Opravdu povedené perníčky
Pokud ještě nemáte ty svoje perfektní, zkuste recept paní Jitky!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 100 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
- prášek do perníku
- 2 kávové lžičky sody
- perníkové koření
- 6 vajec
- 500 g moučkového cukru
- cca 200 g medu
- a postupně přidáme ještě cca 1 kg hladké mouky
Těsto může počkat v ledničce až 14 dnů.
Postup:
Uleželé těsto vyválíme, vypracujeme a vykrájíme. Tvary potřeme klasicky směsí žloutku a vody. Pečeme odhadem 7 minut na cca 180 °C. Na zdobení si ušleháme polevu z 1 bílku, trochy šťávy z citronu a 14–20 dg moučkového cukru.
Podvodnice obalované v moučkovém cukru
Pro někoho vánoční klasika, pro někoho úplně nový recept. Je to výborné a velmi jednoduché cukroví. Za sdílení děkujeme paní Magdaleně.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 20 g droždí
- špetku soli
- 2‒3 lžíce teplého mléka
Těsto dáme kynout do hrnce s vodou, který necháme stát na teplém místě. Když vyplave na hladinu, je těsto vykynuté. Pak ho rozválíme na zhruba 4 cm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary, lepší jsou menší. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Další recepty z Tchibo Blogu
- Sušenky s kávovým krémem
- 3 druhy cukroví s vůní kávy
- Božské cukroví podle Katky Winterové
- 3 druhy cukroví s vůní kávy, nad kterými nestrávíte polovinu noci
- Klasické cukroví našich babiček
- Nepečené mandlové kuličky a Mozartovy koule
- Bezlepkové linecké
- Další bezlepkové variace podle Kitchenette
- Anebo klidně máslové sušenky a domácí polomáčenky
Skořicová klubíčka
O recept se s námi podělila paní Lenka.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 2 kakaové pudinky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- lžičku skořice
- 200 g másla nebo margarínu
- 1 vajíčko
- perličky na zdobení
Postup:
Ze všech surovin (kromě perliček) vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odležet. Pak z něj vyválíme malé kuličky, které pak protlačíme lisem na česnek – tím vzniknou malá klubíčka. Ta ozdobíme perličkami.
Pečeme 6–8 minut na cca 180 °C; raději těsto kontrolujte, většinou stačí kratší čas. Že je hotovo, poznáte, když je klubíčko upečené i zespodu.
A jaké je vaše oblíbené tradiční cukroví?