Takový grog nebo punč sice skvěle prohřejí, ale celý den v práci se popíjet nedají. :-) Na podzim a v zimě se proto taky ráda potěším jablečným čajem, chai latte a kávovou čokoládou. A pokud není zbytí a přituhuje, večer si do jablečného čaje můžete kápnout trochu rumu ;-) Čokoládu zase vylepšíte špetkou chilli.
Recept na jablečný čaj (s rumem nebo bez)
Na 2 sklenice budete potřebovat:
- 500 ml vody
- 1 lžíci černého sypaného čaje
- 1 jablko
- 1 svitek skořice
- 3 hřebíčky
- 1 badyán
- kousek zázvoru
Postup:
Do džbánku dejte na kousky nakrájené jablko, kousek zázvoru, černý čaj v sítku, badyán a hřebíček. Vše zalejte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Polovinu vody můžete nahradit pomerančovým nebo jablečným džusem. Čaj dostane vynikající chuť i přidáním trošky nastrouhané pomerančové kůry.
Recept na kávovou čokoládu (s chili nebo bez)
Na 2 hrnky budete potřebovat:
- 400 ml mléka
- 70 g tmavé čokolády
- 1 šálek kávy
- 150 ml smetany na šlehání
- čokoládové pecičky na zdobení
Postup:
Mléko nalejte do rendlíku. Přidejte nalámanou čokoládu a zahřívejte, až se rozpustí. Pak přilejte kávu, vše ještě prohřejte a nalejte do hrnků. Kávovou čokoládu ozdobte našlehanou smetanou a čokoládovými pecičkami. Místo smetany můžete použít na zdobení i marshamallow bonbony.
Recept na chai latte
Na 2 sklenice budete potřebovat:
- 500 ml vody
- 6 semínek kardamomu
- 10 hřebíčků
- ½ lžičky kardamomu
- kousek zázvoru
- 3 svitky skořice
- 1 lžíci sypaného černého čaje
- 250 ml mléka
- med na oslazení
Postup:
Do hrnce dejte koření, zázvor, zalejte vodou a přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat asi 5 minut. Pak směs stáhněte z ohně, přidejte sítko s čajem a nechte ještě 5 minut sát. Pak čaj sceďte a rozlejte do sklenic. Mléko našlehejte a rozdělte do sklenic s čajem. Podle chuti doslaďte medem.
Dobrou chuť a hlavně nezmrzněte! :-)