Právě čtete

Tradiční recepty na vánoční cukroví podle čtenářů Tchibo Blogu

8826  
Sdílet: 

Tradiční recepty na vánoční cukroví podle čtenářů Tchibo Blogu

Ty nejlepší recepty na vánoční cukroví se schovávají na lístečcích založených v kuchařce. Zeptali jsme se čtenářů Tchibo Blogu, jaký je „jejich“ tajný klasický recept. Tady jsou.

10. 12. 2019 2 min. čtení Redakce
Tradiční recepty na vánoční cukroví podle čtenářů Tchibo Blogu

Opravdu povedené perníčky

Pokud ještě nemáte ty svoje perfektní, zkuste recept paní Jitky!

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
  • prášek do perníku
  • 2 kávové lžičky sody
  • perníkové koření
  • 6 vajec
  • 500 g moučkového cukru
  • cca 200 g medu
  • a postupně přidáme ještě cca 1 kg hladké mouky

Těsto může počkat v ledničce až 14 dnů.

Postup:

Uleželé těsto vyválíme, vypracujeme a vykrájíme. Tvary potřeme klasicky směsí žloutku a vody. Pečeme odhadem 7 minut na cca 180 °C. Na zdobení si ušleháme polevu z 1 bílku, trochy šťávy z citronu a 14–20 dg moučkového cukru.

Podvodnice obalované v moučkovém cukru

Pro někoho vánoční klasika, pro někoho úplně nový recept. Je to výborné a velmi jednoduché cukroví. Za sdílení děkujeme paní Magdaleně.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 20 g droždí
  • špetku soli
  • 2‒3 lžíce teplého mléka

Těsto dáme kynout do hrnce s vodou, který necháme stát na teplém místě. Když vyplave na hladinu, je těsto vykynuté. Pak ho rozválíme na zhruba 4 cm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary, lepší jsou menší. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Skořicová klubíčka

O recept se s námi podělila paní Lenka.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 2 kakaové pudinky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • lžičku skořice
  • 200 g másla nebo margarínu
  • 1 vajíčko
  • perličky na zdobení

Postup:

Ze všech surovin (kromě perliček) vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odležet. Pak z něj vyválíme malé kuličky, které pak protlačíme lisem na česnek – tím vzniknou malá klubíčka. Ta ozdobíme perličkami.

Pečeme 6–8 minut na cca 180 °C; raději těsto kontrolujte, většinou stačí kratší čas. Že je hotovo, poznáte, když je klubíčko upečené i zespodu.

A jaké je vaše oblíbené tradiční cukroví?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články