Právě čtete

Sama v porodnici. 7 tipů, jak to zvládnout v klidu a pohodě

14712  
Sdílet: 

Sama v porodnici. 7 tipů, jak to zvládnout v klidu a pohodě

Zákaz otců u porodu zvedl ze židle spoustu rodin. Je ve hvězdách, jestli se podaří prosadit petici za jeho zrušení – na někoho tohle opatření bude mít dopad teď. Je načase si víc než kdy jindy navzájem dodat odvahu a podpořit se.

4. 4. 2020 7 min. čtení Anna Hrábková
Sama v porodnici. 7 tipů, jak to zvládnout v klidu a pohodě

Jsem dva měsíce po druhém porodu a článek píšu pro kohokoli, kdo se do porodnice chystá. Ať už dnes v noci nebo za dva roky. Ať už víte, jestli s doprovodem, nebo bez. Nejsem doktor, porodní asistentka ani dula. Mám jen pocit, že existuje pár obecných rad, které jsem měla slyšet už u prvního porodu.

Pro kontext zmíním svoje zkušenosti. U prvního porodu mi na osm hodin odveleli muže Tomáše i dulu domů („Ještě nerodíte, děvenko!“) a já se tak ocitla v neznámých bolestech, sama v noci v temném pokoji s novopečenou maminkou. Pamatuju si, jak se silou myšlenek snažím posunout čas. Jak přesvědčuju personál, že přece už FAKT rodím. Ať už mi je konečně zavolají zpátky. Sama to totiž rozhodně nezvládnu. Ráno přijeli a porod Edíka byl pak silně sdílený zážitek – krásný, velmi dlouhý a tak nějak nás všech čtyř.

Střih, dva roky později. „Tentokrát to chci zvládnout sama,“ říkám v devátém měsíci nahlas dule a Tomášovi. „Vlastně vás tam nechci vůbec potřebovat,“ mám ve skutečnosti v hlavě, protože očekávám scénář z minula. Že mi je zase pošlou domů a já to tentokrát chci zvládnout levou zadní i bez nich. O měsíc později se velmi hladce a rychle narodí Alfréd a já sice slyším Tomáše i dulu někde kolem, ale v hlavě jsem tam sama. A jsem takhle spokojená a klidná, nikoho nepotřebuju.

Kromě výhody předchozí zkušenosti nejde o zázračné osobní osvícení. Pomohlo mi pár rad, za něž nevděčím sobě, ale internetu a svému zkušenějšímu okolí. Tady jsou.

Sluchátka do uší a oči zaklapnout

Jednoduchý trik, co pomůže zvládnout všechno další. Sluchátka jsem měla celou cestu autem (hodinu a půl) i celou dobu v porodnici (sundala jsem si je až na poslední půlhodinku). Není nijak trapné mít sluchátka i při vyšetření. Když na nás mluví doktor nebo asistentka v kontrakci, klidně jim rukou naznačit, ať počkají na její konec… a až pak hudbu ztišit, vyslechnout je a vrátit se zpět k hudbě. Zavřené oči už jen dopomůžou k totálnímu odstřihnutí od všeho, co ruší. 

(Pokud si nejste jistá tím, jak budou sluchátka přijatá, mrkněte po bezdrátových „špuntech“, které nejsou tak nápadné.)

A co že do těch uší?

K prvnímu porodu jsem si připravila playlist s Joe Cockerem, Beyoncé, PSH nebo Lynyrd Skynyrd. Představovala jsem si, že to bude párty, a když mi do uší Bey zavolá „holky vládnou světu“, dostane to ze mě pidižvíka na dva výdechy. Playlist zůstal tenkrát překvapivě nedotčen a dnes slouží jen jako pamětihodnost.

K druhému porodu jsem jela s meditační hudbou, vlastně jen s různými zvuky, co měly fungovat jako ucpávky uší. Ale samozřejmě někomu „Run the World“ může pomoct taky.

Obecně je dobré zvolit si takovou hudbu, která vás uklidňuje a neruší. Která bude fungovat spíš jako nenápadná kulisa než vzrušující celovečerní koncert. Já trávila velkou část obou porodů ve vodě (u prvního vana, u druhého sprcha), a tak mi vyhovovalo třeba něco takového.

Pokud máte dost času, doporučuju připravenou hudbu poslouchat už v průběhu těhotenství u nácviku dechu a uvolňování – o to lépe se vám spojí se situací.


Pokud hodláte poslouchat třeba ze Spotify nebo jiného online zdroje, je dobré si zjistit heslo na nemocniční wifi nebo si playlist dopředu stáhnout.

Vybrat si můžeme i toho, kdo k nám mluví

Celou cestu autem jsem poslouchala britskou nahrávku, kde mě cizí paní přesvědčovala, že porod bude super, kontrakce (vlny) jsou krátké, miminko i já jsme silní a zdraví, že všechno krásně zvládnu… A víte co? Fungovalo to.

Pokud jste tomu nakloněni, doporučuju tuhle anglickou nahrávku do uší na Spotify, případně třeba tady se dají nějaké stáhnout zdarma a česky. Hodí se naposlouchat už před porodem. Já ji ale slyšela poprvé až v autě do porodnice, a i tak to byl jeden ze zásadních důvodů, proč jsem kolem sebe nikoho nepotřebovala ani nechtěla.

Dech 4 + 7

Uzavřít se sama do sebe, ono se to řekne! Ale jak?

