnout i bez něj. Často totiž není potřeba pořizovat si hned do začátku úplně vše. Výbornou kávu si vždy s jistotou připravíte pomocí jednoduchého French Pressu.

A to je jen zlomek příkladů vybavení, díky kterým si za málo peněz můžete připravit opravdu výbornou kávu.

Všechny výše uvedené vychytávky fungují skvěle ‒ otestováno na kolezích, kteří kávu opravdu milují. :-)  Za pomoci vhodných pomůcek doma připravená káva vypadala a chutnala velmi podobně (některá snad i lépe) jako v našich oblíbených kavárnách. A jak už jsme psali v úvodu. Nakonec to vyšlo výhodněji i finančně. Připravili jsme pro vás 3 tipy, které se vám do začátku určitě budou hodit:

Cold Brew z lahve s filtrem

O jaké lahvi s filtrem je řeč? O takové, která se používá například i na přípravu sypaného čaje. Má výsuvné kovové sítko s opravdu jemným dírkováním. Použít tedy můžete i skleněnou konvici na čaj.

Káva Cold Brew je zkrátka káva připravená za studena, jak i její název napovídá. Skvěle chutná, když ji kombinujete s citrusy, ale je výborná i sama o sobě, jen s kostkami ledu. Pokud si chcete tuto kávu vzít s sebou, nalijte ji stejně jako horkou kávudo termosky. Vydrží díky tomu osvěžující po celý den.

  • Připravte si 20,5 g (v našem případě to bylo asi 3,5 odměrky) čerstvě mleté ​​kávy a nasypte ji do filtru ‒ nejdůležitější je, aby zrna byla mleta hruběji, jako cukr krystal. V opačném případě by totiž nezůstala všechna jen ve filtru, ale vysypala by se i do prostoru pro vodu, kde ji ale nechceme.
  • Do lahve nalijte přibližně 300 ml studené vody (nejlépe filtrované, třeba z konvice Brita).
  • Opatrně vložte do lahve filtr s kávou a poté dolijte tolik vody, aby všechna káva byla ponořena a voda dosahovala až k hrdlu lahve.
  • Veškerá káva by měla být ponořena ve vodě. Pokud se vám zdá, že se ke spodní části kávy voda nedostala, mírně kávu zamíchejte.
  • Lahev s filtrem dobře uzavřete.
  • Uzavřenou lahev a nechte stát alespoň 12 hodin při pokojové teplotě (nebo 8‒9 hodin v lednici).
  • Po uplynutí doby louhování vyjměte filtr a kávu podávejte ve sklenicích s kostkami ledu.


Věděli jste, že 100 ml kávy připravené za studena obsahuje více než 75 mg kofeinu? To je více, než obsahuje průměrný energetický nápoj.

Cappuccino s použitím French Pressu

Je to jasné! Cappuccino je jedním z nejoblíbenějších druhů kávy s mlékem. :-) A my se nedivíme. Lahodná káva s nasládlou mléčnou pěnou ‒ to je perfektní kombinace! Vyzkoušejte si připravit cappuccino doma podle našeho receptu. A náš trik na? Pěnu zvládnete připravit i bez speciálního napěňovače.

  • Připravte si černou kávu pomocí French Pressu (nebo pokud máte doma kávovar, můžete použít klasické espresso). Středně nebo tmavě pražená zrna jsou pro tento typ kávy nejlepší. My jsme použili kávu Tchibo Barista.
  • Připravte si středně velký šálek (nebo sklenici) o objemu asi 360 ml a nalijte do něj espresso nebo cca 30 ml kávy z French Pressu.
  • Ohřejte si asi 250 ml mléka.
  • Nalijte mléko do čistého French Pressu a asi minutu ho energicky šlehejte pohybem rukojeti nahoru a dolů. Myslete na to, že sítko byste nikdy neměli vytáhnout až nad povrch mléka. Správně vyšlehané mléko by mělo asi 2 x zvětšit objem.
  • Takto připravené mléko můžete přelít do kovového džbánu a krouživými pohyby promíchat, abyste odstranili vzduchové bubliny a aby se mléko smíchalo s pěnou. Tento krok ale není nutný.
  • Nakloňte šálek nebo sklenici kávy šikmo. Mléko smíchané s pěnou se snažte lít doprostřed. Pak už jen zbývá udělat si pohodu a vychutnat si svůj šálek kávy.

Káva připravená za pomoci keramického filtru

Pokud máte rádi alternativní způsoby přípravy kávy, tohle je něco pro vás. Káva připravená za použití papírového filtru (Drip) si v současnosti získává stále více fanoušků po celém světě. A my se nedivíme!

Rozbalit

Sbalit

  • Umístěte keramický nástavec na přípravu filtrované kávy na hrnek nebo sklenici (může to být ten, ze kterého budete později kávu pít ‒ jen musí být dostatečně velký).
  • Pokud můžete, umelte si kávu těsně před přípravou. U některých elektrických i ručních mlýnků můžete nastavit stupeň mletí kávy. V tomto případě by zrna neměla být rozemleta příliš jemně, měla by strukturou připomínat cukr krupici. Pokud jde o výběr vhodného druhu kávy, nejlepší je taková, která se vyznačuje jemnější chutí (my jsme použili Privat Kaffee Brazil Mild).
  • Umístěte papírový filtr do nástavce, přiveďte vodu k varu a prázdný papírový filtr vroucí vodou zalijte ‒ díky tomu se propláchne a navíc prohřejete keramický nástavec i připravený hrnek.
  • Až všechna voda proteče do hrnku, vylijte ji a nástavec s propláchnutým filtrem umístěte zpět na hrnek. Do filtru nasypte umletou kávu a vše si postavte na váhu (nezapomeňte ji vynulovat nebo zapnout až po umístění hrnku).
  • Nejprve na kávu rovnoměrně nalijte 30 g vody (nebo jen tolik, aby pokryla povrch kávy). Nechte vše asi 30 vteřin pracovat – během této doby bude unikat oxid uhličitý.
  • Po uplynutí 30 vteřin pomalu nalévejte zbylou vodu, až do 250 g..
  • Počkejte, až všechna voda proteče skrz kávu do hrnku a pak už můžete servírovat.

Konvička, která se vám bude hodit


Na zalévání filtrované kávy je nejlepší konvička s tenkou hubicí ve tvaru takzvaného labutího krku. Mívá v sobě zabudovaný i teploměr, podle kterého poznáte, že má voda pro přípravu kávy vhodnou teplotu. V tomto případě by měla mít 92‒96 °C

Doufáme, že se vám naše recepty na doma budou hodit a vychutnáte si vlastnoručně připravenou kávu třeba ještě více, než když si na ni zajdete do kavárny. :-) Když se vám to povede, podělte se s námi o fotky na našem Facebooku! A nezapomeňte, každý z nás se může stát skvělým baristou, aniž by opustil vlastní kuchyň.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články