Právě čtete

5 zimních pomazánek pro zahřátí

4833  
Sdílet: 

5 zimních pomazánek pro zahřátí

Ačkoliv v zimě většina z nás upřednostňuje spíš teplé a vydatnější večeře, i pomazánky lze připravit tak, aby vám po nich nebyla zima po těle. Stačí přidat koření, které má zahřívající schopnosti.

9. 11. 2019 3 min. čtení Inspired Kitchen
5 zimních pomazánek pro zahřátí

Když takovou zimní pomazánku budete podávat na rozpečeném pečivu společně s horkou polévkou, možná při jídle sundáte i všechny svetry. :-) Mým nejoblíbenějším zahřívajícím kořením je chilli, zázvor, kajenský i černý pepř nebo do žluta zbarvená kurkuma. Nic nezkazíte také křenem, česnekem a lékořicí. Tyto ingredience nejenom že zahřejí, ale také vyžene případné bacily.

Kam všude se pomazánky hodí?


Pomazánky se hodí nejenom na pečivo všeho druhu. Jsou skvělé třeba i na tortilly, k pita chlebu nebo na další placky. Já pomazánky s oblibou připravuji i jako dipy ke krekrům nebo k nakrájené zelenině. Skvěle poslouží i na jednohubky a chlebíčky jako bleskurychlé pohoštění pro přátele. A to vše bez velkého vaření.

Protože tipů na pomazánek není nikdy dost, ráda s vámi nasdílím i mé oblíbené, které doma velmi často připravuji. Ať si rozšíříte repertoár. :-)

Fazolová pomazánka s chilli a balsamikovým octem

Moje oblíbená volba, když nevím, co na chleba k večeři. Spolu s dobrým pečivem a polévkou bohatě poslouží i jako hlavní chod.

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 1 plechovka červených fazolí (240 g bez nálevu)
    Fazole můžete také den předem odmočit a potom uvařit – mrkněte se na souhrnný článek Jak pracovat s luštěninami
  • 10 sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 dcl vody
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Pepř, sůl

Postup:

Fazole slijte a opláchněte od nálevu. Pak je rozmixujte dohladka se všemi ingrediencemi. Pokud je pomazánka příliš hustá a nejde rozmixovat, přidejte trochu vody. 

Pomazánka z červené čočky s kari

Tato pomazánka hodně připomíná hummus, ale z červené čočky. Je také víc ochucená, a to výrazným kari kořením. Nejraději ji mám s pita chlebem, ke krekrům nebo jen tak s nakrájenou zeleninou.

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 malý stroužek česneku
  • 100 g červené čočky
  • 300 ml vody
  • 1 lžička kari koření
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Postup:

V hrnci rozehřejte olej. Dozlatova na něm opečte cibuli nakrájenou na kostičky a prolisovaný stroužek česneku. Pak přidejte červenou čočku, kari koření a zalijte vodou. Vařte 10 minut, dokud nebude čočka měkká. Poté osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.

Tvarohová pomazánka s křenem

Tvaroh je v pomazánce celkem oblíbenou surovinou. Zkuste ho pro změnu jednou zkombinovat s čerstvým křenem. Pomazánka je výborná s topinkami nebo na jednohubkách.

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 1 čerstvý křen
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 malá červená cibule
  • sůl, pepř

Postup:

Křen očistěte a nastrouhejte najemno. Pak smíchejte s tvarohem, smetanou a nadrobno nakrájenou cibulkou. Podle chuti osolte a opepřete.

Sýrová pomazánka s česnekem

Tato pomazánka chutná nejlépe na opečeném toustu nebo bagetě. Čedar můžete nahradit klasickým eidamem.

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 150 g čedaru
  • 100 g krémového žervé
  • 1 malý stroužek česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • Sůl, pepř podle chuti

Postup:

Čedar nastrouhejte, česnek prolisujte. Promíchejte s žervé a zakysanou smetanou. Podle chuti osolte a opepřete. Výsledek můžete dozdobit kousky samotného sýra.

Mrkvová pomazánka s lučinou

Mrkvovou mám nejraději na kváskovém chlebu, s olivovým olejem a čerstvou petrželkou. Mrkev můžete i jednoduše nastrouhat syrovou a smíchat spolu s ostatními surovinami, ale doporučuji ji upéct. Pečením získá lepší chuť.

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 mrkve
  • 125 g lučiny
  • ½ stroužku česneku
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Mrkev nakrájejte na menší kousky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a lehce pokapejte olejem. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečenou mrkev rozmixujte s lučinou, česnekem a citronovou šťávou najemno. Podle chuti osolte a opepřete.

Čtěte také

Tři horké nápoje, které vás na podzim dokonale zahřejí
Tři horké nápoje, které vás na podzim do…14423
Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosové koláčky s ovocem
Voňavé podzimní mlsání: ořechovo-kokosov…18513
Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?
Dýně není jenom jedna. Co s nimi podnikn…6889
Další články