Mně pomohlo soustředit se jen na dech. Zejména při kontrakci. Aby mi myšlenky neodbíhaly k drncajícímu autu, znamínku na obličeji vrátného nebo myšlenkám na to, jak to bolí a kdy už to skončí. Nádech napočítám do 4, výdech protáhnu do 7. Vše do břicha. Nosem dovnitř i ven. Nádech, výdech. Nádech, výdech. A pak je zase klid. Dost možná pomůže k tomu, aby kontrakce působily krátce a jemně.

Anglicky to skvěle vysvětluje porodní asistentka ve 12 minutách třeba tady. Víc informací a zdrojů se dá snadno vygooglit.

Když se vám u toho podaří ještě si vštípit, že to vlastně není tak hrozné a jen se tím přibližujete ke svému miminku v náručí, možná bude celý porod ještě snazší.

Uvolnit se dá na povel

… a tím nemyslím nic ezo, ale mechanické uvolnění všech svalů v těle. Čím víc člověk trénuje, tím to jde rychleji – dokážeme to ale všichni i bez přípravy. Stačí opět sluchátka, zavřít oči, soustředit se jen na svůj dech a postupně uvolňovat jednotlivé části těla. Já většinou začínám od nohou nahoru, ale prý pomáhá i uvolnění třeba jen čelisti a ramen. Pokud máte čas, zhruba od třetí minuty třeba tohoto videa vás uvolňováním provede lektorka těhotenské jógy Tereza Nolet. Trénink může zabrat třeba jen pět minut. A dnes večer můžete rodit o stupeň klidnější.

Vědomé uvolnění můžeme pak praktikovat mezi kontrakcemi, kdy se tím zas o něco víc ponoříme samy do sebe, ale hlavně s každým výdechem přímo při kontrakci.

Aplikace na počítání kontrakcí

Mně pomohla ve fázi, kdy jsme ještě byli doma. Při každé kontrakci ťuknu do obrazovky, poslouchám uklidňující zvuky a koukám na animaci. Ta moje mi vždy napsala „Soustřeď se jen na svůj dech“. Víc jsem nepotřebovala. Pokud to oceníte, poradí i s časem pro odjezd do porodnice.

Já si stáhla až v začátku porodu náhodně tuhle, netestovala jsem jich víc.

Gravitace pomáhá

U prvního porodu jsem se od začátku při každé vlně kontrakce schoulila vleže do klubíčka. Pocitově jsem po celou dobu porodu prožívala dost podobně silné bolesti. U druhého pomohlo naopak zůstat stát, pohupovat se. Intuitivně bych se znovu nejradši schoulila, ale tohle je celkem rozšířená rada, a tak jsem překonala prvotní nechuť a zkusila to. Člověk možná vypadá trochu jako blázen, ale stát, pohupovat se a klidně si i broukat s úsměvem na tváři je vážně dobrý tip na to, jak změnit vnímání síly, která vámi prochází.

Přítel nejen na telefonu

Možná můžou zakázat vstup kohokoli, ale pořád u sebe můžeme mít mobil, aspoň v první fázi porodu. Ten pro mě sloužil jako největší parťák kvůli hudbě i aplikaci. Je tu skvělá zpráva – kontrakce vždy poleví a mezi nimi můžeme najít sílu i telefonovat. Pokud by pomohlo slyšet hlas chlapa, mámy nebo kamarádky, do toho. Nestyďme se mít podporu na telefonu klidně ve sluchátku i u vyšetření, před personálem, v jakékoli situaci. Stejně tak není vůbec hloupé říct si o podporu personálu. Určitě si spousta jiných žen vymýšlí mnohem zajímavější požadavky než vy. :-) Když jsem cítila, že potřebuju držet někoho za ruku, chytla jsem první, která byla poblíž – a až pak třeba zjistila, že to byla ruka porodní asistentky. Tímto se omlouvám Tomášovi i dule, ale fungovala úplně stejně dobře. :-)

Moje zkušenost je tedy vlastně jednoduchá – uzavřít se co nejvíc sama do sebe a použít všechny prostředky, které nás mohou ubezpečit, že to zvládneme samy a kdekoli. Neslyšet a nevidět nic, co by nás mohlo rušit. A naopak se obklopit zvuky, hlasy a představami čehokoli, co nás uklidňuje a dodává nám odvahu.

Dobré je také vědět, že v některých porodnicích se i teď dá rodit bez roušky nebo masky a zároveň s normálním bondingem (tedy časem, kdy by bezprostředně po porodu mělo být miminko přiloženo ideálně „kůží na kůži“ jednomu z rodičů). V mnoha velkých porodnicích je stále možnost vybrat si tamnější porodní asistentku, a tak tam přeci jen nějakou známou, spřízněnou duši mít. Některým ženám pak může v téhle situaci více vyhovovat také ambulantní porod.

Moc přeju všem nastávajícím mámám i tátům, aby zůstali klidní. Každá žena je totiž mnohem silnější, než si umí před porodem představit.

PS: Pár dalších tipů pro budoucí maminky

Všechno pro nejmenší vyberete na Tchibo.cz

Všechno pro nejmenší vyberete na Tchibo.cz

Pokud právě vybíráte výbavičku pro miminko, vybavujete pokojíček nebo si chcete udělat radost něčím hezkým na sebe (i s těhotným bříškem), nakoukěte do nabídky na Tchibo.cz, určitě vás potěšíme!

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články